23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2013/02
Švediški standartai garantuoja kokybę
  • D. Stanišauskienė
  • Mano ūkis

Kiekvienas naujas sezonas savaip ypatingas ir iki pat darbymečio pradžios sunkiai prognozuojamas, tačiau, nepaisant to, stabilumo žemės ūkio versle yra. Kasmet technikos pasiūla didėja, kasmet technikos gamintojai nustebina dar našesniais, efektyviau dirbančiais mašinų modeliais. Veiklos penkiasdešimtmetį pernai minėjusios Švedijos kompanijos „Väderstad" inžinieriai 2012-aisiais padirbėjo iš peties ir naujam sezonui paruošė ne tik technikos, bet ir paslaugų naujovių.

Intensyvėjanti žemdirbystė, nepastovus klimatas, besikeičianti grūdinių augalų paklausa bei kainos, augantis gyventojų skaičius koreguoja ir technikos tobulinimo tendencijas. Prieš penkis dešimtmečius įkurta ir sėkmingai veiklą plėtojanti Švedijos kompanija „Väderstad" gaminamų mašinų asortimentą nuolat pritaiko prie kintančių žemdirbių poreikių.

Pasak Starkų (Stark) šeimai priklausančios įmonės valdybos pirmininko Kristerio Starko (Crister Stark), kokių mašinų reikia žemdirbiams, pastaruoju metu diktuoja didėjantys kukurūzų plotai. Kad einama teisinga linkme, didinant kukurūzams auginti skirtų mašinų asortimentą, rodo ir dvigubai didesni negu buvo planuota vos šiek tiek daugiau kaip prieš metus pristatytos kukurūzų ir kitų stambiasėklių augalų sėjamosios Väderstad Tempo pardavimai. „Pernai buvo planuota parduoti 150 sėjamųjų, o pagaminome ir pardavėme 350", - naujos sėjamosios sėkme garantuotas K. Starkas. Ar verta pradėti tiksliųjų sėjamųjų gamybą, „Väderstad" tyrinėjo rinkas 10 metų.

Pakabinamą sėjamąją Väderstad Tempo galima užsisakyti mašiną su lokalinio trąšų įterpimo įranga. Švediška mašina sėja tiksliai, net ir važiuojant dideliu greičiu. Sėjant kukurūzus įprastomis mašinomis, galima važiuoti 7-8 km/val. greičiu, o rekomenduojamas greitis su Väderstad Tempo - 12-14 km/val. Dėl išskirtinio suspausto oro principu sėklas įterpiančio išsėjimo aparato sėjamoji tiksliai sėja ir kalvotuose laukuose. Sėjos kokybė nesuprastėja ir tada, kai mašina stipriai vibruoja. Sėklas galima sėti ir į arimą, ir į minimaliai įdirbtą dirvą, ir į ražieną. Kiekvienos eilutės išsėjimo aparato spaudimas į dirvą siekia iki 325 kilogramų.

K. Starko teigimu, naujovė kompanijai atvėrė duris į naujas rinkas. Ypač didelės sėkmės Väderstad Tempo sulaukė Prancūzijoje. Nuo šiol švediškoms tiksliosioms sėjamosioms bus galima užsakyti sorgus ir sojas galinčius įterpti išsėjimo diskus.

XL dydis

Švedijos įmonė principingai laikosi nuostatos, kad tadicinė žemdirbystė - praeitas etapas, o arimą gali pakeisti minimalaus žemės dirbimo sistemos, kurios yra gerokai taupesnės. „Väderstad" niekada negamino ir negamins plūgų", - kartą yra pasakęs K. Starkas.

Prieš 14 metų pristatytas skutiklis Carrier - vienas iš padargų, skirtų minimaliai žemdirbystei. Gaminami įvairios konstrukcijos ir darbinio pločio Carrier padargai. „Laikas žengti dar vieną žingsnį, kad būtų patenkintas kukurūzus auginančių žemdirbių poreikis tinkamai įdirbti gausiomis augalų liekanomis padengtas ražienas", - pagrindinius motyvus sukurti dar masyvesnį Carrier skutiklį įvardija Fridrikas Lundenas (Fredrik Lundén), „Väderstad" pardavimų ir rinkodaros direktorius.

Kukurūzus auginantiems ūkininkams „Väderstad" pagamino Carrier XL skutiklį su didesnio skersmens diskais. „Vietoj tradicinių 45 cm skersmens diskų, naujoje mašinoje montuojami 61 cm skersmens diskai, kurie padidino žemės įdirbimo gylį iki beveik 16 cm. Padargas su mažesniais diskais dirba 12 cm gyliu", - skutiklių technines savybes lygina F. Lundenas. Be to, kiekvieno disko pasvirimo kampą galima reguliuoti ir, priklausomai nuo sąlygų, specialia rankenėle pakreipti 9-18 laipsnių kampu. Pasak F. Lundeno, jei drėgna, diskų pasvirimo kampas sumažinamas. Skutikliu galima susmulkinti ir įterpti ne tik gausias augalų liekanas, bet ir mėšlą.

Išskirtinė ne tik pačių diskų, bet ir jų išdėstymo forma. Iš specialaus metalo pagaminti kūgio formos diskai išlieka aštrūs, o dėl jų išdėstymo X raidės forma traktoriaus ir skutiklio junginys važiuoja nepriekaištingai tiesiai.

Rekomenduojamas skutimo greitis su Carrier XL - 15 km/val. Dirbant tokiu greičiu, per valandą galima nuskusti apie 15-17 ha plotą. Kol kas serijiniu būdu gaminamas 9,25 m darbinio pločio padargas, kuris turėtų būti agreguojamas su 350-500 AG traktoriumi. F. Lundeno pastebėjimu, nepaisant didelių matmenų, sulankstytas į transporto padėtį skutiklis atitinka galiojančius reikalavimus (ne didesnio kaip 3 m pločio ir ne didesnio kaip 4 m aukščio).

Pasak K. Starko, serijinė Carrier XL skutiklių gamyba jau pradėta: „Šiemet planuojame parduoti apie 200 tokių mašinų, kurios bus apie 5-6 proc. brangesnės už ankstesnius modelius. Per metus pagaminame per 1 000 Carrier skutiklių." Valdybos pirmininko teigimu, naujovė orientuota į kukurūzus auginančių šalių rinkas - Ukrainą, Vengriją, Rumuniją, taip pat ir Jungtines Amerikos Valstijas. Neatmetama galimybė, kad vėliau didesni diskai bus pradėti montuoti ir mažesnio darbinio pločio Carrier skutikliuose.

Juostinė sėjamoji pateisino lūkesčius

Siauromis juostomis dirvą įdirbanti ir sėjanti sėjamoji Spirit Strip Drill, kurią kompanija „Väderstad" pristatė prieš dvejus metus, dar laikoma naujove, tačiau iš pirmųjų jos testavimo rezultatų galima spręsti, kad mašina pateisino ir gamintojų, ir žemdirbių lūkesčius. „Juostinės sėjamosios prototipas pirmiausia buvo išbandytas Vokietijoje 2011 metais. Pernai pavasarį trys mašinos buvo testuotos Danijoje, Švedijoje ir Prancūzijoje, o rudenį dar ir Lenkijoje bei Jungtinėje Karalystėje. „Atsiliepimai labai geri. Todėl šiemet planuojame parduoti apie 10 tokio tipo sėjamųjų", - tikina K. Starkas.

Siaurajuostė sėjamoji paruošia sėklos guolį, išberia trąšas ir įterpia sėklas vienu važiavimu. Ši technologija priskiriama prie tiksliosios žemdirbystės sistemų, nes dirva įdirbama juostomis, t. y. tik tame ruože, kuriame įsėjama sėkla. Skirtingos trąšos gali būti įterpiamos lokaliai skirtingu gyliu (nuo 5 iki 20 cm), priklausomai nuo to, kokiam augalų augimo tarpsniui jos skirtos. Kol kas daugiausia toks būdas taikomas kukurūzų ir cukrinių runkelių sėjai. Siaurajuostės sėjos privalumas - ne tik mažesnės sąnaudos (laiko, degalų, trąšų). Tokia sistema sujungia tradicinės ir ražieninės sėjos pranašumus. Įdirbant dirvą tik augalų augimo zonoje, ji greičiau išgarina perteklinę drėgmę pavasarį ir sparčiau įšyla. Tai sudaro palankias sąlygas augalams sudygti. Juostomis įdirbti pasėliai vėliau geriau sugeria lietaus vandenį ir sulaiko drėgmę, dirva apsaugoma nuo erozijos, o augalų liekanos tarpueiliuose neleidžia piktžolėms sudygti.

Sėjos mašinos Spirit C Strip Drill priekyje įrengtos dvi eilės pirminio žemės dirbimo padargų įdirba dirvą iki 30 cm gyliu 33 cm juostomis. Trąšos gali būti įterpiamos dviejų lygių gylyje. Remiantis pirmųjų bandymų rezultatais, degalų sąnaudos, sėjant tokiu būdu, neviršija 20 l/ha, įskaičiuojant vieno skutimo prieš sėją Сarrier ar Swift skutikliu sąnaudas. Pasak K. Starko, tokios sėjamosios privalumas ir jos universalumas: mašina galima sėti visų žemės dirbimo sistemų laukuose, t. y. arime, minimaliai ar visiškai neįdirbtoje dirvoje. „Siekdami įrodyti, kad sėjant tokiomis sėjamosiomis galima gauti didesnį grūdų derlių, pradėjome studijas su keliais užsienio institutais", - pabrėžia K. Starkas.

Nauji standartai

Šiemet kompanija „Väderstad" verslo partneriams pateikė ir daugiau naujovių. Nuo šiol visai gaminamai technikai suteikiamas 2 metų garantinis laikotarpis. „Tuo mes norime įrodyti, kad gaminame kokybišką, patikrintą techniką", - naujovę pristato F. Lundenas.

Jo teigimu, prieš pradedant gaminti serijiniu būdu, visi padargai testuojami ne tik laboratorijose, bet ir itin ekstremaliomis sąlygomis, kad paaiškėtų silpnosios jų vietos. Väderstad technika turi išverti ne vieną valandą, gludindama akmenis šalia gamyklos esančiame Kimme karjere. „Tokios sąlygos Taigi, mes už mašinų kokybę galime garantuoti", - tikina F. Lundenas.

KOMENTARAS

Romas NAUDŽIŪNAS, kompanijos „Väderstad" antrinės įmonės direktorius

Nors ne visos kompanijos naujovės skirtos plačiam žemdirbių ratui, tačiau Lietuvoje naujos švediškos mašinos irgi turėtų rasti pirkėją. Pavasarinėje „Ką pasėsi..." parodoje pademonstruosime naująjį skutiklį Carrier XL. Atvykę į renginį žemdirbiai išvys ir tikslaus išsėjimo sėjamąją Tempo. Nors Lietuva ir nėra didelis kukurūzų augintojų kraštas, tačiau šių augalų plotai kasmet didėja. Jau esame pardavę kelias tokias sėjamąsias, kurios pirkėjams bus pristatytos kovo mėnesį. Kaip dirba naujas skutiklis ir sėjamoji, demonstruosime lauko dienose.

Strip Till technologija yra naujovė, dar vis vyksta bandymai. Rezultatai džiugina. Tikėtina, kad siaurajuostę Väderstad sėjamąją ir naują technologiją Lietuvos ūkininkams pristatysime kitais metais.

Daina Stanišauskienė

Mano ūkis, 2013/02