23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2010/10
Stop dirvinėms smilguolėms žieminiuose kviečiuose
  • A. Auškalnis
  • Mano ūkis

Dirvinės smilguolės pastebimai mažina javų derlių. Žalingumo riba yra 15-30 augalų viename kvadratiniame metre, tačiau labai piktžolėtuose pasėliuose priskaičiuojama iki 1 000 ir daugiau stiebų viename kvadratiniame metre - tuomet javai visiškai užstelbiami. Smilguolės - vienos iš tų piktžolių, kurias geriausia pradėti naikinti jau rudenį.

Tai žieminės vienametės miglinių šeimos piktžolės, stipriai besikrūmijančios, dauginasi sėklomis, kurios dygsta tuomet, jei būna dirvos paviršiuje iki 1 cm gylio. Intensyviausiai dygsta rugsėjo-spalio mėnesiais.

Palankios sąlygos dirvinėms smilguolėms plisti - lengvos ir drėgnos priesmėlio ir priemolio dirvos, kuriose dažnai auginami žieminiai augalai. Stiebai žali arba rausvi, užauga iki 100-125 cm aukščio, sėklas barsto vasaros antroje pusėje, vienas augalas subrandina 3-5 tūkstančius sėklų. Sėklų ramybės periodas trumpas ir didžioji jų dalis dygsta tais pačiais metais. Sėklų daigumas išsilaiko iki 3 metų, tik dalis giliai užartų sėklų gali pereiti į ramybės būklę ilgesniam laikui.

Efektyviausia prevencinė priemonė, neleidžianti plisti smilguolėms, - sėjomainos, kuriose kaitaliojami žieminiai ir vasariniai augalai. Vėlyvesnė žiemkenčių sėja taip pat sumažina šių piktžolių dygimą. Daigų tarpsniu akėjant, galima sunaikinti iki 50 proc. smilguolių.

Cheminė kontrolė

Kai dirvinių smilguolių plitimas nekontroliuojamas, jos labai sparčiai dygsta, ypač naujai užkrėstuose laukuose. Tai lemia didelis subrandinamų sėklų kiekis, kurių dauguma gali sudygti tais pačiais metais. Apskaičiuota, kad norint, jog smilguolių kiekis nedidėtų, būtina sunaikinti ne mažiau kaip 90 proc. jų populiacijos.

Lietuvoje didžioji dalis žieminių kviečių plotų herbicidais purškiami pavasarį atsinaujinus vegetacijai. Tačiau ankstyvos sėjos žiemkenčiuose sudygusios piktžolės gali pradėti kenkti jau rudenį. Vienametės piktžolės peržiemoja ir dažnai pavasarį, herbicidų purškimo metu, būna didelės ir sunkiau išnaikinamos. Ypač daug žalos jos padaro ankstyvos sėjos pasėliuose, esant ilgam ir šiltam rudeniui. Dirvinės smilguolės - vienos iš piktžolių, kurias geriausia pradėti naikinti jau rudenį. Rudeniniam purškimui varpinėms ir kai kurioms dviskiltėms piktžolėms naikinti žieminiuose kviečiuose yra registruoti penki herbicidai.

Purškimo laikas

Rudeninio herbicidų purškimo pagrindinis privalumas yra tas, kad piktžolės sunaikinamos dar mažos, ir augalai pavasarį auga be konkurencijos. Ne kiekvieną rudenį būna palankios sąlygos herbicidus žieminiuose kviečiuose naudoti rudenį, kai kuriais metais dėl drėgmės pertekliaus ar anksti nutrūkusios vegetacijos to padaryti nepavyksta.

Paprastai tinkamiausias purškimo laikas būna nuo rugsėjo pabaigos iki spalio 10-15 dienos. Svarbu, kad po purškimo bet 7-10 dienų javai aktyviai augtų, t. y. vidutinė paros temperatūra būtų didesnė kaip 5 oC. Šiuo metu meteorologai pateikia iki 2 savaičių trukmės orų prognozę, todėl, atsižvelgiant į ją, galima tiksliau numatyti purškimo laiką.