23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2012/06
Po Joninių – visi į „Agroviziją 2012“!
  • J. Zaleckienė
  • Mano ūkis

Birželio 27-ąją prasidėsianti septintoji žemės ūkio ir technologijų paroda „Agrovizija 2012" vilios dar labiau išsiplėtusiu ekspozicijų plotu, dar gausesniu dalyvių skaičiumi ir po kelerių metų pertraukos sugrįžtančiu įspūdingu purkštuvų pasirodymu, kurį numatyta surengti trečiąją parodos dieną - birželio 29-ąją.

Šiemet parodoje dalyvaus 19 žemės ūkio techniką pristatančių kompanijų ir 25 atstovaujančios augalininkystės produktams, taip pat keletas kitų sričių įmonių. Bendru organizatorių ir dalyvių sutarimu nuspręsta įėjimą į parodą apmokestinti - bilietas į „Agroviziją" kainuos 10 Lt. Kaip pabrėžė Lietuvos augalų pasaugos asociacijos (LAAA) direktorė Aušra Beniulienė, kiekvienais metais firmos vis daugiau investuoja į parodą (pradedant laukelių suformavimu ir priežiūra, baigiant viena už kitą puošnesnėmis palapinėmis, vaizdo projektoriais, suvenyrais), o joje pristatomos technikos vertė perkopia keliasdešimt milijonų litų. Natūralu, kad parodos organizatoriai turi skirti daugiau dėmesio ir lėšų ekspozicijoms apsaugoti bei parodos infrastruktūrai gerinti, tad tikimasi, kad apmokestinimas pakels parodą į aukštesnį lygį ir sustiprins jos įvaizdį.

„Norime, kad visas šis grožis būtų tinkamai apsaugotas. Ketinama daugiau investuoti ir į pačios infrastruktūros gerinimą. Siekiant visa tai įgyvendinti ir pakelti parodą į naują lygmenį yra įvedamas simbolinis įėjimo mokestis", - paaiškino A. Beniulienė. Kitų šalių patirtis organizuojant tokio tipo parodas taip pat byloja, kad renginiai yra mokami, ir įėjimas į juos kainuoja toli gražu ne simboliškai. Bilietas į parodą „Agrovizija" kartu bus ir loterijos bilietas, suteikiantis galimybę laimėti vertingų prizų. Tad organizatoriai visus ragina saugoti bilietą iki trečiosios parodos dienos, kuomet paaiškės laimėtojai.

Kaip kolegos, o ne kaip konkurentai

Paroda „Agrovizija" kasmet sulaukia vis didesnio populiarumo, todėl organizatoriams dažniau tenka sukti galvas, kaip sutalpinti visus norinčius, o ne kaip prisikviesti dalyvių. Parodos dalyviai pabrėžia, kad renginyje malonu dalyvauti jau vien todėl, kad parodai rengiamasi labai demokratiškai, išklausoma įvairių nuomonių ir jų paisoma. Ekspozicijų vietos parenkamos burtų keliu, todėl niekada nekyla ginčų ar nepasitenkinimo.

Pirmą kartą Šiemet paroda turi pagrindinį rėmėją - juo pasisiūlė būti kompanija „East West Agro" (EWA). Tiesa, rėmėjų netrūko ir anksčiau - solidžiomis sumomis „Agroviziją" ne kartą rėmė bendrovė „Lifosa", taip pat nuolatinis parodos rėmėjas yra ŽŪPGF. Kompanijos EWA direktorius Gediminas Kvietkauskas sakė labiausiai vertinantis puikią parodos atmosferą ir galimybę betarpiškai pabendrauti su žemdirbiais.

„Laukai, vasaros saulė, grynas oras jau savaime sukuria gerą parodos atmosferą. Lauksime visų savo stende, - kviečia G. Kvietkauskas. - Nors mes visi konkurentai rinkoje, bet dalyvaujame demokratiniu principu. Paroda tuo ir skiriasi nuo lauko dienų, kad čia vienoje vietoje, vienu metu galima matyti skirtingų kompanijų pristatomas žemės ūkio mašinas ir kiekvienam žemdirbiui pačiam pasidaryti išvadas".

Atvirai po vasaros dangumi

Didele dalimi parodos vertę lemia tai, kad ji yra tikrai gyva - auga realūs augalai, kvepia ką tik išdirbta žemė ir nupjauta žolė. Prireikus konsultacijų, galima čia pat viską išsiaiškinti patyrinėjus bandymų laukelius, įsėdus į traktoriaus kabiną ar atkėlus žolės presavimo kameros dangtį. Tradiciškai dvi pirmąsias parodos dienas bus demonstruojama žemės dirbimo ir šienainio gamybos technika, po pertraukos sugrįžtantis purkštuvų šou vyks tik kartą - trečiąją renginio dieną.

Parodai svorio bei solidumo visada suteikia ir mokslininkų organizuojami seminarai, kurių šiemet suplanuota keturiolika. Iš jų daugiau kaip pusė skirta augalų apsaugai nuo žemės ūkio augalų žaladarių. „Mūsų mokslininkai parodoje turi galimybę parodyti savo pasiekimus, pasidalyti naujausių tyrimų rezultatais. Visuose renginiuose labai svarbus bendravimas, o jo šioje parodoje niekada netrūksta", - įsitikinęs LAMMC direktorius Zenonas Dabkevičius.

Gyvumo parodai suteikia ir orai, kurie tokie nenuspėjami. Po atviru dangumi vykstanti paroda jau yra patyrusi įvairių išbandymų - antraisiais rengimo metais pliaupė lietus, trečiaisiais augalus išsekino sausra. Ekstremalūs orai - ne tik išbandymas rengėjams, bet ir puiki proga įsitikinti, kaip veikia vieni ar kiti augalų apsaugos produktai esant ne idealioms sąlygoms. Šiemet žiemkenčių pasėliai peržiemojo puikiai, o pavasario orai buvo dėkingi vasarinių augalų sėjai ir augimui, tad žiūrovams bus kur akis paganyti. Parodos plotas šiemet išsiplėtė per 12 ha. Augalininkystės dalyje įrengti 449 laukeliai: žieminių javų - 131, žieminių rapsų - 72, cukrinių runkelių - 18, vasarinių rapsų - 111, vasarinių javų - 70, bulvių - 22, kukurūzų - 15, daugiamečių žolių - 10.

Parodos organizatoriai - Lietuvos augalų apsaugos asociacija, Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro Žemdirbystės institutas ir Lietuvos ūkininkų sąjunga - tikisi, kad septintoji „Agrovizija" sudomins dar didesnį žemdirbių ratą. Paprastai parodą Akademijoje aplankydavo gerokai per 5 tūkst. lankytojų, o pernai jų skaičius perkopė 7 tūkstančius.

Jurga Zaleckienė

Mano ūkis, 2012/06