23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2010/10
Naujos kartos ritinių presai – reikliems žemdirbiams
  • J. Zaleckienė
  • Mano ūkis

Kompanija „Kverneland group" šį rudenį žemdirbiams pasiūlė visiškai naujos kartos ritinių presus „Vicon". Beveik metus inžinierių komanda tobulino presų konstrukciją, kad būtų įdiegti patys naujausi technologiniai sprendimai. Kintamos ir pastovios kameros presus mūsų šalies žemdirbiai galės įsigyti jau šiemet.

Pirmąjį rugsėjo dešimtadienį naujieji presai ir visas spektras kitų pašarų ruošimui skirtų mašinų - žoliapjovių, vyniotuvų, rinktuvinių priekabų - buvo pristatyti tarptautinėse lauko dienose Šiaurės Italijoje, Bolonijos apylinkėse. Kaip pabrėžė „Kverneland Group" prezidentas ir generalinis direktorius Ingvaldas Loiningas (Ingvald Loyning), kuriant naujuosius presus, darbavosi visa inžinierių komanda, tad produktas turėtų tenkinti ir išrankiausio žemdirbio poreikius. Modernių formų dizainas ir ištvermingumas darbe, lengvas valdymas ir patogi priežiūra, galimybė lanksčiai pritaikyti labiausiai konkretaus ūkio poreikius atitinkantį modelį - visi šie privalumai suteikia gaminiui išskirtinumo, o gamintojams - realių vilčių, kad šie presai užims lyderių pozicijas rinkoje.

„Turėdami iš esmės naujus produktus, tikimės dar labiau sustiprinti savo pozicijas pašarų gamybos segmente, nes dabar galime žemdirbiams pasiūlyti visą žolinių pašarų gamybai reikalingų mašinų spektrą", - pabrėžė I. Loiningas. Gamintojų prognozėmis, žolinių pašarų dorojimo technikos paklausa augs, mat stabilizavosi ir po truputį kyla pieno kainos, o gyvulininkystės ūkių šeimininkai optimistiškiau žiūri į ateities perspektyvas. Tokios tendencijos ir įkvėpė gamintojus po nedidelės pertraukos pasiūlyti rinkai iš esmės atnaujintus ritinių presus.

„Stipri, iki smulkmenų apgalvota konstrukcija, padaryti visi reikalingi sustiprinimai, kad presas atlaikytų dideles apkrovas. Žinoma, būtina įvertinti ir naują dizainą, kurį drįsčiau apibūdinti kaip itin seksualų", - taip naujojo gaminio privalumus su britiško humoro gaidele apibendrino „Kverneland Group" produktų direktorius Timas Komeris (Tim Comer).

Presų pristatyme dalyvavę „Dotnuvos projektų" atstovai prisipažino buvę maloniai nustebinti - naujasis produktas pranoko jų lūkesčius. „Šie presai - tai nėra senųjų Vicon presų tęsinys, tai iš esmės naujas produktas, pasižymintis pačiais moderniausiais techniniais sprendimais, kurie atrodo labai patikimai. Mūsų inžinieriai ir, žinoma, žemdirbiai gali tiesiog pirštu parodyti tas vietas, kurios visuose presuose yra svarbios - šiuo atveju galiu drąsiai pasakyti, kad jas ras maksimaliai sustiprintas", - sako „Dotnuvos projektų" vadybininkas Romualdas Mankevičius.

Žemdirbiai galės rinktis pastovios arba kintamos kameros presus. Pastovios kameros presai Vicon RF 3120 (grandininis ir juostinis variantas), RF 3225 (kombinuotas grandinių ir presavimo volelių variantas) bei RF 3325 (pats galingiausias - masė spaudžiama vien presavimo voleliais) skirti darbui net ir sudėtingomis oro sąlygomis, pavyzdžiui, kai kas antrą dieną lyja, o pašarų ruošimo atidėlioti nebegalima. Platūs (2,0-2,2 m) rinktuvai su penkiomis eilėmis dantų užtikrina, kad žolės ar šiaudų masė būtų surenkama greitai ir švariai. Modelis RF 3325 skirtas itin intensyviam naudojimui. Kameros plotis 1,20 m, jos viduje yra net 17 presavimo ritinių. Kaip žinia, kuo daugiau presavimo ritinių, tuo jėga, tenkanti vienam ritiniui, yra mažesnė - tai apsaugo nuo perkrovų presavimo volų guolius, mažiau „pavargsta" grandinės ir t. t.

Gamintojai atkreipia dėmesį į patobulintus kablius, kuriais atliekama ne tik fiksavimo funkcija, bet ir gali būti elektroniniu būdu reguliuojamas slėgis - neapkraunant cilindrų, galima maksimaliai suspausti šienainio žalią masę. Sustiprintos pagrindinės darbinės detalės - storos grandinės, stambūs galingi krumpliai. Jei prireikia pakeisti presavimo volų guolį, nereikia iškelti veleno laukan  - konstrukcija apgalvota taip, kad detalių pakeitimas būtų paprastas ir greitas. Po žolės masės tiekimo mechanizmu yra dugno nuleidimo įranga - tokiu atveju, kai presas užsikemša, jei negelbsti kitos priemonės (peilių atjungimas ir pan.), valdant iš traktoriaus kabinos nuleidžiamas dugnas ir trikdis lengvai pašalinamas. Nuleidus dugną, daug patogiau pakeisti ir peilius.

Ir technikos gamintojai, ir žemdirbiai pripažįsta, kad presas be smulkinimo aparato - tai jau vakarykštė diena. Presų Vicon smulkinimo sistemoje SuperCut gali būti nuo 14 iki 25 peilių. Specialistų teigimu, maksimalaus peilių skaičiaus beveik niekada nė neprireikia naudoti ir vargu ar būtų patartina jais visais vienu metu dirbti: padidėja galios poreikis, išauga kuro sąnaudos ir t. t. Maksimalus peilių skaičius praverčia tais atvejais, kai presas dirba itin intensyviai, o peilių galąsti nėra laiko: iš pradžių galima jungti vieną peilių komplektą, o šiems atšipus - kitą.

Kintamos kameros presais Vicon RV 4116, RV 4118, RV 4216, RV 4220 galima ruošti skirtingo diametro ritinius: nuo 0,6 iki 1,65, 1,85 ir netgi 2 m skersmens. Šie presai idealiai pritaikyti sausam šienui ar šiaudams presuoti. Modelyje RV 4200 yra kombinuota sistema iš 3 volų ir 5 diržų bei įdiegta automatinė ritinio tankumo reguliavimo sistema, kuria galima nustatyti tris skirtingas tankio zonas. Tarkime, ritinio centre žolės masė ar šiaudai bus suspausti mažiau, išoriniame sluoksnyje - stipriau. Presai lengvai valdomi iš traktoriaus kabinos Focus kontrolės terminalu (beje, šis terminalas gali būti naudojamas ir kitiems „Kverneland Group" gaminamiems padargams valdyti), darbo procesas programuojamas Iso Match Tellus terminalu.

Gamintojai įsitikinę, kad paklausą turės tiek pastovios, tiek kintamos kameros presai. Pieno ūkiuose, kuriuose paprastai 80 proc. visų presavimo darbų sudaro žolės sukimas į ritinius (šienainio ar siloso gamyba), ypač mūsų klimato sąlygomis, ir toliau tinkamiausias lieka pastovios kameros presas su presavimo volais. „Diržinis kintamos kameros presas labiau pritaikytas vytintai žolei ar sausiems šiaudams presuoti, bet jo privalumas yra tas, kad ritinių parametrai gali kisti priklausomai nuo ūkio poreikių", - aiškina R. Mankevičius.

Koks naujųjų ritinių presų darbinis greitis? Pasak specialistų, reikia ieškoti „aukso vidurio" tarp važiavimo greičio ir presuojamos masės suspaudimo kokybės. Optimaliai ritiniai suspaudžiami važiuojant 8-10 km/val. greičiu. Tuomet į vieną ritinį suspaudžiama daugiau žolės masės, pašaras patikimiau užkonservuojamas, nes nelieka oro tarpų. Taip pat ekonomiškiau naudojama ritiniams apvynioti skirta plėvelė ar tinklas. Žinoma, toks taupymas iš pradžių atrodo tik centai, bet metų gale viską suskaičiavus virsta tūkstančiais sutaupytų litų.

Komentaras

Rimantas DAPKUS, bendrovės „Dotnuvos projektai" generalinis direktorius

Penkioliktą mūsų darbo sezoną vertinu optimistiškai. Svarbiausias metų įvykis yra tai, kad gavome kompanijų „Case" ir „Kverneland Group" atstovavimo teisę Baltijos šalyse ir dabar turime aiškiai suformuotą verslo vystymo strategiją. Latvijoje įsteigėme savo įmonę, kuri veikia nuo šių metų balandžio mėnesio. Veiklos pradžią palengvino tai, kad į darbą priėmėme žmones, jau dirbusius šiame sektoriuje ir netgi su tais pačiais produktais. Šiuo metu Latvijos įmonėje dirba 15 žmonių - vykdomi technikos pardavimai, veikia serviso tarnyba, sureguliuotas atsarginių detalių tiekimas. Planuose kitas svarbus žingsnis - savos įmonės steigimas Estijoje. Šios šalies žemės ūkio rinkoje dabar jaučiamas stabilumas, bet pradėti verslą ten nelengva psichologiškai - Estijoje prioritetai teikiami suomiams, o požiūris į lietuvišką verslą yra atsargus ir nepatiklus. Stengiamės priimti darbuotojus, kurie puikiai išmano vietinę rinką - maždaug 10 žmonių jau yra pasirengę pradėti darbą. Žingsnis į kaimyninių šalių rinkas labai sustiprino mūsų bendrovės įvaizdį, ypač tiekėjų akyse - padidėjo mūsų pardavimų apimtys ir pagerėjo perspektyvos. Į Latviją ir Estiją einame su trimis pagrindiniais prekiniais ženklais: „Case" traktoriais ir kombainais, „Kverneland Group" žemės ūkio technika ir „Cimbria" grūdų įranga.

Technikos pardavimų segmentas šiemet po truputį auga. Aštuonių mėnesių rezultatai rodo, kad technikos pardavimai 15 proc. geresni negu pernai per tą patį laikotarpį. Manau, kad šiemet ir kitos didžiosios įmonės dirba stabiliai, šiek tiek sutrikusi yra tik mažųjų bendrovių veikla. Kaip rodo patirtis, ir serviso paslaugos, ir atsarginių detalių tiekimas didžiosiose įmonėse vyksta stabiliau ir patikimiau. Stambios firmos gali amortizuoti ir tam tikrus nuostolius, ir pardavimų sumažėjimą. Kita vertus, ir gamintojų kompanijos suinteresuotos dirbti su stambiomis, vardą ir patirtį turinčiomis įmonėmis. Mūsų bendrovės kreditingumo reitingas yra palyginti aukštas, įmonės veikla tikrinama tarptautiniais auditais, tad finansiniai rodikliai yra išgryninti, atsiskaitymai visada vykdomi laiku - tai palaiko patikimos, stabiliai dirbančios įmonės įvaizdį. Turime tikrai stiprią pardavėjų komandą, gerai veikiantį servisą ir šiaip visoje bendrovėje yra gera tvarka - tai neabejotinai prisideda prie sėkmės.