23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2012/11
Ambicinguose planuose – plėtra ir naujos investicijos
  • J. Zaleckienė
  • Mano ūkis

Pasaulyje vis dar badauja 1 milijardas žmonių. Žemės ūkio sektoriaus laukia dideli iššūkiai - iki 2050 m. maisto produktų gamyba turi būti padidinta 70 procentų. Tai reiškia, kad būtina dar labiau didinti derlingumą, maksimaliai išnaudojant augalų biologinę potenciją ir taikant inovatyvius agrotechninius sprendimus. Kompanijos „Bayer CropScience" veiklos perspektyvos ambicingos - iki 2016 m. planuojama investuoti 7 mlrd. eurų į mokslinius tyrimus ir inovatyvių produktų gamybos plėtrą.

Kaip metinėje spaudos konferencijoje pabrėžė „Bayer CropScience" generalinė direktorė Sandra E. Peterson, kompanija dabar yra rinkos augimo greitkelyje. Įsipareigojimas skirti 5 mlrd. eurų (daugiau kaip 17 mlrd. litų) moksliniams tyrimams padės atrasti naujus sprendimus cheminių ir biologinių augalų apsaugos produktų kūrimo srityje. Rugpjūtį kompanija „Bayer" už beveik 500 mln. dolerių (per 1,3 mlrd. litų) įsigijo JAV biologinės kenkėjų kontrolės įmonę „AgraQuest". Tai padės įsitvirtinti biologinių augalų apsaugos produktų rinkoje ir iki 2020 m. patrigubinti pardavimus. Dar 2 mlrd. eurų (beveik 7 mlrd. litų) numatyta skirti sėklų gamybos apimtims didinti.

Plėtros strategija remiasi keturiais ramsčiais: atnaujinti pagrindinį kompanijos verslą; peržiūrėti ir tobulinti santykius su klientais visoje verslo grandinėje; sutelkti dėmesį į inovacijas; išplėsti įmonės sėklų verslą. „Su turima patirtimi sėklų versle ir cheminiuose bei biologiniuose sprendimuose, „Bayer CropScience" užima unikalią poziciją žemės ūkio srityje. Mūsų pagrindinis tikslas - suteikti žemdirbiams visą paslaugų ir produktų paketą, pradedant nuo sėklos ir baigiant puikios kokybės produktais parduotuvių lentynose", - tvirtina C. David Nicholson, įmonės tyrimų ir plėtros vadovas. Siekiant dar geresnių rezultatų, numatyta sujungti piktžolių, ligų ir kenkėjų kontrolę su derlingumo ir augalų atsparumo stresams didinimu.

Kad būtų patenkintas vis augantis augalų apsaugos produktų poreikis, kompanija numačiusi plėsti veikliųjų medžiagų spektrą, kartu išlaikydama geriausiai perkamus produktus, tokius kaip FoxTM šeimos fungicidus, LibertyTM bei BastaTM herbicidus.

Pagrindinės augalų grupės, kurioms kompanija skiria daugiausia dėmesio, yra vaisiai, daržovės, sojos, kviečiai, rapsai, medvilnė, kukurūzai, cukranendrės, ryžiai. Sujungiant sėklininkystę, smulkiųjų molekulių ir biologinius metodus, siekiama stiprinti kenkėjų, ligų ir piktžolių kontrolę, didinti augalų atsparumą abiotiniams stresams, skatinti augalų augimo energiją, gausinti derlių.

Ypatingas dėmesys bus skiriamas sėklų gamybai - iki 2016 m. jos apimtis numatoma padvigubinti. Jau šių metų pirmąjį pusmetį fiksuotas 21 proc. šuolis sėklų pardavimuose. Sėklų rinkoje pagrindiniai kompanijos valdomi prekių ženklai yra Arize (ryžiai), Invigor (rapsai), Fibermax (medvilnė), Nunhems (daržovės). Kviečių selekcijos stočių tinklas veikia Kanadoje, JAV, Prancūzijoje, Vokietijoje, Ukrainoje ir Australijoje, sojų selekcija vykdoma JAV, Puerto Rike, Brazilijoje ir Argentinoje. Nuo 2014 m. planuojama išplėsti rapsų selekcijos pajėgumus Kanadoje, dar po metų numatyta šiltnamiams skirtų daržovių sėklininkystės plėtra JAV ir Nyderlanduose.

Kokybiška sėkla - geras startas augimui

Pastaraisiais metais „Bayer Cropscience" ypač daug dėmesio skiria sėklų apdorojimui, nes geras startas turi didelę reikšmę augalo augimo energijai, jo atsparumui ligoms bei kenkėjams, ir, žinoma, būsimam derliui. Sėklos pirmiausia labai kruopščiai atrenkamos ir išrūšiuojamos, kad pirkėjams patektų tik aukščiausios kokybės produkcija. Kompanija sėklų versle turi daugiau negu 100 metų patirtį - pirmieji sėklų dezinfekcijos produktai, sukurti gyvsidabrio pagrindu, buvo pradėti naudoti 1900 m., o modernios sėklų apdorojimo technologijos, kai sėklos padengiamos sluoksniu, saugančiu nuo grybinių ligų ir pavojingų kenkėjų, sukurtos 1970-1980 m. laikotarpiu ir nuolat tobulinamos iki šių dienų.

Apsauginis sėklos sluoksnis sukuria švarią erdvę aplink žemėn įterptą sėklą. Kūlės, fuzariozės užkratas, pavasarinio pelėsio patogenai - tai tik keli iš daugybės pavojų, tykančių dirvoje ir galinčių atnešti iki 60 proc. javų derliaus nuostolių. Tarkime, vienas iš pavojingiausių kukurūzų kenkėjų yra spragšių lervos, o sėklų beicavimas leidžia išsaugoti 90 proc. nepažeistų kukurūzų sėklų.

Sėkloms apvelti naudojama daugiau kaip 20 aktyvių ingredientų, ne tik didinančių derlių ir gerinančių jo kokybę, bet ir saugančių sėklą nuo ligų ir kenkėjų. Didžiausių nuostolių pridaro kenkėjai, o nuo jų saugo gerai žinomi produktai Poncho, Gaucho, CropStar ir Mesurol, naudojami apdorojant visų pagrindinių žemės ūkio augalų sėklą: kukurūzų, medvilnės, javų, sojų, cukrinių runkelių ir rapsų. Minėti produktai saugo nuo kenkėjų, pažeidžiančių augalų šaknis, taip pat nuo amarų, kurie itin pavojingi dėl pernešamų virusų.

Nuo 2012 m. kompanija siūlo naują produktą bulvėms - Emesto, kuris patikimai saugo nuo rizoktoniozės. Augalų šaknis nuo nematodų pažeidimų saugo biologinis produktas VOTiVO, pagrįstas bakterijos Bacillus firmus veikimu. Tai vienas naujausių produktų, kuris pirmąkart išbandytas JAV 2011 m. kukurūzų pasėliuose. Šios bakterijos suformuoja ploną apsauginę plėvelę ant jaunų kukurūzų šaknų ir nematodai praranda galimybę siurbti iš šaknų cukrų ir aminorūgštis.

Ateityje kuriant produktus sėklų apsaugai būtent cheminių ir biologinių produktų deriniams bus skiriama daugiausia dėmesio. Modernios sėklų padengimo technologijos lemia ne tik gerą augimo startą, bet ir leidžia kokybiškiau atlikti sėjos darbus. Šiuo požiūriu sėklų padengimas (dražavimas) svarbus itin smulkioms sėkloms, nes tik tuomet, kai po apdorojimo padidėja jų gabaritai, įmanoma jas išsėti precizinėmis sėjamosiomis. Galimybė pasirinkti sėklų dangos spalvą iš plačios spalvų paletės suteikia produktui puikią prekinę išvaizdą, o įsigijęs tokią sėklą žemdirbys yra garantuotas, kad kiekvienas grūdas yra aukščiausios kokybės. Be to, sėjant tokias sėklas, dulkių emisija yra minimalizuota, todėl operatoriaus darbus yra saugus.

Nuo naujų medžiagų kūrimo iki bičių globos

„Bayer CropScience" korporacijos valdyba yra įsikūrusi mokslo ir tyrimų centre ant Reino upės kranto - Manheime. Čia dirba 1 800 specialistų - daugiausia chemikų, biologų ir inžinierių, veikia dešimt institutų. 65 hektarus užimančioje teritorijoje įkurtos modernios laboratorijos, kuriose kuriamos įvairios naujos substancijos, o iš jų komponuojami inovatyvūs augalų apsaugos produktai. Visi darbai atliekami laikantis aukštų tarptautinių sveikatos, saugumo, aplinkosaugos ir kokybės standartų.

Kompanijos mokslininkai yra sukūrę apie 2,2 mln. įvairių substancijų, kurios saugomos specialioje bibliotekoje - iš viso 7,6 mln. mėgintuvėlių. Po ilgų tyrimų, kurie paprastai tęsiasi 8-10 metų, tik vienai iš 100 000 substancijų ir jų derinių lemta tapti galutiniu produktu, tiekiamu į rinką. Atskiri institutai užsiima fungicidų ir insekticidų kūrimu, vertina augalų apsaugos produktų įtaką aplinkai ir žmogaus sveikatai, nuolat tobulinamos rinkoje jau esančių produktų formuliacijos.

Manheime veikia ir Bičių priežiūros centras. Bitės labai svarbios žmonijai, nes maždaug trečdalis augalų ir jų produktų, kuriuos žmonės naudoja maistui, yra tiesiogiai ar netiesiogiai priklausomi nuo vabzdžių apdulkintojų. Aplinkos tarša, klimato pokyčiai ir plintančios ligos kelia pavojų bičių populiacijai - ypač tai aktualu Europoje ir Šiaurės Amerikoje, kur bičių kiekis pastaraisiais dešimtmečiais mažėja. Tačiau bendrai pasaulyje bičių populiacija per pastarąjį penkiasdešimtmetį padidėjo 45 procentais. Maisto ir žemės ūkio organizacijos (FAO) duomenimis, ekonominė augalų apdulkinimo vertė, išreikšta eurais, sudarytų 153 milijardus eurų kasmet, ir tai atstotų 9,5 proc. pasaulinės žmonių mitybai naudojamos visos žemės ūkio produkcijos vertės.

Labiausiai bičių padaugėjo Azijos šalyse - net 426 proc., Afrikoje - 130 proc., Pietų Amerikoje - 86 proc., Okeanijoje - 39 procentais. Tiesa, Europoje bičių sumažėjo 26,5 proc., dar labiau jų populiacija sumenko Šiaurės Amerikoje - 49,5 procento. Bičių netektys susijusios su daug veisknių, iš kurių svarbiausi - parazitai, ligos, klimato pokyčiai, ydinga žemės ūkio ir bitininkavimo praktika.

Vis dėlto didžiausią grėsmę bičių populiacijai kelia varozės erkės. Tiksliau ne pačios erkės, o jų pernešami virusai. Šiuo metu yra žinoma apie 20 bitėms pavojingų virusų, kurie sukelia įvairias ligas, tarp jų ir ūminį bei lėtinį bičių paralyžių bei sparnų deformaciją. Kompanija „Bayer" turi 25 metų patirtį bičių biologijos ir patologijos tyrimuose. Daugelyje šalių bičių augintojai gerai žino kompanijos gaminamus varoacidus CheckMite, Perizin, Bayvarol, saugančius bites nuo erkių.

Manheimo Bičių priežiūros centre šiuo metu laikoma 40 bičių šeimų, o tyrimų rezultatais dalijamasi su bičių augintojais, moksliniais institutais ir plačiąja visuomene. Antrąjį Bičių priežiūros centrą planuojama atidaryti 2013 m. Šiaurės Karolinoje (JAV).

Jurga Zaleckienė

Mano ūkis, 2012/11