23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2010/12
Daugiafunkcė technika naudojama ištisus metus
  • G. Kemežienė
  • Mano ūkis

Didelės investicijos gana greitai atsiperka, jei įsigyta technika yra universali ir ja galima atlikti ne vieną, o kelis darbus. Tuo neabejoja ir Kerkasių žemės ūkio bendrovės valdybos pirmininkas Ildefonsas Petkevičius. Bendrovė prieš metus įsigijo Vokietijos gamintojo „Fliegl" dvi daugiafunkces priekabas ir srutvežį.

„Šią priekabą galima naudoti suspaustai siloso žaliai masei vežti, prasidėjus javapjūtei, ja vežami grūdai, rudenį, sumontavusi iškratymo volus, laukuose paskleidžiamas mėšlas", - priekabos funkcijas vardija I. Petkevičius, pridurdamas, kad jomis šį rudenį ir vietiniams ūkininkams talkinę. ASW 258 priekabos talpa 16 t, nors, bendrovės vadovo pastebėjimu, į ją galima pakrauti iki 20 t grūdų. Prie šios priekabos montuojama 300 t/val. našumo grūdų iškrovimo sraigė taupo laiką, nes grūdus iškraunant kombainui nereikia sustoti, galima dirbti nepertraukiamu ciklu. Be to, dėl priekabose įrengtos išstūmimo sistemos krovinį lengvai galima iškrauti ir žemose patalpose.

Aktyviai dalyvauja ES paramos programoje

Pašarų gamybos procesams bendrovėje atnaujinti šių metų pavasarį užbaigtas stambus investicinis projektas pagal KPP 2007-2013 m. priemonę „Žemės ūkio valdų modernizavimas". Be dviejų priekabų ir strutvežio, bendrovė įsigijo pašarų smulkintuvą, presą, vyniotuvą, grėblį ir pašarams tvartuose išdalinti skirtą krautuvą. Vadovas džiaugiasi, kad bendrovės pečių neslegia kreditų našta ir prasitaria, jog šiemet jau du kartus pasinaudojo supaprastinta paramos teikimo tvarka ir įsigijo augalininkystės ūkiui būtiną techniką - mobilią grūdų džiovyklą, grūdų transporterį, rapsų sėjamąją ir žemės tankinimo volus. „Pateikėme ir dar vieną paraišką augalininkystės ūkiui modernizuoti, - planus atskleidžia I. Petkevičius. - Grūdų ūkį reikia sutvarkyti - būtina pakeisti valomąsias, grūdų saugojimo ir transportavimo įrangą." Jis pripažįsta, kad būtent augalininkystės srityje reikalingos didžiausios investicijos, bet iš jos ir didžiausios pajamos gaunamos.

Daugiašakis ūkis

Per aštuoniolika veiklos metų bendrovėje išbandytos įvairios kryptys, tačiau ilgainiui apsistota ties mėsine galvininkyste ir augalininkyste, vėliau pasirinkta dar ir sėklininkystės kryptis bei maistinių kviečių perdirbimas - malimas. Bendrovės valdos siekia apie 900 ha, auginami rapsai, kviečiai, miežiai, žirniai. Sėklai ir miltams malti naudojami kviečiai sėjami 300 ha plote. Apie 100 ha sudaro pievos ir ganyklos, kuriose vasarą ganomi bendrovėje auginami 300 limuzinų veislės mėsinių galvijų. Žiemą jie laikomi šaltojo tipo tvartuose palaidi ant šiaudų kraiko. „Gyvuliai gali laisvai vaikščioti, tad formuojasi geri raumenys ir nedaug riebalų", - laikymo technologijos įtaką jautienos kokybei pabrėžia Kerkasių bendrovės pirmininkas, pridurdamas, kad būtina iki minimumo sumažinti šių galvijų priežiūrai būtinas sąnaudas, taikyti kuo paprastesnę mechanizaciją, nes kitaip jų auginimas bus nuostolingas.

Ūkio daugiašakiškumo privalumais I. Petkevičius sakosi ne kartą įsitikinęs. Pavyzdžiui, mėsiniai galvijai vasarą ganomi nemelioruotuose laukuose, kur intensyvi žemdirbystė negalima. Ruošiant salyklinius miežius, atskiriama smulkioji frakcija, o malant kviečius lieka sėlenos - visa ši menkavertė žaliava, įtraukta į pašarus, sukuria didelę pridėtinę vertę.

Be to, mišriame ūkyje laukams tręšti reikia naudoti mažiau mineralinių trąšų. Bendrovėje taikoma bearimė žemės dirbimo technologija, laikomasi sėjomainos, dirvos tręšiamos organinėmis (mėšlu ir srutomis) bei skystosiomis KAS trąšomis. Kaip tik srutoms ir skystosioms trąšoms laukuose išlaistyti bendrovė įsigijo 18 m3 talpos Fliegl srutvežį VFW1800, pagamintą iš nerūdijančio plieno, kuris yra atsparus korozijai ir kenksmingų medžiagų poveikiui. I. Petkevičius priduria, kad šiuo strutvežiu patogu ir vandenį į laukus vežti, kai ruošiamasi skleisti augalų apsaugos priemones.

Parduoda, kai kaina palankiausia

Produkcijos pardavimui didelę įtaką turi sezoniškumas, tik kviečiai malami ir miltai parduodami ištisus metus. Rapsai iškeliauja iš bendrovės paprastai dar rudenį, žirnius superka lenkai, o sėkliniais kviečiais ir miežiais aprūpina ne tik vietinius ūkininkus, bet ir didžiąsias sėklomis prekiaujančias įmones.

I. Petkevičius sako, kad galvijus stengiasi parduoti, kai poreikis didžiausias ir mokama geriausia kaina - jautiena labiausiai perkama šaltuoju metų laiku ir ypač prieš didžiąsias šventes. Kerkasių bendrovėje užaugintus mėsinius galvijus superka didžiosios mėsos perdirbimo įmonės, kurios jautieną eksportuoja į užsienio šalis.

Šiuolaikinių ūkių technika

Vokietijos kompanijai „Fliegl" atstovaujančios bendrovės „Lytagra" vadybininko Remigijaus Morkio teigimu, šio gamintojo technika tapo populiari Lietuvoje ir randa vis daugiau pirkėjų. „Nors tai gana nemaža investicija, tačiau vertinama vokiškos technikos kokybė, patentuotos technologijos priekabų daugiafunkciškumas, iš nerūdijančio plieno pagamintų srutvežių ilgaamžiškumas", - apibendrina R. Morkys, užsimindamas, kad „Lytagra" gali parinkti šios firmos mašinas įvairaus dydžio ūkiams.