23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2013/04
Ateitis priklauso grūdams, o ne naftai
  • Mano ūkis
  • Mano ūkis

Jungtinių Valstijų „Goldman Sachs" banko ekonomistai mano, kad šalys, eksportuojančios gamtinius išteklius, visų pirma angliavandenilius, yra atsidūrusios rizikos zonoje: maisto produktų paklausa ateityje augs, o žaliavų - mažės. Pasaulinės žaliavų rinkos laukia permainos: maistas, vanduo ir žemė taps naujuoju auksu.

Analitikai siūlo pamiršti kadaise populiarias teorijos, kurios pranašavo ateitį „žaliavų supervalstybėms". Pasaulio žaliavų rinkų pokyčiai gali būti labai nepalankūs šalims, kurios savo perspektyvas lig šiol siejo su žaliavų eksportu. Anot ekspertų, Rusija yra priklausoma nuo naftos rinkos, o ne atvirkščiai.

Tinklaraščio „Zero Hedge" autoriai atkreipia dėmesį, kad šiandien gana sudėtinga prognozuoti S&P* indekso dinamiką ne tik per ateinantį dešimtmetį, bet ir per ateinančius metus, tačiau gana tiksliai galima įsivaizduoti, kaip bendrais bruožais pasikeis pasaulis per ateinančius 10 metų.

Naftos pozicijas ateityje užims maistas ir vanduo. Finansų kova ir realūs konfliktai vyks ne dėl naftos, o dėl grūdų. Šioje kovoje laimės ir didžiausią naudą gaus JAV ir Lotynų Amerika, rašo tinklaraščio autoriai, remdamiesi „Goldman Sachs" banko studija. Bankas vertino du veiksnius: šalių įtaką konkrečių žaliavų rinkoms ir tam tikrų rūšių žaliavų dalį šių šalių eksporto struktūroje. Remdamiesi rezultatais jie sukūrė rizikos matricą.

  • Didžiausios rizikos zonoje atsidūrė Rusija ir Artimieji Rytai, kurie labiausiai priklauso nuo naftos eksporto. Rusijos ir Saudo Arabijos dalis pasaulinėje naftos ir dujų rinkoje sudaro apie 10-15 proc., o dujų ir naftos eksportas šių šalių eksporto struktūroje - daugiau kaip 60 procentų.
  • Šios šalys gali smarkiai nukentėti dėl didelių pokyčių pasaulio ekonomikoje, pavyzdžiui, sukūrus (išradus) naujas kuro rūšis, kurios pakeis tradicines žaliavas. Suduoti smūgį šių šalių pozicijoms gali ir kitose šalyse atrandamų žaliavų atsargų gavyba.
  • Mažiau rizikinga yra JAV ir Lotynų Amerikos šalių situacija, kurios eksportuoja maisto produkciją. Jos užima didelę rinkos dalį, tačiau žaliavų eksportas sudaro mažą eksporto dalį.
  • Jungtinių Valstijų padėtis ypač palanki sojų pupelių ir kukurūzų rinkoje. JAV dalis pasaulinėje sojų ir kukurūzų prekyboje užima daugiau kaip 40 proc., bet visa tai tesudaro mažiau kaip 2 proc. viso JAV eksporto. JAV gerai šioje rinkoje uždirba ir nedaug nukentėtų, jei tas pozicijas prarastų.

Ateityje maistas išstums naftą

Visas žaliavas galima suskirstyti į dvi pagrindines grupes. „Kietosios žaliavos" - tai daugiausia naudingosios iškasenos, pavyzdžiui, nafta, geležis ir kt. „Minkštosios žaliavos" - tai žemės ūkio produkcija.

  • Kanada, Australija, Brazilija ir Rusija yra pasaulio lyderės pagal naudingųjų iškasenų gavybą vienam gyventojui.
  • Argentina ir JAV yra „minkštųjų žaliavų" rinkos lyderės.

Norint sužinoti, kas ateityje užims pasaulio lyderių pozicijas, pirmiausia reikia suprasti, kokių žaliavų rinkų ateityje laukia bumas. „Goldman Sachs" ekonomistai įsitikinę, kad šie ištekliai - tai maistas, vanduo ir net žemė. Vadinasi, laimės šalys, kurios sugebės išmaitinti milijardus žmonių. Būtent vanduo ir maistas užims ateityje naftos pozicijas.

Tai visiškai keičia pusiausvyrą žaliavų rinkoje:

  • didžiausios produktų importuotojos šiandien yra Rusija, Japonija, Pietų Korėja ir Vakarų Europa;
  • didžiausios eksportuotojos - JAV, Kanada, Brazilija, Argentina ir Tailandas;
  • produktų eksporto potencialą turi Indija ir Afrika, tačiau joms būtina įgyvendinti reformas, kad galėtų šį potencialą išnaudoti.

Galima laimėti ir neturint išteklių

Gamtos išteklių turėjimas negarantuoja šaliai ekonominės sėkmės. Kartais šalys nepajėgia pasinaudoti palankia situacija ir laimėti iš išaugusios žaliavų paklausos vien dėl silpnų institucinių gebėjimų. Šalys pasiduoda pagundai paskirstyti pajamas nedidelei žmonių visuomenės grupei - tai trukdo ekonomikos diversifikavimui.

Japonija ir Pietų Korėja rodo kitą pavyzdį: galima vykdyti plėtrą ir neturint gamtinių išteklių, tačiau tuomet būtina laimėti kitose srityse. Šios dvi šalys tapo pasaulio inovacijų pradininkėmis.

Parengta pagal užsienio spaudą        

* S&P - vienas populiariausių JAV akcijų biržos indeksų, kurį apskaičiuojant remiamasi 500 pirmaujančių įmonių, atstovaujančių svarbiausius JAV sektorius, rodikliais. Indeksą sudaro kompanija „Standard & Poor's"

Mano ūkis, 2013/04