23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2011/02
Verstuvinių plūgų tobulinimo tendencijos
  • P. Šniauka
  • Mano ūkis

Arimas, apverčiant dirvos riekę, Lietuvoje išlieka pats svarbiausias pagrindinio žemės dirbimo būdas. Ekspertai prognozuoja, kad pirmoje XXI amžiaus pusėje apie 50 proc. pasėlių plotų bus ariama. Arimas ne tik išsaugo savo pozicijas, bet atsiranda vis daugiau šio dirvos dirbimo būdo šalininkų, kadangi tai yra ekologiškai saugių, leidžiančių atsisakyti cheminių preparatų ir mineralinių trąšų, technologijų pagrindas.

Europoje yra apie 40 plūgus gaminančių kompanijų. Nors jie gaminami nuo XVII a., tačiau nuolat tobulinami. Tobulinamos pagrindinių ir pagalbinių darbinių dalių konstrukcijos, kad būtų pasiekta itin gera arimo kokybė, didelis našumas, patikimumas ir tausojami energijos ištekliai.

Plūgas buvo ir išlieka pats svarbiausias žemės dirbimo padargas, kuris ir apverčia, ir purena dirvožemį. Tai paprastas padargas, sudarytas iš prikabinimo ar pakabinimo įtaiso, rėmo, korpuso, priešplūgio, peilio, atraminio rato ir saugiklių.

Šiuolaikinių arimo padargų konstrukcija

Varsninių plūgų vidutinė lyginamoji masė, tenkanti 1 m darbo pločio, siekia 350-850 kg, priklausomai nuo konstrukcijos sudėtingumo, o apverčiamųjų plūgų šis rodiklis yra apie 1,85 karto didesnis. Atstumas tarp plūgo korpusų svyruoja nuo 85 iki 120 cm, pvz., Lemken, Överum, Kuhn ir Gregoire-Beson - 90-100 cm, Vogel&Noot ir Kverneland - 85-115 cm. 

Atstumas nuo norago smaigalio iki rėmo paprastai siekia 70-95 cm. Arimo kokybė priklauso nuo to, ar teisingai pasirinktos darbinės dalys, arimo gylis, agregato važiavimo greitis ir kitų veiksnių. Kad žemdirbiai galėtų teisingai pasirinkti arimo agregatus, firmos siūlo platų plūgų korpusų ir kitų darbinių dalių asortimentą: noragų, kaltų, verstuvių, priešplūgių, kamparaižių, peilių ir kitų.

Verstuvės

Ypatingas dėmesys skiriamas verstuvėms tobulinti, nes nuo jų išlenkimo arimo kokybė priklauso labiausiai. Šiuolaikiniuose plūguose dažniausiai montuojamos pusiau sraigtinės verstuvės. Jos gerai trupina dirvos riekę ir tinka priesmėlio bei priemolio dirvoms arti. Plūguose, skirtuose sunkioms dirvoms arti, montuojamos sraigtinės verstuvės.

Plūgo korpuso su sraigtine verstuve priekinis kampas yra smailesnis negu su pusiau sraigtine verstuve, todėl jų pasipriešinimas traukai yra mažesnis. Lipnioms sunkioms dirvoms arti gaminami plūgo korpusai su juostinėmis verstuvėmis. Juostinės verstuvės sudarytos iš atskirų, su tarpais sumontuotų juostų. Tarpai tarp juostų galo link platėja, kad juose neįstrigtų akmenys. Plūgo su juostinėmis verstuvėmis pasipriešinimas traukai yra apie 20 proc. mažesnis dėl mažesnio verstuvės trinties į dirvą ploto. Gaminami plūgai ir su plastikinėmis verstuvėmis. Jos skirtos lipnioms, humusingoms dirvoms arti.

Noragai

Dauguma kompanijų gamina sudedamuosius noragus, sudarytus iš trapecinės dalies ir kalto. Kaltai būna vienpusiai (Lemken plūguose) ir apverčiamieji (Vogel&Noot, Kverneland ir kituose plūguose).

Kompanija „Vogel&Noot" gamina noragus su ties viduriu pritvirtintu peiliu. Plūgas su tokiu noragu gerai trupina dirvos riekę, tačiau tokio plūgo pasipriešinimas traukai yra didesnis. Kai kurios firmos gamina ir savaime pasigalandančius (padengtus kietu metalu) noragus, tačiau jie yra gerokai brangesni negu paprasti.

Peiliai

Plūguose montuojami diskiniai, iltiniai ir vagą platinantys peiliai. Diskiniai peiliai dažniausiai tvirtinami prieš paskutinį plūgo korpusą, bet jie gali būti montuojami  ir prieš kiekvieną korpusą (dirvonams arti skirtuose plūguose).

Peilio diskas gali būti lygus, banguotas ar iškarpytas. Karpytasis diskas naudojamas gausioms augalų liekanoms perpjauti, banguotasis skirtas lipnioms dirvoms. Kai dėl konstrukcijos ypatumų plūge neįmanoma sumontuoti diskinių peilių, tuomet montuojami prie korpuso tvirtinami iltiniai peiliai. Vagą platinantis peilis montuojamas prie paskutinio plūgo korpuso pavažos. Jis atpjauna neartos dirvos riekę ir nuverčia ją į vagos dugną, taip praplatindamas vagą, kad ja važiuojančių traktoriaus ratų riedėjimo pasipriešinimas būtų mažesnis.

Apsauga

Kad plūgai užkliuvę už kliūties nelūžtų, montuojami saugikliai. Padarguose, kurie skirti neakmenuotoms dirvoms arti, nuo atsitiktinių kliūčių apsaugoti montuojami nukerpamo varžto saugikliai. Nukirpus varžtą, korpusas atsilenkia, todėl plūgas nesulūžta. Pravažiavus kliūtį, traktorininkas turi išlipti iš kabinos, atstatyti korpusą į darbo padėtį ir varžtą pakeisti nauju.

Kai kurios kompanijos, pvz., „Lemken", „Vogel&Noot" ir kitos, mažai akmenuotoms dirvoms arti gamina plūgus su pusiau automatiniais saugikliais. Šių plūgų masė yra mažesnė ir jie pigesni negu plūgai su automatiniais saugikliais. Kad už kliūties užkliuvusį korpusą spyruoklės atstatytų į darbo padėtį, traktorius turi pavažiuoti atgal ir pakelti plūgą, tačiau traktorininkui jau nereikia lipti iš kabinos.

Akmenuotoms dirvoms arti gaminami plūgai su automatiniais saugikliais. Ariant tokiu plūgu, korpusui užkliuvus už kliūties sustoti nereikia, saugiklis automatiškai grąžina korpusą į darbo padėtį. Automatiniai saugikliai būna spyruokliniai, linginiai ir hidrauliniai.

Lygaus arimo plūgai

Pastaruoju metu populiarėja apverčiamieji lygaus arimo plūgai. Jie gerokai brangesni už varsninius (vienpusio vertimo) plūgus. Ariant apverčiamaisiais plūgais, visas dirvos paviršius lieka lygus be išmestinių ir sumestinių.

Šie plūgai turi nemažai ir kitų privalumų. Jais ariant, visas laukas suariamas vienodu gyliu, sumažėja dirvos erozija, dirvos sėjai paruošiamos greičiau ir pigiau, arimo našumas padidėja 10-20 proc., todėl šie plūgai greitai atsiperka. Tyrimais nustatyta, kad ariant apverčiamaisiais plūgais gaunamas didesnis derlius. Tokio tipo plūgais patogiau arti ir netaisyklingos formos laukuose.

Darbo plotis

Plūgų naudojimo efektyvumas padidėja, įrengus darbo pločio keitimo mechanizmą. Ariant tokiais plūgais, galima gerai pritaikyti arimo agregatą prie dirvos savybių ir optimaliai panaudoti traktoriaus traukos jėgą. Plūgo darbo plotis keičiamas, pasukant rėmą pakabos atžvilgiu ir korpusus apie vertikalią ašį, kad pavažos padėtis būtų lygiagreti važiavimo krypčiai. Plūgo darbo plotis pasikeičia, nes keičiasi atpjaunamos dirvos riekės plotis.

Plūgo darbo plotis gali būti keičiamas laipsniškai sraigtais arba hidrauliniu cilindru iš traktoriaus kabinos. Kai korpuso konstrukcinis darbo plotis yra 40 cm, darbo plotis gali būti keičiamas nuo 30 iki 50 cm. Žinoma, keičiamo darbo pločio plūgai yra gerokai brangesni negu paprasti.

Pasirinkimo kriterijai

Kokį plūgą pasirinkti? Tikslaus atsakymo niekur nerasite. Renkantis plūgą, reikia atsižvelgti į daugelį veiksnių. Pirmiausia, į traktoriaus variklio galią, jo hidraulinio keltuvo išvystomą kėlimo jėgą ir dirvos fizines bei mechanines savybes. Be abejo, plūgo pasirinkimą lemia ir finansinės galimybės.

P. Šniauka

Mano ūkis, 2011/02