23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2010/09
Darbo kodekso pakeitimai
  • L. Minkevičienė
  • Mano ūkis

Nuo rugpjūčio 1 d. įsigaliojo Darbo kodekso pakeitimai, susiję su atleidimu iš darbo išbandymo termino metu, numatantys nuotolinio darbo sutarčių sudarymą su namudininkais, terminuotas darbo sutartis naujai įsteigtose darbo vietose ir kt. (2010 m. birželio 22 d. įstatymas Nr. XI-927).

Darbo kodekso (DK) 107 str. 1 dalyje pakeistas darbuotojo įspėjimo terminas, nurodant, kad jei darbdavys pripažino, kad išbandymo rezultatai norint patikrinti, ar darbuotojas tinka pavestam darbui, nepatenkinami, jis gali atleisti darbuotoją iš darbo išbandymo terminui nepasipabaigus, apie tai raštu įspėjęs darbuotoją prieš tris darbo dienas (buvo prieš tris dienas), ir nemokėti jam išeitinės išmokos. Taip pat ir darbuotojas per išbandymo terminą turi teisę nutraukti darbo sutartį, apie tai raštu įspėjęs darbdavį prieš tris darbo dienas (buvo prieš tris dienas) - 107 str. 2 dalis.

DK 108 str. 1 dalyje pakeistas 4 punktas - vietoje darbo sutarčių su namudininkais įrašytos nuotolinio darbo sutartys (jos apims ir namudinį darbą). Nuotolinio darbo sutartyje gali būti nustatyta, kad sutartyje sulygtą darbo funkciją arba dalį sulygtų darbo funkcijų darbuotojas atliks ne darbovietėje, o kitose darbuotojui priimtinose vietose (DK 115 str.).

DK 109 str. 2 dalyje įteisinta galimybė laikinai iki 2012 m. liepos 31 d. sudaryti terminuotas darbo sutartis naujai įsteigtose darbo vietose. Terminuotas darbo sutartis nuolatinio pobūdžio darbui galima sudaryti tik po šio įstatymo įsigaliojimo įsteigtoms naujoms darbo vietoms. Naujai įsteigtomis darbo vietomis nelaikomos tokios darbo vietos, kurios po šio įstatymo įsigaliojimo steigiamos tokiam pačiam darbui atlikti panaikinant buvusias darbo vietas. Terminuotų darbo sutarčių, sudaromų pagal DK 109 str. 2 dalį naujai įsteigtoms darbo vietoms, skaičius įmonėje, įstaigoje, organizacijoje negali viršyti 50 procentų visų įmonės, įstaigos, organizacijos darbo vietų (pareigybių) skaičiaus. Terminuota darbo sutartis pagal DK 109 str. 2 dalį naujai įsteigtai darbo vietai negali būti sudaryta su toje pačioje įmonėje, įstaigoje, organizacijoje dirbusiu darbuotoju, su kuriuo darbo sutartis buvo nutraukta pagal DK 125 ar 129 straipsnį įsigaliojus šiam įstatymui. Darbo santykiams pagal tokią terminuotą darbo sutartį tęsiantis po 2012 m. liepos 31 d., darbo sutartis tampa neterminuota darbo sutartimi. Nuo 2012 m. rugpjūčio 1 d. 109 str. 2 dalis įsigalios tokia pat formuluote, kaip ir buvo - „neleidžiama sudaryti terminuotos darbo sutarties, jeigu darbas yra nuolatinio pobūdžio, išskyrus atvejus, kai tai nustato įstatymai ar kolektyvinės sutartys."

DK papildytas 1231 straipsniu, kuriame aptariamas darbo sutarties vykdymo sustabdymas darbdaviui nevykdant savo įsipareigojimų. Darbuotojas turi teisę laikinai (iki trijų mėnesių) sustabdyti darbo sutarties vykdymą, apie tai raštu įspėjęs darbdavį prieš tris darbo dienas, jeigu darbdavys ilgiau kaip du mėnesius iš eilės nevykdo savo įsipareigojimų, numatytų teisės aktuose, darbo ar kolektyvinėje sutartyje, arba ilgiau kaip du mėnesius iš eilės darbuotojui nemoka viso priklausančio darbo užmokesčio. Šiuo atveju darbuotojas atleidžiamas nuo pareigos atlikti savo darbo funkcijas ir jam darbo užmokestis nemokamas.

Laikinas darbo sutarties vykdymo sustabdymas pasibaigia kitą dieną po to, kai darbuotojas raštu atšaukia laikiną darbo sutarties vykdymo sustabdymą arba kai darbdavys visiškai įvykdo savo įsipareigojimus darbuotojui ir jį apie tai informuoja, arba kai pasibaigia trijų mėnesių terminas.

Jeigu darbuotojas pagrįstai sustabdo darbo sutarties vykdymą, darbdavys sumoka jam ne mažesnę kaip vienos minimaliosios mėnesinės algos dydžio kompensaciją už kiekvieną mėnesį.

Darbuotojas, nepagrįstai sustabdęs darbo sutarties vykdymą, įstatymų nustatyta tvarka atsako už darbdaviui padarytą žalą.

DK 127 str. 1 dalyje pakeistas darbuotojo įspėjimo apie darbo sutarties nutraukimą terminas: vietoje buvusių 14 dienų įrašyta 14 darbo dienų. 2 dalyje nurodyta, kad darbuotojas turi teisę nutraukti neterminuotą, taip pat ir terminuotą darbo sutartį iki jos termino pabaigos, apie tai raštu įspėjęs darbdavį ne vėliau kaip prieš tris darbo dienas nuo prašymo padavimo dienos, jeigu reikalavimas nutraukti darbo sutartį pagrįstas darbuotojo liga ar neįgalumu, trukdančiu tinkamai atlikti darbą, arba kitomis svarbiomis priežastimis, nustatytomis kolektyvinėje sutartyje, arba jeigu darbdavys nevykdo įsipareigojimų pagal darbo sutartį, pažeidžia įstatymus ar kolektyvinę sutartį. Darbuotojas turi teisę nutraukti neterminuotą darbo sutartį, apie tai raštu įspėjęs darbdavį ne vėliau kaip prieš keturiolika darbo dienų, jeigu jis įgijo teisę į visą senatvės pensiją dirbdamas toje įmonėje, įstaigoje, organizacijoje. Darbo sutartis tokiais atvejais turi būti nutraukiama nuo darbuotojo prašyme nurodytos dienos. 4 dalis taip pat pakeista tuo, kad darbuotojas turi teisę atšaukti prašymą nutraukti darbo sutartį ne vėliau kaip per tris darbo dienas (buvo tris dienas) nuo prašymo padavimo dienos. Vėliau jis gali atšaukti prašymą tik darbdaviui sutikus.

Pakeitus DK 150 str. 2 dalį, darbdaviams panaikintas draudimas skirti viršvalandinius darbus kitais nei DK 151 str. atvejais. Tačiau kitais atvejais viršvalandiniai darbai gali būti organizuojami tik gavus rašytinį darbuotojo sutikimą arba rašytinį darbuotojo prašymą. Atsiskaitymo lapeliuose turi būti įrašoma informacija apie darbuotojui apskaičiuotas, išmokėtas ir išskaičiuotas sumas ir apie dirbto laiko trukmę, atskirai nurodant viršvalandinių darbų trukmę (DK 202 str. 2 dalis).

DK 293 str. 1 dalyje darbuotojui pratęstas ieškinio teismui padavimo terminas iki 1 mėnesio (buvo 14 dienų), jei jis nepatenkintas darbo ginčų komisijos sprendimu. Darbo ginčų komisijos sprendimas nevykdomas, jeigu jis šio Kodekso 293 str. 1 dalyje nustatyta tvarka yra apskundžiamas teismui ir apie tai yra raštu informuotas atsakovas (DK 294 str. 3 dalis).

DK 76 ir 77 straipsniai papildyti galimybe laikinai nutraukti darbą organizuojamo streiko metu ne tik vienos ar kelių įmonių darbuotojams, bet ir ūkio šakos darbuotojams.