23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2012/10
Geros žemės ūkio perspektyvos leidžia plėsti technikos asortimentą
  • D. Stanišauskienė
  • Mano ūkis

Pastarųjų mėnesių mašinų užsakymų rezultatai technikos kompanijų nedžiugina, nes pardavimai sumažėjo (tiesa, ne tiek, kiek kriziniais 2008-aisiais). Nepaisant smuktelėjusių pajamų, galutiniai 2012-ųjų rezultatai neturėtų nuvilti. Mašinų gamintojus optimistiškai nuteikia ir geros grūdų kainos.

Preliminariais SDF įmonių grupės (ji vienija kompanijas „Same", „Deutz Fahr", „Lamborghini", „Hürlimann" ir „Grègoire") skaičiavimais, šiemet numatyta pasiekti rekordinę 1,14 mlrd. eurų (3,94 mlrd. Lt) apyvartą, t. y. 0,025 mlrd. eurų (0,086 mlrd. Lt) didesnę negu pernai. Pirmojo pusmečio pajamų lygis (580 mln. eurų arba 2 mlrd. Lt) prognozes tik patvirtina.

Pasak Lodoviko Busolačio (Lodoviko Bussolati), SDF grupės vadovo, žemės ūkio mašinų rinkų aktyvumas skirtingose šalyse įgavo nevienodą greitį: dėl ekonominių sunkumų Pietų Europą sukaustė sąstingis, o Centrinė ir Rytų Europa jokių nuosmukio ženklų nedemonstruoja. „Geros grūdų kainos technikos pardavimams neabejotinai turės teigiamą įtaką. Geras ilgalaikes perspektyvas visam žemės ūkio sektoriui garantuoja ir augantis gyventojų skaičius, bioenergijos gamybos plėtra, - sako SDF įmonių grupės vadovas. - Tai mus įpareigoja tobulinti techniką, kurti naujus modelius, didinti jų našumą ir galimybes."

Didžiausia SDF įmonių grupės rinka šiemet, kaip ir pernai, išlieka Vokietija. Pajamos už šioje šalyje parduotą techniką SDF apyvartos struktūroje sudaro 22 proc. Antroje vietoje Italija (15 proc.), trečioje - Prancūzija (12 proc.). Šiemet keliais procentais (nuo 10 iki 13 proc.) išaugo pardavimai Rytų Europos šalyse.

Rekordiniai pardavimai ir investicijos

L. Busolačio teigimu, rekordinės pajamos suteikia galimybes rekordiškai daug ir investuoti. „Šiemet į savo veiklą, naujoves numatėme investuoti 46 mln. eurų (159 mln. Lt), t. y. 14 mln. eurų (48 mln. Lt) daugiau negu pernai. 2015-aisiais investicijos turėtų išaugti iki 58 mln. eurų (200 mln. Lt). Didžioji jų dalis (80 proc.) skiriama naujiems produktas kurti", - tvirtina jis, pabrėždamas, kad įmonių grupės dėmesio centre - didelės galios traktoriai, kurių pardavimai pastaruoju metu gerokai išaugo. Kompanija „Deutz Fahr" praėjusioje Hanoverio parodoje „Agritechnica" atbuline eiga pradėjo skaičiuoti dienas iki 440 AG ratinio traktoriaus pristatymo, kuris numatytas kitų metų parodai.

Planuojama, kad šiemet SDF įmonių grupė parduos 27 897 traktorius (pernai 27 591), 530 kombainų (pernai 475), daugiau kaip 21 100 transmisijų (pernai 19 515) ir beveik 20 600 variklių (pernai per 21 000). Pajamų struktūroje liūto dalį užima Deutz Fahr technika. Įmonių grupės vadovai įsitikinę turintys tvirtą pamatą išplėsti užimamos rinkos dalį ne tik Vokietijoje, bet ir įsitvirtinti kitose šalyse, pavyzdžiui, Indijoje, Afrikoje, Kinijoje. Vokietijoje didesnės kaip 50 AG Deutz Fahr traktoriai užima per 12 proc. rinkos.

Traktorių pokyčiai

Pasak kompanijos „Deutz Fahr" produktų grupės vadovo Stefano Bisindžerio (Stephan Bissinger), kaip ir dauguma technikos gamintojų, bendrovė „Deutz Fahr" deginių emisijos reikalavimams tenkinti pasirinko variklius su SCR sistema. Pastaroji sumažina ne tik kenksmingų medžiagų kiekį išmetamosiose dujose, bet ir degalų sąnaudas. „Esame įsitikinę, kad su šia technologija galime pasiekti geresnių rezultatų", - pasirinkimą motyvuoja S. Bisindžeris.

Jo teigimu, naujuose modeliuose siūlomos ir patobulintos transmisijos - Sense-Shift Semi-Powershift ir Full Powershift. „Turime dešimties metų bepakopių TTV transmisijų gamybos patirtį. Kasmet pasiūlome vis daugiau traktorių modelių, kuriuose galima jas įrengti. Nuo šių metų bepakopes transmisijas galima montuoti iki 300 AG traktoriuose, kitąmet ir galingesniuose", - tęsia naujovių pristatymą produktų grupės vadovas.

Tobulinant traktorius, nemažai padirbėta prie jų dizaino ir kabinos. Naujų modelių išvaizdą projektavo Italijos kompanija „Giugiaro Italdesign", o kaip pagerinti operatoriaus darbo vietą, tartasi su pačiais ūkininkais. Pasak S. Bisindžerio, darbo komfortas įgauna vis didesnę svarbą: „Tikimės, kad naujoji kabina MaxiVision pateisins žemdirbių lūkesčius." Be to, naujuose modeliuose įdiegta daugiau saugumą didinančių (Booster Brake System, Electronic Park Brake ir kitų) ir išmaniojo ūkininkavimo (Integrated Farm Managment, Agrosky GPS Guidance, Smart Steering ir kitų) sistemų.

Pasiūlos naujovės

Svarbiausia SDF įmonės grupės asortimento naujovė - 6 ir 7 serijos Deutz Fahr traktoriai. „Mes siekiame išplėsti traktorių pasiūlą, didindami ne tik galios, bet ir transmisijų tipų pasirinkimą", - teigia L. Busolatis. Jo nuomone, Deutz Fahr traktorių asortimentas vienas iš didžiausių rinkoje ir yra pritaikytas skirtingiems žemdirbių poreikiams.

Deutz Fahr 6-oji serija apima 6 modelius nuo 150 iki 190 AG, tarp jų ir du modelius (6150.4 ir 6160.4) su 4 cl. didžiausios 149 ir 166 AG galios varikliais. „Šios serijos traktoriuose dera vairavimo komfortas ir didelis darbo efektyvumas", - tikina S. Bisindžeris. Mažesnės galios traktoriuose montuojamas 230 l degalų ir 28 l AdBlue tirpalo bakai, galingesniuose - atitinkamai 300 ir 35 litrų.

Deutz Fahr 7-osios serijos mašinos skirtos dideliems ūkiams ir žemės ūkio paslaugas teikiančioms įmonėms. Serija apima tris modelius (7210, 7230 ir 7250), kuriuose montuojami Deutz TCD 6.1 varikliai su 10 proc. degalų sąnaudas mažinančia SCR sistema. Beje, varikliai gali veikti 100 proc. biodyzelinu. Septintosios serijos traktoriuose montuojama TTV transmisija, pritaikyta 60 km/val. greičiui. Transportinis 40 km/val. greitis galimas, esant ekonominiams 1 300 min.-1 variklio sūkiams. Traktoriuose montuojami 435 l degalų ir 50 l AdBlue tirpalo bakai. Pats galingiausias (didžiausia galia 263 AG) šios serijos modelis Deutz Fahr Agrotron 7250 TTV yra vienas iš septynių pretendentų gauti „Metų traktorius 2013" titulą.

Daina STANIŠAUSKIENĖ

Mano ūkis, 2012/10