23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2013/05
Deklaruojame pasėlius mokydamiesi iš klaidų
  • B. Martuzevičiūtė
  • Mano ūkis

Jau dešimti metai balandžio-birželio mėnesiais vyksta paraiškų išmokoms už žemės ūkio naudmenų ir kitus plotus gauti teikimas, tapęs įprastu darbu žemdirbiams. Šiemet deklaravimas prasidėjo kai laukus dar dengė sniegas, o pasibaigs birželio 15-ąją, kaip ir kiekvienais metais.

Į ką žemdirbiai pirmiausiai turi atkreipti dėmesį? Viena iš ypatybių yra tai, kad teikiama viena paraiška paramai tiesioginėms išmokoms bei paramai pagal Lietuvos kaimo plėtros programos priemones, taip pat mėsinius galvijus ir mėsines avis, papildomą nacionalinę tiesioginę išmoką už ėriavedes, atskirąsias tiesiogines išmokas už baltąjį cukrų, gauti. Nors paraiška viena, bet reikia nepamiršti visų įsipareigojimų, kurių pareiškėjas privalo laikytis.

Deklaravimo metu pareiškėjai savarankiškai arba padedant savivaldybių (seniūnijų) darbuotojams gali Paraiškų priėmimo informacinėje sistemoje pateikti paramos paraišką, atnaujinti valdą Žemės ūkio ir kaimo verslo registre, pateikti informaciją apie ūkyje auginamus ekologinius gyvulius, taip pat pateikti informaciją apie sertifikuotą sėklą.

Ekologinių ūkių savininkai privalo užpildyti bei patvirtinti paramos paraiškas iki gegužės 15-osios.

Reikia atkreipti dėmesį ir į tai, kad nuo birželio 15 iki liepos 10 d. paramos paraiškas galima pateikti, tačiau parama bus mažinama 1 proc. už kiekvieną uždelstą dieną.

Nors žemdirbiai paramos paraiškas teikia jau ne pirmus metus, tačiau vis dar pasitaiko klaidų, o taip pat vėluojančių paramos paraiškų. Tiesa, bendra tendencija rodo, kad nuo 2010 metų pavėluotai pateiktų paramos paraiškų skaičius mažėja.

Pavėluotai pateiktos paraiškos

Šiemetis žemės ūkio naudmenų ir kitų plotų deklaravimas didesnių naujovių neatnešė, tačiau nežymių pasikeitimų yra. Teikiant paraišką bei prašant paramos būtina susipažinti su programos, kurioje dalyvaujama, reikalavimais ir įsipareigojimais. Suprantama, kad žemdirbiui paprasčiau lauką suarti, nei gilintis į dokumentus bei teisės aktus, bet reikėtų teikiant paraišką ir teisės aktus perskaityti, kad būtų kuo mažiau netikslumų pateiktoje paraiškoje. Paraiškų informacinėje sistemoje kiekvienas pareiškėjas ras visus reikalingus teisės aktus bei atmintines.

Šiais metais Paraiškų priėmimo informacinėje sistemoje pareiškėjai galės peržiūrėti informaciją apie pareiškėjo laikomus mėsinius galvijus ir mėsines avis, tačiau reikia nepamiršti, kad mėsinius galvijus valdoje būtina išlaikyti nuo birželio 1 d. iki rugpjūčio 1 d. įskaitytinai.

Paraiškų priėmimo informacinėje sistemoje sudaryta galimybė atnaujinti valdą Žemės ūkio ir kaimo verslo registre, jei nesikeitė valdos duomenys lyginant su praėjusiais metais. Nuo šių metų bus galima peržiūrėti valdos duomenis teikiant paraišką tiesioginėms išmokoms už žemės ūkio naudmenų ir kitus plotus. Taip pat suteikiama galimybė peržiūrėti ekonominį valdos dydį, išreiškiamą ekonominiu dydžio vienetu (EDV) 2013 m. sausio 1 dienai.

Galima peržiūrėti preliminarų azoto kiekį valdoje, apskaičiuotą pagal Azoto skaičiavimo metodiką. Azoto kiekiai bus apskaičiuoti pagal Ūkinių gyvūnų registre ir Žemės ūkio ir kaimo verslo registre iki 2013 m. kovo 31 d. užregistruotus duomenis. Primename, kad leidžiamas azoto kiekis yra 170 kg/ha, todėl reiktų į tai atkreipti dėmesį.

Šiais metais braižant deklaruojamus žemės ūkio naudmenų laukus, sudaryta galimybė peržiūrėti Nacionalinės mokėjimo agentūros prie Žemės ūkio ministerijos administracinį sluoksnį, kaip pagalbinį sluoksnį tikslesniam laukų įbraižymui.

Paraiškų priėmimo informacinėje sistemoje nuo 2013 m. gegužės 27 d. pareiškėjai galės matyti apleistų žemės ūkio naudmenų plotų duomenis. Vadovaujantis Apleistų žemės ūkio naudmenų plotų nustatymo tvarkos aprašu, patvirtintu žemės ūkio ministro 2013 m. kovo 21 d. įsakymu Nr. 3D-212, pagal apleistų žemės ūkio naudmenų duomenis bus apskaičiuojamas žemės mokestis. Dėl šios priežasties pareiškėjas Paraiškų priėmimo informacinės sistemoje pastebėjęs duomenų netikslumus turės galimybę informuoti Nacionalinę žemės tarnybą arba Valstybinį žemės fondą, kad netikslumai būtų pašalinti ir žemės mokestis būtų apskaičiuotas teisingai.

Siekiant užtikrinti, kad žemės ūkio naudmenų ir pasėlių deklaravimas būtų vykdomas kontrolinių žemės sklypų duomenų bazėje, atitinkančioje Europos Sąjungos teisės aktų reikalavimus, 2012 m. Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centras atnaujino Kontrolinių žemės sklypų duomenų bazę pagal naujausią 2012 metų ortofotografinį žemėlapį, kuris dengia 40 proc. Lietuvos teritorijos. 2013 metais bus atnaujinta likusi kontrolinių žemės sklypų duomenų bazės dalis.

Kontroliniai žemės sklypai taip pat atnaujinami pagal Nacionalinės mokėjimo agentūros patikrų duomenis bei pagal aukštos skiriamosios gebos palydovinius vaizdus. Todėl labai svarbu, kad įbraižant laukus bei teikiant paraiškas būtų atsižvelgiama į dabartinę situaciją, o ne į 2009-2010 metų ortofotografinį žemėlapį. Reikia nepamiršti, kad išmokos skiriamos už dirbamus laukus, o pasikeitimai turi būti aprašyti.

Deja, bet įbraižymo netikslumų dar vis pasitaiko. Ir tie netikslumai išryškėja, kai deklaruojama naudojant senesnius ortofotografinius žemėlapius, o administravimui naudojami einamųjų metų ortofotografinė medžiaga.

Pasikeitė ir šlapynių deklaravimo tvarka. Vadovaujantis žemės ūkio ministro 2013 m. vasario 28 d. įsakymu Nr. 3D-153 pakeistu Šlapynių nustatymo tvarkos aprašu, pareiškėjas nuo 2013 m. negalės pats nusistatyti šlapynių, todėl būtina kreiptis į vykdytoją. Šiais metais šlapynes nemokamai nustato Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro filialo Agrocheminių tyrimų laboratorija. Pareiškėjai turi kreiptis į vykdytoją, kuris nustatęs šlapynes, jų duomenis turi perduoti Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centrui. Šlapynių plotai bus pavaizduoti Paraiškų priėmimo informacinėje sistemoje. Tam nereikia laukti paskutinių deklaravimo dienų.

Nuo 2013 metų pareiškėjams, deklaruojantiems valstybinėje žemėje, reikia pateikti žemės valdymo dokumentus.

Siekiant, kad kaip galima mažiau būtų daroma klaidų teikiant paraiškas Paraiškų priėmimo informacinėje sistemoje yra sudėta daug įvairių sutikrinimų, pvz.: nepasirinktas kultūros kodas; įbraižytas laukas patenka į mažiau palankias ūkininkauti teritorijas; tikslinama, ar tikrai neprašote paramos už mažiau palankias ūkininkauti teritorijas ir kt. Būtina atkreipti dėmesį į visus sutikrinimo pranešimus. Sutikrinimai vyksta tiek braižant laukus, tiek spausdinant paraišką ūkininkui.

Prieš patvirtinant paraišką, būtina peržiūrėti visus įspėjimus apie neatitikimus. Nepatikslinus kai kurių netikslumų, nebus galima patvirtinti paraiškos.

Kiekvienais metais didėja pareiškėjų, kurie teikia paraiškas savarankiškai. Žemdirbiai, naudodamiesi elektronine bankininkyste ir prisijungę prie Paraiškų priėmimo informacinės sistemos https://paseliai.vic.lt, gali patys pateikti paraišką tiesioginėms išmokoms už žemės ūkio naudmenų ir kitus plotus.

Paraiškų priėmimo informacinė sistema yra kuriama tam, kad palengvintų darbą teikiant paraiškas, o žemdirbių, kurie savarankiškai teiks paraiškas lauks dar daugiau naujovių, kurios sumažins laiko sąnaudas tvarkant popierius, kurie būtini norint gauti paramą. Taigi pareiškėjai savarankiškai, naudojantis elektronine bankininkyste, teikiantys paraiškas Paraiškų priėmimo informacinėje sistemoje gali užpildyti ir atsispausdinti Profesionaliajam naudojimui skirtų augalų apsaugos produktų apskaitos žurnalą, Trąšų naudojimo ir augalų apsaugos produktų, skirtų neprofesionaliajam naudojimui, apskaitos žurnalą, peržiūrėti preliminarų ekonominį valdos dydį, išreiškiamą ekonominiu dydžio vienetu (EDV), atsisiųsti deklaruotų laukus *.shp formatu. Šiuo metu galvojame ir apie kai kuriuos Paraiškų priėmimo informacinės sistemos patobulinimus ekologinių ūkininkavimu užsiimantiems pareiškėjams bei teikiantiems paraiškas savarankiškai.

Didelių naujovių tikrai nėra, tačiau sistemos patobulinimai bei galimybės peržiūrėti kuo daugiau informacijos tikimės, kad palengvins žemdirbiams paraiškų teikimą bei sumažins neatitikimų skaičių paraiškose ir paramą pareiškėjai gaus laiku ir be didesnių problemų, o taip pat sutaupys žemdirbių laiką teikiant paraiškas

Tobulinant Paraiškų priėmimo informacinę sistemą, kuri teikia kokybiškas paslaugas, stengiamasi atsižvelgti į žemdirbių poreikius, pateikiami kuo tikslesni duomenys paramos paraiškos teikimui. Visada laukiame pareiškėjų pastabų bei pageidavimų, kad Paraiškų priėmimo sistema atitiktų žemdirbių lūkesčius bei būtų pagalbininkas teikiant paraiškas bei tvarkant kitus dokumentus, kurie būtini paramai gauti.

B. Martuzevičiūtė

Mano ūkis, 2013/05