23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2010/09
Telyčių laikymas
  • B. Kavolėlis
  • Mano ūkis

Svarbiausi klausimai, kurie kyla auginant telyčias, - ar užtenka joms vietos, ar ne per didelės grupės, ar patalpa gerai vėdinama, ar pakanka vietos prie šėryklų, ar lengva rasti vandenį ir atsigerti, ar yra įtaisai, leidžiantys be stresų atlikti vakcinaciją bei kitas priežiūros procedūras?

Laikymo būdai ir reikalavimai

Taikomi keli telyčių laikymo būdai. Jos gali būti ištisus metus laikomos tvarte arba šaltuoju metu - tvarte, o vasarą - ganyklose. Kai kuriuose ūkiuose tvarte laikomos telyčios išleidžiamos į diendaržį.

Laikymo tvarte sistemos ir įranga

  • Laikymas grupiniuose kreikiamuose garduose.
  • Laikymas grupiniuose garduose su nuožulniomis gyvulių nutrypiamomis grindimis.
  • Laikymas patalpose, sekcijose su boksais.
  • Laikymas, derinant kelias sistemas (pvz., jaunesnės telyčios laikomos grupiniuose garduose, o paaugusios perkeliamos į sekcijas su boksais, kad laikymo sąlygos būtų panašios į tas, kurios bus, kai jos apsiveršiuos ir teks perkelti į suaugusių karvių grupę).

Kai banda maža, visos telyčios gali būti laikomos vienoje grupėje arba suskirstomos į dvi grupes: iki sėklinimo ir apsėklintų. Didesnėse bandose telyčios suskirstomos į 4 grupes, priklausomai nuo svorio ir amžiaus. Rekomenduojama, kad prieauglio iki metų grupėje telyčių amžius nesiskirtų daugiau kaip 3 mėn., o svoris - daugiau kaip 80 kg. Vyresnių kaip 1 metų telyčių grupėje - skirtumai tarp gyvulių atitinkamai ne daugiau kaip 6 mėn. ir 140 kg. Optimalus grupės dydis 10-20 gyvulių, tačiau jie gali būti laikomi ir didesnėmis grupėmis. Telyčių reikia išauginti tiek, kad per metus jomis būtų galima pakeisti iki 30 proc. bandos karvių.

Telyčioms laikyti tinka neapšiltinti pigūs tvartai. Sienų viršutinė dalis gali būti daroma iš plėvelės ar tinklo, tačiau gyvulius reikia apsaugoti nuo skersvėjų, vėjo gūsių, todėl sienų apačia (ne mažiau kaip 1,2 m aukščio) turi būti sandari. Vėdinimas natūralus. Žiemą šviežias oras įeina per plyšius, paliktus prie šoninių sienų karnizų, o užterštas šalinamas per kraigo plyšį. Kraigo plyšio plotis 5 cm kiekvieniems 3 m tvarto pločio.

Tvartas su grupiniais kreikiamais gardais

Laikant grupiniuose garduose, guoliavietės plotas telyčiai iki 15 mėn. amžiaus turi būti 2,8-3,2, o vyresnėms - 3,2-3,7  m2. Tvarto su grupiniais kreikiamais gardais, skirto išauginti telyčias 100 melžiamų karvių bandai atnaujinti, schema parodyta paveikslėlyje. Nors gyvuliai suskirstyti į 4 grupes, jiems laikyti įrengti 6 gardai. 10 gyvulių grupė (A) atvaroma į viename tvarto gale įrengtą gardą. Telyčioms augant, jos nuosekliai pervaromos į kitus gardus, kuriuose prieš ėdžias įrengtos pertvaros pritaikytos vis didėjančiam gyvulio svoriui. Didžiausio svorio gyvulių grupė (D) laikoma trijuose garduose.

Gyvulių guoliavietė 15 cm virš ėdimo tako yra paaukštinta. Guoliavietės grindys horizontalios, o jos gylis (atstumas nuo ėdimo tako iki sienos) - 6,7 m. Statant tvartą su nuožulniomis gyvulių nutrypiamomis grindimis, guoliavietės gylis paprastai būna mažesnis, siekia 5,5 m, o jos nuolydis ėdimo tako link 8 procentai.

Boksinis tvartas

Boksinis telyčių laikymo tvartas turi privalumų, jei apsiveršiavusios jos irgi bus laikomos boksiniame tvarte. Taip augdamos telyčios pripranta prie tokio laikymo būdo ir patiria mažiau stresų, kai pradedamos melžti. Boksams kreikti reikia mažiau šiaudų negu grupiniams gardams. Tačiau boksinis tvartas, kuriame telpa tiek pat telyčių kaip ir laikant grupiniuose garduose, turi būti apie 25 proc. didesnis.

Norint, kad telyčios bokse neapsisuktų ir patogiai gulėtų, svarbu, kad bokso plotis ir ilgis atitiktų telyčių matmenis. Todėl kiekvienai telyčių grupei įrengiami skirtingų matmenų boksai. Boksinio tvarto, skirto laikyti telyčias 150-200 melžiamų karvių bandai atnaujinti schema parodyta paveikslėlyje. Kiekvienai gyvulių grupei įrengti skirtingo pločio ir ilgio boksai.

Rengiant straipsnį, naudotasi JAV Kornelio ir Pensilvanijos universitetų rekomendacijomis