23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2012/02
Kiaušinių maistingumui padidinti – linų sėmenys
  • N. Maršalkienė
  • Mano ūkis

Kiaušinių maisto medžiagų sudėčiai pagerinti omega-3 rūgštimis gali būti naudojamos įvairios žaliavos, tačiau tinkamiausi yra linų sėmenys.

Omega-3 rūgštimis praturtinti kiaušiniai turi nemažą paklausą daugumos šalių rinkose ir ji tebeauga. Tokia tendencija išliks ir ateityje, nes vis daugiau vartotojų siekia pagerinti savo mitybą, vartodami įprastą maistą, pavyzdžiui kiaušinius. Taigi pagerintos kokybės kiaušinius tiekiantys paukštynai yra konkurencingesni.

Omega 3 rūgščių šaltiniai

Norint, kad dedeklės dėtų kiaušinius, kuriuose būtų didesnė omega-3 riebiųjų rūgščių koncentracija, vištas būtina lesinti šiomis medžiagomis papildytais lesalais. Omega-3 rūgštimis lesalus galima pagerinti įterpus į juos žuvų miltų ir žuvų taukų; rapsų sėklų ir rapsų aliejaus; linų sėmenų ir jų aliejaus.

Didelis kiekis žuvų miltų arba žuvų taukų paukščių racione yra nepageidaujamas, nes paukščiai sunkiai įsisavina didesnius jų kiekius. Be to, kiaušiniai dažnai įgauna nemalonų žuvies kvapą, o šių priedų kaina yra gana aukšta ir dėl mažėjančių pasaulinių žuvų išteklių bei sparčiai plėtojamos akvakultūros vis auga.

Rapsų rupiniai ir aliejus yra kur kas pigesni, tačiau omega-3 rūgščių koncentracija juose taip pat yra palyginti nedidelė, todėl jų lesaluose turėtų būti gana didelis kiekis. Kai kurių veislių vištų, lesinamų lesalais su rapsų rupiniais ar jų aliejumi, padėti kiaušiniai taip pat įgauna žuvies prieskonį. Pats tinkamiausias priedas paukščių lesalams, papildantis vištų kiaušinius omega-3 rūgštimis, yra linų sėmenys ir linų sėmenų aliejus.

Linų sėmenų sudėtis

Linų sėmenyse yra 22 proc. žalių proteinų, 6 proc. žalios ląstelienos ir 15-18 MJ/kg apykaitos energijos (priklausomai nuo terminio linų sėmenų apdorojimo). Linų sėmenys yra geras omega-3 riebiųjų rūgščių šaltinis: alfa-linoleno rūgštis (svarbiausia omega-3 riebioji rūgštis) sudaro apie 57 proc. visų sėmenyse esančių riebiųjų rūgščių (2 kartus daugiau negu žuvų taukuose), o linolo rūgštis, omega-6 riebioji rūgštis, sudaro tik 16 proc. viso riebiųjų rūgščių kiekio.

Linų sėmenyse yra apie 9 proc. sočiųjų riebiųjų rūgščių, 18 proc. mononesočiųjų riebiųjų rūgščių ir net apie 73 proc. polinesočiųjų riebiųjų rūgščių. Aliejaus spaudimo atliekos - linų sėmenų rupiniai nėra itin vertingas produktas dedeklėms lesinti, nes juose yra labai daug ląstelienos. Tik neišspausti linų sėmenys tinka omega-3 riebiosiomis rūgštimis pagerintiems kiaušiniams gaminti.

Normos lesaluose

Mitybos specialistų rekomendacijomis, kad kiaušiniai būtų išskirtinės sudėties, juose turėtų būti ne mažiau kaip 300 mg omega 3 rūgščių. Palyginimui: įprastais grūdinių augalų ir sojų miltų lesalais lesinamų dedeklių kiaušinyje yra apie 50 mg omega-3 riebiųjų rūgščių.

Nustatyta, kad į lesalus įterpus 1 proc. linų sėmenų, kiaušiniuose susikaupia 40 mg omega-3 rūgščių. Vadinasi, kad jų koncentracija pasiektų 300 mg, į racioną jų reikėtų pridėti 6 proc. Rekomenduojama į dedeklių lesalus įterpti ne mažiau kaip 8, bet ne daugiau kaip 10 proc. linų sėmenų priedų.

Nepageidaujamo poveikio galima išvengti

Palyginti su sojų pupelėmis, linų sėmenyse yra ir maistiniu požiūriu nepageidaujamų medžiagų (pvz., fitino rūgšties, gliukozidų ir kitų), dėl kurių pablogėja skoninės lesalų savybės ir suprastėja maisto medžiagų įsisavinimas. Šias nepageidaujamas savybes galima panaikinti ar bent susilpninti, apdorojus linų sėmenis, jų produktus arba lesalus su jų papildais aukšta temperatūra (beje, kaitinant sojų produktus, gaunamas atvirkštinis rezultatas).

Linų sėmenys į jaunų dedeklių racioną turi būti įterpiami palaipsniui, per savaitę kiekį padidinant ne daugiau kaip 2 proc. (didesnius kiekius galima įterpti tik tokiu atveju, jei linų sėmenų priedai buvo pakaitinti).

Nors nesmulkinti linų sėmenys paukščių lesaluose yra naudojami sėkmingai, dedeklėms rekomenduojama juos sumalti. Remiantis atliktų tyrimų duomenimis, iš sumaltų linų sėmenų į kiaušinio trynį patenka nuo 13,5 iki 16,2 mg/g alfa-linoleno rūgšties. Taip pat buvo nustatyta, kad į paukščių lesalus pridėjus 0,5 proc. malinio, pagerėja nesmulkintų sėmenų virškinamumas, daugiau omega-3 riebiųjų rūgščių susikaupia kiaušinio trynyje.

Tinkamai perdirbti linų sėmenys (sumalti, pakaitinti, papildyti fermentų priedais) gerai subalansuotame racione - efektyvus priedas vištų lesaluose. Pabrėžtina, kad linų sėmenys laisvina vidurius, tačiau tai neturėtų tapti problema, jei šie priedai racione sudaro 10 proc. ar mažiau. Be to, dėl linų sėmenyse esančių tam tikrų medžiagų paukščių išmatos tampa lipnios ir gali užteršti kiaušinius bei pakenkti jų prekinei išvaizdai. Šią problemą galima išspręsti, lesalus su linų sėmenimis papildžius beta-gliukanazės fermentais.

N. Maršalkienė

Mano ūkis, 2012/02