23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2012/07
Prietaisai rapsams nuimti
  • J. Liaukonis
  • Mano ūkis

Dar visai neseniai buvo rekomenduojama rapsus doroti dviem būdais: desikuotus pasėlius pjauti ir iš karto kulti kombainais arba kloti javapjovėmis į pradalges, paliekant apie 30 cm aukščio ražieną, ir jiems išdžiūvus javų kombainu surinkti ir iškulti.

Lietuvoje atskirtinę (vadinamąją pradalginę) rapsų nuėmimo technologiją taikydavo mažai žemdirbių, nes tai rizikingiausias ir nuostolingiausias rapsų ir kitų augalų derliaus nuėmimo būdas. Sukloti į pradalges augalai lėtai (5-8 dienas) džiūsta, o pasitaikantys lietūs juos priplaka prie žemės. Net geriausiais metais, palankiausiomis meteorologinėmis sąlygomis rapsų grūdų nuostoliai būna didesni negu nuimant desikuotus pasėlius tiesiog kombainu. Atskirtinio rapsų nuėmimo būdo propaguotojai teigia, kad pradžiūvus augalams ražienose, grūdų nereikia džiovinti, sumažėja darbo ir energijos sąnaudos. Tačiau papildomai degalų reikia rapsams nupjauti į pradalges, aukštai ražienai nupjauti ir susmulkinti, nes kitu atveju ją bus sudėtingiau nuskusti ar užarti. Be to, reikia pirkti javapjovę, rinktuvą javų kombainui ir augalų liekanų smulkintuvą. Tai didina investicijas.

Pastaruoju metu į rinką tiekiamos lipniosios medžiagos, efektyvūs desikantai ir defoliantai, kurie leidžia be nuostolių nuimti rapsus tiesiog kombainu. Apipurškus lipniąja medžiaga, 3-4 savaites prieš nuėmimą ant ankštarų susidaro polimerinis tinklelis, neleidžiantis grūdams išbyrėti. Pjaunant neapdorotus rapsus gali išbyrėti apie 20-30 proc. sėklų. Vėliau, likus 4-6 dienoms iki derliaus dorojimo, defoliantais ar desikantais nupurkšti rapsai išdžiūsta iki 20-30 proc., o grūdai iki 10-12 proc. Javų kombainai dirba geromis sąlygomis, todėl kūlimo, kratymo ir valymo nuostoliai yra nedideli - iki 1-1,5 procento.

Įrangos įvairovė

Rapsų nuėmimas javų kombainais gana sudėtingas procesas, nes augalų šakos susipynusios, standartiniai pasyvieji skirtuvai kemšasi, nudrasko ankštaras, išbarsto grūdus. Senesnės konstrukcijos kombainų pjaunamosiose atstumas tarp pjovimo aparato ir sraigės nedidelis (apie 40 cm), todėl stiebai pakliūna ant sraigės vijų, kurios kulia ankštaras ir barsto grūdus už pjaunamosios ant dirvos. Šių nuostolių galima išvengti, sumontavus specialius prietaisus, kuriuos sudaro kairysis ir dešinysis aktyvūs skirtuvai ir apie 60-70 cm pločio metalinis skydas (intarpas), padidinantis atstumą tarp dalgio ir sraigės. Galima pirkti ir pigesnius rapsų prietaisus tik su vienu dešiniuoju skirtuvu, tačiau kombainas su dviem skirtuvais geriau nupjauna rapsus, nepriklausomai nuo važiavimo krypties.

Aktyvūs skirtuvai gaminami su mechaninėmis, hidraulinėmis arba elektrinėmis 12 ir 24 V įtampos pavaromis. Patikimiausios yra mechaninės ir hidraulinės pavaros. Skirtuvai su elektrinėmis pavaromis yra pigesni, tačiau dėl perkrovų pasitaiko gedimų.

Rapsų nuėmimo prietaisus gamina Europos Sąjungos ir NVS šalių kompanijos. Jų konstrukcija skiriasi nežymiai, tačiau kainos skiriasi, priklausomai nuo komplektacijos ir darbinio pločio. Kai kurios gamyklos tiekia javų kombainus su iš anksto sukomplektuotais rapsų nuėmimo prietaisais. Baltarusišką „Gomselmaš" gamyklos kombainą (210 AG variklio galios, 8 kg/s arba 12 t/ha našumo) su prietaisu rapsams nuimti galima įsigyti už 260 tūkst. Lt (be PVM).

Rusiškų kombainų Don 1500, Vector, Acros 530/540/560, kurių pjaunamųjų darbinis plotis 5 ar 6 m, savininkams siūlomi Ukrainos gamybinio susivienijimo „Južnaja proizvodstvenaja kompanija" prietaisai rapsams nuimti. Tai palyginti pigūs apie 10 tūkst. Lt kainuojantys priedai, tačiau jie komplektuojami tik su vienu dešiniuoju mechaninės pavaros skirtuvu.

Kelios prekybos įmonės tiekia Lenkijos įmonės „Rolmako" produkciją, taip pat ir prietaisus rapsams nuimti. Jie tinka visų tipų skirtingų gamintojų javų kombainams (Claas, John Deere, New Holland, Deutz-Fahr, Laverda ir kitiems), kurių pjaunamosios plotis yra nuo 3 iki 6,1 m. Dviejų aktyvių skirtuvų su mechanine pavara ir intarpu pjaunamajai, kurios darbinis plotis 3-5,9 m, kaina siekia nuo 10 925 iki 12 540 Lt (be PVM). Didesnio pločio (6-6,1 m) pjaunamosioms skirtas prietaisas, kurio kairysis skirtuvas yra su mechanine pavara, o dešinysis varomas 12 V elektros varikliu, kainuoja apie 14 250 Lt (be PVM).

Dauguma žemdirbių perka Austrijos gamyklos „Biso" prietaisus rapsams nuimti Integral. Jie gaminami kombainų pjaunamosioms, kurių darbinis plotis yra nuo 3,5 iki 9,5 m ir tinka visoms ES kompanijose pagamintoms derliaus dorojimo mašinoms. Prietaisai komplektuojami su dviem arba vienu dešiniuoju skirtuvu. Šie darbiniai elementai varomi hidraulinėmis arba elektrinėmis pavaromis. Siauriausias 3,5 m pločio prietaisas Integral CX100 2HT su dviem hidraulinės pavaros skirtuvais kainuoja apie 31 200 Lt (be PVM). Už 9,5 m darbinio pločio prietaisą rapsams nuimti teks mokėti apie 43 470 Lt (be PVM).

Vokietijos kompanija „Zürn", gaminanti pjaunamąsias javų kombainams ir pašarų smulkintuvams, siūlo ir įrangą rapsams nuimti Raps Profi, kuri tinka visų Vakarų Europos įmonių pagamintiems kombainams su 4,5-10,7 m darbinio pločio pjaunamosiomis. Prietaisų pavara mechaninė. Jie gali būti gaminami su vienu dešiniuoju arba dviem skirtuvais. 7,6 m darbinio pločio prietaisas Raps Profi su kairiuoju ir dešiniuoju skirtuvais kainuoja apie 36 840 Lt (be PVM). Kompanija „Zürn" tiekia ir atskirus aktyvius skirtuvus, kurie lengvai ir greitai sumontuojami kombainuose. Tokius darbinius elementus verta pirkti žemdirbiams, turintiems naujos konstrukcijos javų kombainus su reguliuojamu tarpu tarp pjovimo aparato ir sraigės arba pjaunamąsias su dugne įrengtu juostiniu transporteriu. Mechaninės pavaros dešinysis aktyvus skirtuvas su tvirtinimo detalėmis Compact kainuoja 5 940 Lt, o kairės pusės elektrinis skirtuvas - 5 317 litų.

Daugiafunknės pjaunamosios

Prieš maždaug 20 metų į Lietuvą buvo pradėtos tiekti daugiafunkcės austriškos Biso pjaunamosios, kurios montuojamos vietoj standartinių pjaunamųjų. Šis darbinis mechanizmas tinka daugumai augalų nuimti: javams, ankštiniams augalams, rapsams, runkelių, burokėlių, ridikėlių sėklojams, garstyčioms, sėmeniniams linams ir kitiems. Šios kombaino pjaunamosios komplektuojamos su aktyviais skirtuvais, hidrauline sistema valdomu mechanizmu atstumui nuo dalgio iki sraigės nustatyti, žemai pjaunančiu dalgiu, lenktuvų nuo apsivyniojimo apsaugos sistema. Atskiri elementai, tarp jų ir aktyvių skirtuvų uždengimas pjaunant javus, valdomi iš kabinos.

Firma „Biso" siūlo universalias pjaunamąsias Biso VX Crop Ranger Premium Plius, kurių darbinis plotis 4,5-9 m. Jos tinka visiems Vakarų Europoje pagamintiems javų kombainams. Mažiausia (4,5 m) darbinio pločio pjaunamoji kainuoja apie 141 770 Lt, didžiausia (9 m) - 200 300 Lt.

Vakarų Europoje pagamintiems kombainams tinka vokiškos sukurtos daugiafunkcės pjaunamosios Zürn Premium Flow, kurių darbinis plotis nuo 4,5 m (modelis 618 PF) iki 9,15 m (modelis 630 PF). Aktyvūs 135 cm dešinės ir kairės pusės skirtuvai su mechanine pavara lengvai ir greitai sumontuojami.

Pažangias daugiafunkces pjaunamąsias Vario Star gamina Vokietijos koncernas „Geringhoff". Tai įrenginys su dviem greitai (per 5-7 min.) montuojamais aktyviais skirtuvais su hidrauline pavara, belaipsne tarpo tarp pjovimo dalgio ir sraigės reguliavimo iš kabinos sistema, automatiškai keičiamu atstumu (nuo 12 iki 25 mm) tarp sraigės ir pjaunamosios dugno bei kitais papildomais elementais. Mažiausia pjaunamoji Vario Star VS 55a (darbinis plotis 5,49 m) kainuoja apie 121 020 Lt (be PVM), didžiausias modelis VS 910 (plotis 9,15 m) - apie 174 710 Lt (be PVM).

Daugiafunkces pjaunamąsias verta įsigyti vietoje standartinės javų pjaunamosios, perkant naują kombainą specializuotiems javų ir rapsų ūkiams. Standartinės ir daugiafunkcės pjaunamosios kaina skiriasi nedaug, o ekonominė nauda didžiulė. Remiantis užsienio šalyse atliktais bandymais ir moksliniais tyrimais, kombainai su specialiais prietaisais (dviem aktyviais skirtuvais), kuriuose tarpas tarp dalgio ir sraigės padidintas, dirba 1,25 karto našiau ir sumažina grūdų nuostolius apie 25 proc., tad ir derlingumas būna apie 300 kg/ha didesnis.