23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2010/09
Per Europą traktoriumi
  • MŪ inf.
  • Mano ūkis

Italijos ūkininkas Valdis Peresonis (Valdi Peressoni) mėgsta keliauti. Tačiau šį kartą pasirinko kiek neįprastą būdą - per Europą vyriškis leidosi su jį lydinčia komanda sėdėdamas traktoriaus kabinoje. Nors naujutėlį traktorių ūkininkai gali gauti tiesiai į savo kiemą nesukdami galvos ir negaišdami laiko, V. Peresonis nusprendė, kad jam pagamintu Valtra N-142 Versu iš gamyklos Suomijoje į savo ūkio kiemą Arte Terme, Šiaurės Italijoje, įriedės pats.

Rugpjūčio 2 d. iš gamyklos Suolathi mieste (Suomija) kiemo ūkininkas leidosi į kelią per Estiją, Latviją, Lietuvą, Lenkiją, Čekiją, Slovakiją, Vengriją ir Austriją. Kelionės tikslą pasiekė būtent tada, kaip ir buvo planuota, - rugpjūčio 8-osios popietę. Nors italai ir patys gamina žemės ūkio techniką, tačiau šalies ūkiuose neretai galima išvysti dirbant Valtra mašinomis. Kompanijos atstovų duomenimis, vien Šiaurės Italijoje kasmet parduodama apie 150 šių traktorių. Pasak V. Peresonį kelionėje lydėjusio „Valtra" atstovo Italijoje Franko Skorsio (Franco Scorsi), italams patinka ne tik suomiškų mašinų universalumas, bet ir tai, kad šie traktoriai, nors yra nedidelių gabaritų, pasižymi galia. Matyt, tai ir patraukė V. Peresonį. Jo įsigytojo 160 AG Valtra N- 142 Versu pakaks pagrindiniams darbams 150 ha mišriame augalininkystės ir gyvulininkystės ūkyje atlikti.

Kelionėje ūkininką lydėjo septynių žmonių komanda: sesuo Daniela, pora „Valtra" atstovų ir keletas draugų. Kadangi beveik visi keliautojai turi teises vairuoti traktorių, mažytis karavanas per Europą riedėjo ir dieną, ir naktį. Lietuvoje keliautojai juokavo, kad visa laimė, jog Italijoje iki savo ūkio kelias bus neilgas - mat jų tautiečiai žymiai emocionaliau nei lietuviai ar kitų šalių gyventojai reaguoja į plentu lėtai važiuojantį traktorių. V. Peresonio komanda džiaugėsi, kad bent jau iki Panevėžio dar niekas nesupyko, kad jų traktorius į bendrą eismą įsiliejo ramiai riedėdamas maždaug 40 km/h greičiu.

Jau iš anksto komanda buvo numačiusi poilsio pertraukas aplankomų šalių „Valtra" atstovų įmonėse. Lietuvoje keliautojai užsuko į bendrovės „Rovaltra" Panevėžio filialą. Čia susipažino su padalinio veikla, serviso paslaugomis. Per porą valandų atgavę jėgas, pasistiprinę, „Rovaltra" komercijos direktorių Joną Trainaitį apdovanoję lauktuvėmis iš savo ūkio, svečiai vėl leidosi į kelią, sau ir aplinkiniams įrodydami, kad Valtra gali ne tik puikiai darbuotis laukuose, bet ir tapti patikima kelionės priemone.