23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2010/11
Vekselis: greičiau paskolinti, pasiskolinti ir atgauti skolą
  • I. Vidrevičienė, J. Žukovskis
  • Mano ūkis

 

Vekselis - tai besąlyginis ir neginčytinas skolos dokumentas, vertybinis popierius, kurį išrašo asmuo, besiskolinantis pinigus. Šiais laikais vekselio pasirašymas laikomas vienu iš galimų finansinių problemų sprendimo būdų. Tai populiari priemonė, padedanti greitai, lengvai ir saugiai pasiskolinti ir skolinti pinigus.

Tačiau į vekselį, kaip ir į bet kurią atsiskaitymo rūšį, reikėtų žvelgti atsakingai, kad vėliau netektų gailėtis sprendimų bei prisiimtų įsipareigojimų.

Vekselis išrašomas Įsakomųjų ir paprastųjų vekselių įstatymo (Žin., 1999, Nr. 30-851) nustatyta tvarka. Jį išrašęs asmuo įsipareigoja tiesiogiai ar netiesiogiai sumokėti tam tikrą pinigų sumą vekselyje nurodytam asmeniui pats arba įsako tai padaryti kitam. Minėtas įstatymas nustato įsakomųjų ir paprastųjų vekselių išrašymo, perdavimo, laidavimo, mokėjimo, reikalavimų, atsirandančių pagal vekselį, pareiškimo ir patenkinimo tvarką bei įsipareigojusių pagal vekselį asmenų santykius. Įsakomieji vekseliai praktikoje nėra tokie populiarūs kaip paprastieji dėl savo sudėtingesnių procedūrų, nes juos išrašydami, asmenys įsako sumokėti skolą kitiems asmenims.

Populiariausi - paprastieji vekseliai

Praktikoje dažniausiai pasitaiko paprastieji vekseliai. Skolininkas (vekselio davėjas) negali ginčyti vekselyje nurodytos sumos, terminų ar kelti dar kokias nors papildomas sąlygas, t. y. jei skoliniesi, pasirašai vekselį, vadinasi, iš tikrųjų gavai vekselyje nurodytą pinigų sumą ir įsipareigoji tam tikru arba vekselyje nurodytu terminu skolą grąžinti. Kadangi tai vertybinis popierius, jis turi didesnę teisinę galią ir yra veiksmingesnis nei paprastas, tarp šalių (kreditoriaus ir skolininko) pasirašytas skolos raštelis. Be to, vekselio išrašymas yra labai patogus, nes tai galima padaryti pasinaudojant Finansų ministerijos, Lietuvos banko platinamais blankais, rasti juos internete. Vekselis gali būti surašytas ir paprastame popieriaus lape, o tai reiškia, jog vekselio forma nėra tokia svarbi, kaip jo turinys. Turinio prasme, vekselis nebus laikomas vekseliu, jei jame nebus nurodyti visi įstatymo reikalaujami rekvizitai.

Teisės aktuose nurodyta, kad paprastajame vekselyje turi būti: žodžiai „paprastasis vekselis" tekste ta kalba, kuria vekselis išrašytas; besąlyginis įsipareigojimas sumokėti nurodytą sumą; mokėjimo terminas; mokėjimo vieta; pavadinimas ar vardas, pavardė asmens, kuriam arba kurio įsakymu turi būti sumokėta; išrašymo vieta ir data; išrašančiojo paprastąjį vekselį asmens (paprastojo vekselio davėjo) parašas. Dokumentas, kuriame nėra nors vieno iš aukščiau išvardytų rekvizitų, neturi paprastojo vekselio galios. Asmenys, ketindami skolinti bei skolintis pagal vekselius privalo atsižvelgti į aukščiau išdėstytas įstatymo normas, nes vekselyje trūkstant kurio nors rekvizito, notaras neišduos vykdomojo įrašo skolai išieškoti.

Skolos išieškojimas

Vekselio neapmokėjus, jo turėtojas gali kreiptis į notarą dėl vykdomojo įrašo išdavimo. Notaro vykdomasis įrašas - tai notaro patvirtintas dokumentas, patvirtinantis kreditoriaus teisę į piniginės sumos išieškojimą iš asmens davusiojo vekselį. Šis notaro išduotas dokumentas yra vykdomasis dokumentas, turintis tokią pačią juridinę galią, kaip ir teismo išduodamas vykdomasis raštas po priimto teismo sprendimo įsiteisėjimo. Gavęs vykdomąjį įrašą, kreditorius turi teisę kreiptis į antstolius dėl priverstinio gautinų lėšų išieškojimo, taikant priverstinio poveikio priemones. Todėl, kalbant apie vekselius, ypatingą vaidmenį vaidina notarai, kurių pagalba asmenims, norintiems teisingai paskolinti ar pasiskolinti su vekseliu, yra labai reikšminga. Mūsų nuomone, geriau kartą pasikonsultuoti su notaru ar teisininku, negu siekti atgauti paskolintus pinigus bylinėjantis teismuose.

Taigi skolos dokumentas, kuriame yra visi įstatymo reikalaujami rekvizitai gali būti pripažįstamas vekseliu, tačiau, jei dėl tam tikrų rekvizitų trūkumo pasirašytas dokumentas nebus pripažintas vekseliu, dar nereikš, kad nebuvo paties skolinimosi fakto, t. y. asmuo nesiskolino pinigų. Toks vekselis visuomet gali būti pripažintas skolos rašteliu, jeigu jame bus skolos rašteliui būtini duomenys, t. y. kreditoriaus (skolinančio asmens) ir skolininko (besiskolinančiojo) tapatybė, skolos suma, laikotarpis, kuriam skolinami pinigai, pinigų perdavimo-priėmimo faktas, pasirašymo data, skolininko parašas. Tokiu atveju kreditorius įgyja teisę kreiptis su pareiškimu į teismą dėl skolos priteisimo.

Laiko taupymas

Kodėl šis vertybinis popierius dabar yra ypač populiarus? Visų pirma todėl, kad jis labai palengvina kreditoriaus naštą įrodinėjant savo reikalavimo teisę. Pavyzdžiui, jei pinigus skolinęs asmuo turi kito asmens, kuriam skolino, pasirašytą vekselį, jam nereikės kreiptis į teismą dėl skolos priteisimo, tiesiog pakaks apsilankyti notaro kontoroje, pateikti vekselį, gauti vykdomąjį raštą ir pateikti jį antstoliui. Tai reiškia, kad kreditorius sutaupo mažiausiai mėnesį ar du siekdamas atgauti paskolintą pinigų sumą. Ne mažiau svarbu ir papildomos išlaidos. Žinome, kad bylinėjimasis civiline teisena nemažai kainuoja (advokato konsultacijos, ieškinio surašymas, žyminis mokestis teismui ir t. t.), tad kreditorius sutaupo laiko ir išvengia dar didesnių finansinių nuostolių, na o skolininkas, pasirašęs vekselį ir laiku negrąžinęs skolos, iš karto patenka į antstolių rankas, prasideda skolos išieškojimo procesas.

Didelių sumų skolinimas

Vekselis - itin patogus būdas siekiant pasiskolinti ir paskolinti pinigų. Tačiau vekselio pasirašymas neturi būti daromas lengva ranka, o paties pagal vekselį įsipareigojusio ar trečiojo asmens laidavimas turėtų būti vertinamas ypač atsargiai. Tai, kad pasirašomas vekselis, jau reiškia, kad susidurta su tam tikrais finansiniais sunkumais, todėl tolesnis tikslas turėtų būti šių finansinių problemų išvengimas, o ne dar didesnių finansinių įsipareigojimų prisiėmimas. Teisininkai nepataria pasirašinėti vekselių ir tais atvejais kai skolinamos didelės pinigų sumos. Tokiais atvejais, skolininkai dažnai bando ginčyti savo parašo tikrumą ir vilkinti atsiskaitymo procedūras. Be to, atėjus skolos mokėjimo laikui, skolininkas gali visai nebeturėti turto, iš kurio būtų galima atlyginti didelę skolą. Todėl tokias skolas siūloma įforminti notaro patvirtintais sandoriais, kuriuos pravartu užtikrinti turto įkeitimu.