23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2012/10
Su trečiąja traktorių karta – nauja pradžia
  • D. Stanišauskienė
  • Mano ūkis

Traktorius - svarbiausia ūkio mašina, todėl jai tobulinti visi be išimties gamintojai skiria ypatingą dėmesį. Pasibaigus javapjūtei, technikos kompanijos skuba pristatyti ateinančio sezono naujienas.

Prancūzijoje Šato de Suli prie Luaros (Chateau de Sully-sur-Loire) pilyje pristatytą trečiąją Valtra traktorių kartą kompanijos vadovai vadina esminiu suomiškos technikos atgimimu: naujovių yra ir traktorių išorėje, ir po variklio gaubtu. Svarbi ir žinia, kad per 2013-uosius metus Suomijos įmonė pradės serijinę biodujomis varomų traktorių gamybą.

Pasak kompanijos „Valtra" vadovo Miko Lehikoineno (Mikko Lehikoinen), kuriant naujus traktorių modelius, visa įmonės komanda įdėjo daug pastangų. „Mes niekada dar neturėjome tokio didelio traktorių asortimento, tačiau kaip ir anksčiau vadovaujamės išskirtine nuostata - gaminti individualiai pagal kiekvieno poreikius", - pristatymas technikos naujoves šou kalbėjo M. Lehikoinenas.

N serijos perlai

Svarbiausia mažųjų Valtra traktorių naujovė - du senuosius N82 ir N92 keičiantys modeliai N93 (didžiausios 99 AG galios) ir N103 (didžiausios 111 AG galios) su 3 cl. varikliu ir tradicine 3 perdavų HiTech transmisija. Galingesnėje mašinoje galima užsisakyti penkių perdavų HiTech 5 transmisiją.

Atnaujinti visi N serijai priklausantys modeliai. „Stengėmės sukurti tokius traktorius, kurie tenkintų įvairius poreikius. Mūsų pastangų rezultatą turėtų gerai įvertinti ne tik žemdirbiai: N serijos traktoriai gali dirbti ir augalininkystės, ir gyvulininkystės, ir komunaliniame, ir miškų ūkiuose. Tai daugiafunkcių traktorių serija", - pabrėžė kompanijos inžinierius Timas Matila (Timo Mattila).

Valtra N traktorių serija

Modeliai

Variklis AGCO Sisu Power

cl./l

Didžiausia

galia,

AG

Transmisija

Svoris be balasto, kg

Degalų/AdBlue bakų talpa, l

N 82 HiTech

4/4,4

 

88

3 perdavų Powershift

4 650

230

N 92 HiTech

91

N 113 HiTech

130

5 200

230/27

N 123 HiTech

143

N 143 HiTech

4/4,9

160

N 143 Versu

4/4,9

160

5 perdavų Powershift

5 450

N 163 Versu

171

5 600

N 143 Direct

160

Bepakopė CVT

5 450

N 163 Direct

171

5 600

Nors traktorių ratų bazė pailginta (100 mm) mašinos stabilumui padidinti, tačiau apsisukimo spindulys su standartinėmis padangomis išliko 4,5 m. Visuose N serijos modeliuose gali būti įrengta Agcocommmand telemetrijos sistema, automatiškai registruojanti ir siunčianti kiekvienos mašinos darbo parametrus į centrinį serverį. Taip nuotoliniu būdu realiuoju laiku galima sekti traktoriaus judėjimą ir kitus rodiklius, kurie saugomi duomenų bazėje. Tai ypač naudinga agroserviso paslaugas teikiančioms įmonėms. Jei sistema fiksuoja neįprastą traktoriaus judėjimą, siunčiamas įspėjimas elektroniniu laišku ar telefonu. Išanalizavus duomenis apie mašinų judėjimą, galima optimizuoti technikos maršrutus. Dar labiau sąnaudas galima sumažinti, užsisakius automatinę vairavimo sistemą. Pastaroji kol kas siūloma tik Versu ir Direct modeliuose. Kaip ir ankstesniuose N serijos traktoriuose, atnaujintose mašinose galima įrengti Twin Trac valdymo sistemą (abiem važiavimo kryptimis). Traktoriais galima dirbti ir atbuline eiga, pasukus sėdynę 180o kampu. Tai suteikia jiems daugiau privalumų, nes apskaičiuota, kad mašinų produktyvumas padidėja nuo 10 iki 30 procentų.

Žurnalistų įvertinimas

N serijos flagmanas - didžiausios 171 AG galios Valtra N163 - pretenduoja gauti „Metų traktorius 2013" titulą. Jis pateko į konkurso finalą, kuriame nominuoti septyni traktoriai iš žemės ūkio leidinių žurnalistų pasiūlytųjų 30. Pasak T. Matilos, tai galingiausias iš esančių rinkoje traktorių su 4 cl. varikliais. „Jis gali padaryti tiek pat, kiek ir mašina su 6 cl. varikliu. Tai gyvulininkystės ūkiams tinkamiausias traktorius, bet nenuviltų ir grūdų augintojų", - pabrėžė specialistas.

Valtra N163 montuojamas AGCO Power variklis su kenksmingų deginių emisijas mažinančia SCR sistema. T. Matilos teigimu, kad išmetamosios dujos būtų efektyviau valomos ir sumažėtų degalų sąnaudos (5-10 proc.), įrengti du katalizatoriai. Tokiems varikliams veikti reikalingas AdBlue tirpalas.

Modernesnės išvaizdos ir taupesni

Iš visų serijų būtent N serijos Valtra traktoriai populiariausi ir sudaro apie 50 proc. visų užsakymų. Atsižvelgdami į teigiamus žemdirbių atsiliepimus apie N serijos modelius, kompanijos inžinieriai atnaujino ir T serijos mašinas. „Siekėme ne tik suteikti joms patrauklią išvaizdą, bet ir padidinti efektyvumą bei praktiškumą, - teigė M. Lehikoinenas. - Žinoma, dėl naujų deginių emisijos reikalavimų daugiausia permainų variklyje."

Valtra T serijos traktoriuose montuojami nauji 6,6 ir 7,4 l AGCO Power varikliai su deginių emisijas mažinančia SCR sistema. Valtra T163 Direct montuojama bepakopė transmisija, vieno mygtuko paspaudimu leidžianti variklio sūkius sumažinti nuo 2 100 iki 1 900 min.-1, sukimo momentui didėjant nuo 680 iki 740 Nm. Didžiausią traktoriaus galingumą galima pasiekti, esant tik 1 700 min.-1, o didžiausią sukimo momentą - 1 250 min.-1 variklio sūkiams Mašinos operatorius, dirbdamas su T Direct modeliais, gali nustatyti, kaip transmisija turėtų reaguoti į padidėjusią variklio apkrovą: potenciometru gali būti pasirinkta mažesnių variklio apsukų funkcija, jei norima taupyti degalus, arba pastovaus sukimo momento, jei siekiama stabilaus PTO greičio.

Brangstant energetiniams ištekliams, kompanija „Valtra" neabejoja geromis biodujomis varomų traktorių perspektyvomis. Tad kitąmet numatyta pradėti serijinę šių aplinkai draugiškų mašinų gamybą. Pirmieji nuo konvejerio turėtų pradėti riedėti 110 AG Valtra N101 traktoriai. Jie galės naudoti ir dujas, ir dyzeliną. Pasibaigus dujoms, mašina galės būti varoma tik dyzelinu. Beje, į baką vietoj dyzelino bus galima pilti ir biodyzeliną.

Daina STANIŠAUSKIENĖ

Mano ūkis, 2012/10