23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2010/09
Naujovės išbandomos ir Lietuvoje
  • D. Stanišauskienė
  • Mano ūkis

Šis sezonas daugumai žemdirbių buvo ekstremalus - šalta žiema, drėgnas pavasaris, liūtimis merkianti ir kaitra deginanti vasara. Neveltui baimintasi, kad derlius gali taip ir likti laukuose. Išlošė tie, kurių kombainai našūs, nebijo pažliugusios dirvos. Specialistai akcentuoja, kad tokiomis sąlygomis geriausiai pasiteisina universalūs klavišiniai kombainai, nepaveda ir pusiau rotorinė (hibridinė) derliaus dorojimo technika, o su rotoriniais kombainais į permirkusius javus geriau nevažiuoti.

Žemės ūkio verslo ir kaimo plėtros centro duomenimis, šiemet per pirmąjį pusmetį registruoti 59 kombainai. Pernai žemdirbiai registravo 161, užpernai - 148 naujas derliaus dorojimo mašinas. Kiek ūkininkų laukuose dirba kratiklinių, hibridinių ar rotorinių kombainų, statistikos nėra, tačiau ir neskaičiavus aišku, kad didžioji dalis javų derliaus dorojimo mašinų - kratiklinės.

Kratiklinius ir rotorinius kombainus gamina dauguma žemės ūkio technikos gamintojų, tačiau hibridinių derliaus dorojimo mašinų pasirinkimas iki šiol nebuvo labai didelis. Hibridinių kombainų gamyboje specializuojasi Vokietijos kompanija „Claas". Šiemet savo asortimentą kombainais su hibridine kūlimo-separavimo sistema papildė ir AGCO korporacijai priklausanti įmonė „Fendt". Naujausias hibridinis kombainas Fendt 9460 X buvo išbandytas Vokietijoje, Lenkijoje ir Lietuvoje Panevėžio r. ūkininko Kęstučio Ragažinsko ūkyje. Pasak „Fendt" Baltijos šalių, Lenkijos, Suomijos, Švedijos, Islandijos regionų pardavimų vadovo Volfgango Miorerio (Wolfgan Möhrer), tai bene didžiausia kompanijos naujovė. „Bandymų rezultatai tikrai džiugina, - teigia V. Mioreris. - Hibridinis kombainas išsaugo mašinos su klavišiniais kratikliais privalumus ir neturi rotorinio kombaino trūkumų. Tai verta dėmesio mašina, gaila, kad kombainas Lietuvą pasiekė vėlokai, kai javapjūtė beveik baigėsi, todėl ir visų jo galimybių nepavyko atskleisti".

Naujos konstrukcijos kombainas pagamintas vienintelio rinkoje didelio laidumo 8 klavišinių kratiklių Fendt P serijos kombaino bazėje. Hibridiniame Fendt 9460 X įrengti du vienodo skersmens rotoriniai šiaudų separatoriai, į kuriuos tiekiama į du tolygius srautus specialaus būgno padalyta masė. Priekinė kūlimo-separavimo sistemos dalis (nuožulnioji kamera, kūlimo būgnas, atmušimo biteris) identiška kaip ir kratiklinio kombaino. Grūdų bunkerio talpa - 10 500 l, Sisu Power variklio su pažangia emisijų mažinimo technologija galia - 496 AG. Gamybos pradžioje numatytos trijų pločių pjaunamosios: 6,80, 7,70 ir 9,20 m, tačiau ateityje pjaunamųjų pasiūla bus didesnė.

Kompanijai „Fendt" atstovaujančios Lietuvos įmonės „Ivabaltė" prekybos direktorius Sigitas Šakys tikisi, kad patobulintos konstrukcijos kombainus Lietuvos žemdirbiai gerai įvertins. Pernai „Ivabaltė" pardavė 10, šiemet 7 naujus Fendt javų kombainus. Hibridinius Italijoje gaminamus kombainus jau bus galima užsisakyti kitam sezonui. Fendt javų kombainai gali būti nuo 180 iki beveik 500 AG.

Kompanija „Fendt" paruošusi ir daugiau naujovių - atnaujinti Fendt 800 ir 900 serijos traktoriai, kurie bus pristatyti tik šį rudenį, ir kita technika. „Lietuvos ūkininkai naujausias Fendt mašinas išvys pavasarį parodoje „Ką pasėsi...". Su naujais modeliais tikimės sėkmingo kito sezono starto. Šiemet apyvarta bus mažesnė maždaug 20 proc.", - lygina prekybos rezultatus S. Šakys.

Traktoriai - tik su belaiptėmis transmisijomis

Visi kompanijoje „Fendt" gaminami traktoriai, net ir patys mažiausi 200 serijos, tik su belaiptėmis Vario transmisijomis, kurios, palyginti su mechaninėmis ar pusiau automatinėmis pavarų dėžėmis, turi daugiau privalumų, o svarbiausias iš jų - ekonomiškumas. Jau pagaminta per 100 tūkst. Vario transmisijų. „Nuo kitų metų traktoriai nuo 175 AG turės atitikti naujus deginių emisijos reikalavimus, todėl laukiama nemažai pasikeitimų", - naujovių žada V. Mioreris.

Pats didžiausias iš gaminamų vokiškų traktorių - 360 AG Fendt 936 Vario. Yra modelių, galinčių važiuoti 60 km/val. „Traktoriui Fendt 936 Vario Power šiemet taikoma akcija - kaina mažesnė PVM mokesčio dydžiu", - akciją pristato „Ivabaltės" vadybininkas Andrius Pavilonis, pabrėždamas, kad Fendt 936 Vario modelių panaudojimas bene didžiausias: jie tinkami ir sunkiems traukos, ir transporto darbams atlikti. A. Pavilonis pažymi, kad Fendt 936 Vario kabinos pakaba amortizuojanti hidropneumatinė, o tai reta konstrukcijos ypatybė tokio galingumo traktoriams.

Vieni iš populiariausių ir Lietuvoje, ir Europoje - universalūs 800 serijos Fendt Vario traktoriai (205 AG modelis 820 ir 185 AG - 818). Traktoriai gali ne tik arti, skusti, sėti, bet ir nuėmus priekinius balastinius 2 t svorius, transportuoti grūdus. Visuose 800 ir 900 serijų Fendt traktoriuose automatinio valdymo sistema TMS yra standartinė įranga. Be to, visų serijų traktoriai pritaikyti važiuoti biodyzelinu.

Mažesniems ūkiams pritaikyti 700 serijos 180, 160, 140 AG galios Fendt Vario modeliai. Pieno ūkiams tinkami ne tokie galingi, bet visus gyvulininkystės darbus nudirbantys 400 serijos traktoriai. Dar mažesnės ir paprastesnės konstrukcijos bei valdymo 300 serijos technika.

Kompanija „Fendt" gamina ne tik savaeiges mašinas. Šiemet Lietuvoje parduotas pirmas stačiakampių ryšulių presas, presuojantis itin didelius 1,20x130 m, iki 3 m ilgio ryšulius. Pasak A. Pavilonio, paprastai tokias mašinas renkasi biokurą gaminantys ūkiai. „Pirmąjį Fendt presą įsigijo Truskavos žemės ūkio bendrovė, tiekianti presuotus šiaudus Dotnuvos biokuro katilinei", - sako vadybininkas.

Plūgai išlieka populiarūs

„Ivabaltė" atstovauja dar vienai žemės dirbimo ir sėjos techniką gaminančiai Vokietijos kompanijai „Rabe". a. Pavilonio teigimu, nepaisant populiarėjančios neariamosios žemdirbystės, plūgų užsakymai nemažėja. „Galime pasiūlyti nuo 3 iki 12 korpusų, įvairių modifikacijų, prikabinamus, pakabinamus, pusiau pakabinamus, su paprastoms arba plunksninėmis verstuvėmis ir skirtingomis apsaugos sistemomis plūgus", - tradicinės žemės dirbimo sistemos asortimentą pristato A. Pavilonis.

Laukų neariantys žemdirbiai domisi giliai dirvą įdirbančiais Rabe purentuvais, kurie gali būti įvairaus darbinio pločio. Siūlomi ir skirtingo dydžio (nuo 3 iki 7,5 m) prikabinami arba pakabinami diskiniai skutikliai Rabe Field Bird su įvairiais, priklausomai nuo dirvos, volais ir kitomis darbinėmis dalimis. „Šie skutikliai skuta iki 15 cm. Rekomenduojamas darbinis greitis 15-18 km/val. „Rabe" gamina ir noraginius skutiklius, kombinuotus agregatus, germinatorius", - pasakoja vadybininkas. 

Neariamosios žemdirbystės mašina ir ražieninė sėjamoji Rabe Mega Seed, tačiau ji gali sėti ir į arimą. Ši sėjamoji skiriasi nuo kitų tankinimo volu, kuris labai gerai lygina dirvą, nedyla, tolygiai sutankina. Sėjamoji turi du didelius transportinius ratus, todėl jos transportavimo greitis gali būti gana didelis. „Tai patogu, kai laukai vienas nuo kito nutolę. Be to, sėjamoji, atjungus ir nuėmus sėjos mechanizmą bei bunkerį, gali būti naudojama tik kaip skutiklis. Beje, priekyje galima montuoti skirtingas žemės dirbimo dalis", - apie išskirtinę mašinos konstrukciją kalba technikos specialistas. Sėjamoji Rabe Mega Seed gali sėti įvairių kultūrų (ir smulkiasėklių) sėklą skirtingomis normomis. Ji išlaiko stabilų sėjos gylį, gerai kopijuoja dirvos nelygumus. Kompanija „Rabe" nenusigręžia ir nuo mažų ūkių. Jiems gaminamos nedidelio darbinio pločio (3, 4 m) mechaninės sėjamosios. Taip pat tiekiamos tiksliosios sėjos (kukurūzų, cukrinių runkelių) sėjos mašinos.