23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2011/05
Agrovizija – vidurvasario traukos centras
  • J. Zaleckienė
  • Mano ūkis

Lietuvos viduryje  - Kėdainių rajone, Akademijoje, Žemdirbystės instituto laukuose - birželio 29 - liepos 1 dienomis vyks paroda „Agrovizija". Šeštąjį kartą organizuojamas renginys jau gerai žinomas, populiarus ir gausiai lankomas. Čia lankytojai gali tikėtis pamatyti karščiausias naujoves, kurias gyvai demonstruoja augalų apsaugos bei technikos gamintojai, selekcininkai ir instituto mokslininkai. Po atviru vasaros dangumi susitikti kviečiantys parodos organizatoriai neabejoja, kad birželio ir liepos sandūroje Akademijos laukai taps stipriu traukos centru. Kuo šįkart nustebins paroda, klausėme Lietuvos augalų apsaugos asociacijos direktorės Aušros BENIULIENĖS.

Mums organizatoriams, labai džiugu, kad visi „Agrovizijos 2010" dalyviai su dideliu entuziazmu dar pernai rudenį nusprendė dalyvauti 2011 metų parodoje. Parodos širdį sudaro instituto įrengti bandyminiai laukeliai. Šiemet bus galima apžiūrėti įvairių veislių žieminius ir vasarinius javus, rapsus, pašarinius augalus. Vienas iš parodos dalyvių ketina pasėti sojų iš Ukrainos - turėtų būti įdomu pamatyti žaliuojantį jų lauką. Kaip visada parodos superžvaigždės bus instituto selekcininkų sukurtos žieminių ir vasarinių javų bei daugiamečių žolių veislės. Visiems ūkininkams turėtų būti labai įdomu pamatyti, kaip atrodo ypatingai sunkiomis sąlygomis peržiemojusios Alma, Ada bei dviejų selekcinių linijų žieminių kviečių veislės. Naujausi augalų apsaugos produktai, trąšos, technologijos - tai, be abejonės, taip pat viena centrinių parodos ašių.

Kasmet plečiasi žemės ūkio mašinų ekspozicija, o atskirame plote bus demonstruojama žemės dirbimo, sėjos ir pašarų ruošimo technika. Daug dėmesio skirsime precizinės žemdirbystės technologijoms. Kaip žinia, mitybinių elementų kiekis dirvoje labai skiriasi, norint subalansuoti tręšimą, būtina tiksliai žinoti kiekvieno iš jų kiekį. Džiaugiamės, kad mūsų parodoje lankytojai galės pamatyti žemės ūkio parodoje Hanoveryje demonstruotą įrangą su sensoriais, gebančiais identifikuoti pagrindinių augalų mitybos elementų (azoto, kalio, fosforo) kiekius dirvoje. Pernai metais tiesiog pritrūkome vietos tokiai demonstracijai įrengti, o šiemet iš anksto tam skyrėme atskirą vasarinių kviečių lauką su skirtingais tręšimo lygiais. Parodai skirto ploto mums jau seniai trūksta, nes dalyvių ratas ir jų pristatomų produktų įvairovė vis plečiasi, todėl parodos dalyvių nuolat prašome nenukrypti nuo pagrindinės „Agrovizijos" idėjos ir pristatyti parodoje tik tai, kas aktualiausia ir perspektyviausia mūsų žemės ūkiui.

Įgyvendinant tausiajai žemdirbystei keliamus reikalavimus, būtinos mokslinės rekomendacijos, kurias seminarų metu suteiks Žemdirbystės instituto mokslininkai. Vienas iš šviečiamosios programos akcentų - Lietuvos augalų apsaugos asociacijos stende pristatomas projektas „Saugus augalų apsaugos produktų naudojimas". Jame bus stengiamasi atkreipti dėmesį į praktinius ūkininkų mokymus, kaip taisyklingai naudoti augalų apsaugos produktus, kad jie nekeltų pavojaus nei žmogui, nei gamtai, kaip apsisaugoti nuo galimos cheminės taršos.

Žinoma, neapsieisime ir be linksmų varžytuvių. Jas tradiciškai organizuos Lietuvos ūkininkų sąjunga, paprastai nustebinanti ypatingu išradingumu ne tik sugalvodama gerą idėją, bet ir ją šauniai realizuodama. Lankytojai gali neabejoti, kad Lietuvos augalų apsaugos asociacija, LAMMC Žemdirbystės institutas ir Lietuvos ūkininkų sąjunga, sutelkę savo pastangas, padarys viską, kad šių metų „Agrovizija" pateisintų lankytojų lūkesčius ne tik pamatyti ir įvertinti pačias naujausias žemės ūkio technologijas, bet ir smagiai praleisti laiką gamtoje.

Jurga Zaleckienė

Mano ūkis, 2011/05