23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2010/10
„Kompanija nekeičia verslo krypties“
  • V. Trofimišinas
  • Mano ūkis

Akcinė bendrovė „Agrowill Group", įkurta 2003 metais, yra viena didžiausių pirminės žemės ūkio produkcijos gamybos įmonių. Ji viena pirmųjų Lietuvoje pradėjo dirbti pagal didelio centralizuoto ūkio modelį. Po kelerių intensyvios plėtros metų kompaniją ištiko nesėkmės, nepalanki ekonominė situacija padidino nuostolius, todėl nuspręsta įmonę restruktūrizuoti.

Apie kompanijos perspektyvas kalbamės su AB „Agrowill Group" generaliniu direktoriumi Algirdu PERECKU.

Kas iš esmės keičiasi grupės veikloje teismui patvirtinus „Agrowill Group" restruktūrizavimo planą?

Esminis mūsų uždavinys - išlaikyti verslo kryptį, kurią numatė bendrovės steigėjai. Tai reiškia, kad įmonė neatsisakys savo kertinio verslo ir stiprins pozicijas pirminėje žemės ūkio - augalininkystės ir gyvulininkystės - gamyboje. Tačiau esant sudėtingai finansinei situacijai (2008 ir 2009 metais įmonė generavo didžiulius nuostolius, kurie pernai viršijo 48 mln. litų) buvo neįmanoma siekti šių tikslų, tiksliau, buvo neįmanoma nematyti galimos grėsmės, todėl priimtas sprendimas išsaugoti verslą vykdant įmonės restruktūrizavimą. Šiuo atveju tai aiškiausias kelias, kuris sudaro galimybę išlikti versle, įgijus tam tikram laikui apsaugą nuo kreditorių, ir atsistoti ant kojų. Tai prisidės prie įmonės sveikatinimo, be to, tai teisinga akcininkų, darbuotojų ir valstybės atžvilgiu. Bankroto atveju keli šimtai žmonių būtų likę be darbo, akcininkai prarastų turtą, valstybės iždas negautų mokesčių. Būtent restruktūrizavimas ir leidžia išvengti tokios perspektyvos ir tikėtis visiško veiklos atsigavimo ateityje.

Vasaros pabaigoje AB „Agrowill Group" padidino įstatinį kapitalą. Ką davė šis žingsnis?

Šių metų pradžioje „Agrowill Group" obligacijų pirkėjams buvo skolinga 27 mln. litų. Įsiskolinimą pavyko sumažinti 17 mln. litų, kai įmonė rugpjūtį platino naują akcijų emisiją, kurią išpirko trys pirkėjos - Lietuvos ir užsienio investicijų bendrovės. Likusiems obligacijų pirkėjams, kuriems liko apie 10 mln. litų skola, bendrovė pateikė kelis atsiskaitymo variantus, tarp jų ir obligacijų keitimą į bendrovės akcijas. Tai padeda sustiprinti įmonės kapitalo bazę.

Mes džiaugiamės, kad atsirado institucijos, kurios teigiamai vertina mūsų ūkinius žingsnius ir įžvelgia mumyse ateities įmonę, į kurią verta investuoti. Todėl visiškai šiuo atveju buvo natūralu dalį įsipareigojimų paversti įstatiniu kapitalu. Skolų užskaitymas, kuris , beje, įvyko investuotojų iniciatyva,  restruktūrizuojamai įmonei išeis į naudą, kadangi net 37,5 mln. Lt sumažėjo jos įsipareigojimų lygis.

„Agrowill Group" yra vienintelė Lietuvoje centralizuotai valdoma pirminės žemės ūkio produkcijos gamyba užsiimančių penkiolikos bendrovių grupė. Ar apsisprendimas išlikti pirminėje žemės ūkio gamyboje yra galutinis? Galbūt žengsite ir į perdirbimo sritį?

Mes visa galva neriame į augalininkystės ir gyvulininkystės technologijas, diegiame naujoves, atnaujiname techniką, stipriname tvarką ūkiuose, siekdami pagrindinių tikslų - mažinti gamybos savikainą, gerinti kokybę, didinti efektyvumą. Manome, kad tai pavyks, nes puoselėjame komandinį darbą, kuriam vadovauja puikūs viduriniosios grandies lyderiai. Be to, mūsų įmonėje dirba gyvulininkystės ir augalininkystės srities autoritetai: Sigitas Japertas - vienas geriausių pieno ūkio specialistų Baltijos šalyse, ir Virgilijus Paltanavičius, turintis didelę patirtį kuriant agronomijos padalinius Lietuvoje ir užsienyje. Iš viso „Agrowill Group" ir bendrovės antrinėse įmonėse dirba apie 400 kvalifikuotų darbuotojų.

Šiandien įvairiose bendrovėse auginame gyvulius ir neketiname šios gamybos koncentruoti vienoje ar dviejose vietose, kilnoti gyvulių, kur kas svarbiau garantuoti natūralų ciklą kiekvienoje iš bendrovių.

Augalininkystės sektoriuje bus naujovių, viena iš jų - ekologinės žemdirbystės plėtra, kurią pradedame diegti Alantoje (ŽŪB „Agrowill Alanta"). Ketiname didinti ekologiškų produktų gamybą tiek, kad 2015 metais ji sudarytų apie ketvirtadalį visų mūsų gamybos apimčių. Tai sisteminis žingsnis. Alantos bendrovę pasirinkome todėl, kad ten yra tinkamas žemės plotas ir gyvulininkystės kompleksas, kurio veikla dėl praeities verslo sprendimų buvo sustabdyta. Šiais metais Alantoje sėjame kvietrugius - tai pirmas žingsnis išvalant laukus nuo prieš tai buvusių technologijų.

Tikime, kad mums pasiseks, nes patirties turime, o vartotojų paklausa ekologiškai produkcijai auga.

Neseniai paskelbėte apie planus nuomoti žemę vėjo jėgainių statybai. Tai naujas verslas?

Nepatrauklius žemdirbystei žemės plotus nusprendėme „įdarbinti" nuomojant juos kitai veiklai. Vienur žemė yra prastos kokybės, kitur, nors ir tinkama dirbti, bet yra labai nutolusi nuo pagrindinių masyvų, tad jos dirbimas neatsiperka. Turėdami žemės įvairiuose regionuose nusprendėme pasiūlyti ją vėjo energetikams. Ieškant vietų vėjo jėgainių statybai dažnai aktualu, kad ji nebūtų šalia tankai apgyvendintų vietų, todėl mes manome kad nutolusios žemės nuoma šiam tikslui atveria mums naują veiklos nišą.

„Agrowill Group" savo žemės valdymo įmones - žemės fondus - pervardino, suteikdama jiems tarptautinius pavadinimus. Ar tai reiškia orientavimąsi į žemės pirkėjus užsieniečius?

„Agrowill Group" pavadinimas yra tarptautinis. Mes norime visus savo ūkio vienetus suburti po vienu prekės ženklu. Tai tarsi prekės ženklo gryninimas. Jeigu atsirastų pirkėjas, nesvarbu, kas jis, pavadinimui pradinėje stadijoje labai svarbus rinkodaros vaidmuo. Mes suinteresuoti kuo aiškiau įvardyti siūlomą turtą, kad investuotojui jis būtų geriau suvokiamas.

Prieš porą metų buvo nuspręsta laikinai pristabdyti grupės plėtrą. Ar šis sprendimas ir toliau lieka?

Kaip jau minėjau, dabartinis ir esminis mūsų siekis - didinti darbo efektyvumą, mažinti savikainą, gerinti kokybę, „įdarbinti" nedirbamus žemės plotus. Šiame kontekste neišvengiamai vyks žemių konsolidavimas, kad turėtume darbo mastą, o tai reiškia, kad apie turimas bendroves stengsimės sutelkti konsoliduotus harmoningus dirbamus plotus.

„Agrowill Group" šiuo metu nevykdo veiklos užsienyje, bet jeigu būtų patrauklūs scenarijai, neabejoju, kad juos svarstytume. Veikla turi būti paremta skaičiavimais. Visgi šiandien pagrindinis dėmesys Lietuvai - privalome teisingai suvaldyti mūsų įmonių grupėje vykstančius procesus.