23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2012/01
Technikos tobulinimo tendencijų padiktuotos padangų naujovės
  • D. Stanišauskienė
  • Mano ūkis

Modernėjanti ratinė žemės ūkio technika, didėjantis jos svoris, augantis susirūpinimas senkančiais naftos ištekliais kelia naujus iššūkius padangų gamintojams. Akivaizdu, kad technika sunkėja, jos našumas ir matmenys didėja, todėl reikia ir patvaresnių, didesnio skersmens padangų. Tokia kryptimi padangas tobulina jas gaminančios kompanijos.

Didėjantys padangų matmenys ir atsparumas apkrovoms - svarbiausi kriterijai, į kuriuos orientuojasi gamintojai. „Tobulindami padangas, jie pirmiausia atsižvelgia į bendrąsias žemės ūkio technikos gamybos tendencijas", - pabrėžia padangas į Lietuvą tiekiančios įmonės „PGM technika" vadovas Aidas Ladyga.

Padangas milžines (2,30 m skersmens) parodoje „Agritechnica" pirmą kartą „gyvai" pademonstravo Švedijos kompanija „Trelleborg". Apie didžiausias rinkoje padangas įmonė paskelbė rugsėjį, tačiau neatskleidė, koks traktorių gamintojas jas užsakė.

Krepšininko Arvydo Sabonio ūgį viršijančias padangas IF 750/75R46 TM1000 High Power numatyta montuoti ant traktoriaus, kuris dar nepagamintas, ratų. Šiandien jau nebe paslaptis, koks traktorius jas „dėvės". Padangas-milžines užsakė Vokietijos įmonė „Fendt", numačiusi sukonstruoti 400 AG galios ratinę mašiną.

Pasak A. Ladygos, kompanija „Trelleborg" iš kitų išsiskiria, nes gamina ne tik padangas, bet ir ratlankius. Įmonė ypatingą dėmesį skiria technologijoms, gerinančioms padangos sukibimą su ratu. Be to, sukūrė naują tvaraus žemės ūkio reikalavimus atitinkančių TM Blue Tire padangų koncepciją. TM Blue Tire padangos mažiau mechaniškai žaloja dirvos struktūrą, jos mažiau priešinasi riedėjimui, todėl traktoriai su tokiomis padangomis gali sutaupyti nemažai degalų. Pavyzdžiui, 260 AG traktorius su TM Blue Tire padangomis gali sutaupyti iki 3 000 litrų degalų, t. y. apie 2 550 eurų (8 797,50 litų) per metus.

Naujovių yra ir kitų padangas gaminančių kompanijų asortimente. Suomijos bendrovė „Nokian" sukūrė specialias Nokian Country King padangas (710/35R22.5) priekaboms, kurios itin tvirtos, plačios ir nedidelio skersmens. Pasak A. Ladygos, palyginti su standartinėmis tokių matmenų padangomis, Nokian Country King gali atlaikyti 2 t daugiau svorio.

 „Didesnis padangos plotis reiškia didesnį kontaktinį plotą su dirva, t. y. tokios padangos dirvą slegia mažiau. Be to, dėl žemesnio svorio centro 16 t svorio priekaba išlaiko maksimalų stabilumą, o ją traukiančiam traktoriui reikia mažiau traukos jėgos", - naujų padangų privalumus pabrėžia kompanijos produktų grupės vadovas Tero Saris (Tero Saari), pridurdamas, kad Nokian Country King pritaikytos transporto darbams ir maksimaliam 65 km/val. greičiui.

Padangas gaminanti kompanija „Goodyear" šiemet padidino kombainams skirtų padangų Optitrac H+ dydžių pasirinkimą. Naujoji padanga Optitrac H+ IF680/85R32 CFO skirta tokioms rinkoms, kuriose dėl transporto priemonės pločio apribojimų negalima montuoti platesnių padangų. Šių padangų laikomoji galia didelė, o protektoriaus dizainas užtikrina gerą trauką ir dirbant lauke, ir važiuojant keliais.

Optitrac H+ padangos suprojektuotos taip, kad galėtų būti eksploatuojamos, esant didesnėms deformacijoms. Be to, dirbant lauke ir važiuojant keliu slėgis šiose padangose išlieka pastovus. Mažesnis oro slėgis ir didesnė naudingoji apkrova lemia didesnį sąlyčio su paviršiumi plotą, todėl pagerėja trauka, o padanga ne taip lengvai smenga į žemę. Taip mažiau slegiamas dirvožemis, sumažėja pasipriešinimas riedėjimui ir degalų sąnaudos.

Pasak „PGM technika" direktoriaus, skirtingų gamintojų padangų gamybos technologija skiriasi. „Kartais padangos skiriasi viena nuo kitos smulkmenomis, tačiau jos būna labai reikšmingos, atliekant tam tikrus darbus. Todėl su tais, kurie renkasi padangas, pirmiausia išsiaiškiname, kokiems darbams padangos bus skirtos, kokiomis sąlygomis dirbs traktorius su pasirinktomis padangomis", - aiškina A. Ladyga. Skiriasi ne tik padangų dydis, bet ir protektorius. Tad kiekvienam traktoriui reikia pritaikyti tik jam skirtus „batus".

Daina Stanišauskienė

Mano ūkis, 2012/01