23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2010/09
Augantys žemdirbių poreikiai didina technikos progreso apsukas
  • D. Stanišauskienė
  • Mano ūkis

Šiuolaikinės savaeigės mašinos gali pačios važiuoti, skaičiuoti derlių, įdirbtos žemės plotą ir atlikti kitus darbus už žemdirbį. Modernios kompiuterinės technologijos pateikia begalę duomenų darbo procesui efektyvinti. Regis, daugiau nėra ką tobulinti, tačiau technikos kūrėjams neleidžia snausti vis didėjantys žemdirbių poreikiai. Naują nišą mašinų gamintojams suteikia bioenergijos gamybos plėtra. Neabejojama, kad ateityje ūkininkais taps ne tik maisto, bet ir energijos gamintojai.

Viena iš didžiausių Vokietijos technikos gamintojų kompanija „Claas", nepaisant smukusios apyvartos, investicijų į plėtrą ir technikos atnaujinimą nesumažino. Tam skirta daugiau kaip 120 mln. EUR (414 mln. Lt). Pernai kompanijos apyvarta nuo 3,24 mlrd. EUR (11,2 mlrd. Lt) sumažėjo iki 2,9 mlrd. EUR (10 mlrd. Lt).

Dalis investicijoms skirtų lėšų panaudota gamyklos Rusijoje (Krasnodare) plotams išplėsti ir gamybos apimtims padidinti. Pardavimai Rusijoje krito labiausiai (beveik 40 proc.), tačiau ši šalis, anot „Claas" vadovų, turi didelių perspektyvų. Taip pat šiemet pradėjo veikti nauja Claas kombainų surinkimo įmonė Uzbekijoje. Pasirašyta bendradarbiavimo sutartis su Taškento traktorių gamykla ir įkurta „UZ Claas Agro" antrinė įmonė, tačiau didžiausia investicijų dalis atiteko naujų modelių mašinoms kurti ir senoms atnaujinti.

Kompanijos „Claas" pardavimų viceprezidentas Lotaras Krišunas (Lothar Kriszun) įsitikinęs, kad investicijų nevalia mažinti, mat žemės ūkio svarba didėja ne tik maisto gamybos sektoriuje, bet ir bioenergetikoje. Bioenergijos gamybos plėtra įgauna vis didesnį pagreitį. Vien tik Vokietijoje veikia 5 300 biodujų jėgainių (pernai jų buvo 4 500). „Ateityje bioenergijos gamyba taps nauja žemės ūkio verslo rūšimi. Ūkininkai gamins ne tik maistą, bet ir energiją. O mes galime pasiūlyti visą būtiniausią techniką ir maisto produktams užauginti, ir bioenergijai gaminti", - akcentuoja pardavimų viceprezidentas.

Jis pripažįsta, kad žemės ūkio technikos gamintojus, kaip ir kitų sektorių pramoninkus, krizė sukrėtė, bet nuosmukis nebuvo toks didelis, koks ištiko, pavyzdžiui, statybas. Optimizmo, kad žemės ūkio mašinų pramonė greičiau atsigaus, suteikia augančios grūdų kainos. „Žemdirbių pajamos padidės, o tai skatins investicijas į techniką. Tiesa, gyvename ekstremaliais laikais, kai prognozės kartais būna nieko vertos, todėl dėl nieko negali būti visiškai tikras", - atsargiai komentuoja L. Krišunas. Jo teigimu, pasaulio ekonomika juda pirmyn skirtingu greičiu: Europoje augimas lėtėja, o Šiaurės ir Pietų Amerikos, taip pat Azijos ekonomika vystoma teigiama linkme.

„Claas" kompanijos ekonomistai prognozuoja, kad Europos Sąjungos žemės ūkio technikos rinka 2000/2010 m. sezoną susitrauks dar 10,9 proc. iki 19,7 mlrd. EUR (67,9 mlrd. Lt) ir pasieks 2005/2006 m. lygį. 2008/2009 m. kritimas siekė 11,1 proc. - nuo 24,9 iki 22,1 mlrd. EUR (nuo 85,9 mlrd. iki 76,2 mlrd. Lt).

Technikos tobulinimo idėjų autoriai - žemdirbiai

Pasak kompanijos „Claas" rinkodaros vadovo Joachimo Štigemano (Joachnim Stiegemann), tobulindami techniką, įmonės inžinieriai pirmiausia atsižvelgia į ūkininkų poreikius. „Vieni pageidauja daugiau komforto, kiti daugiau galios ir greičio, treti - didesnio efektyvumo ar paprastesnio valdymo. Žemdirbių poreikiai skiriasi ir kaskart auga", - pagrindines priežastis tobulinti techniką nurodo J. Štigemanas.

Nuo pirmosios su traktoriumi agreguojamos Claas javų kūlimo mašinos sukūrimo praėjo 74 metai. Nuo tada pagaminta daugiau kaip 400 tūkst. kombainų „Juos nuolat tobulinome, atsižvelgdami į žemdirbių atsiliepimus. Ūkininkų poreikiai - mums svarbiausia nuoroda, kuria kryptimi atnaujinti techniką", - pabrėžia rinkodaros vadovas.

Pirmasis savaeigis javų kūlimo kombainas kompanijos „Claas" Harzevinkelio (Harsewinkel) gamykloje pagamintas pasibaigus Antrajam pasauliniam karui. Vienų iš populiariausių Lexion kombainų gamyba pradėta 1995 m. Kompanija „Claas" specializuojasi ne tik tradicinių kratiklinių, bet ir hibridinių, jungiančių APS (angl. accelerated pre separation) kūlimo ir rotorinę Roto Plus separavimo sistemas, kombainų gamyboje. Hibridiniai kombainai našesni, iškulia daugiau grūdų, nes paploninamas tiekiamos masės sluoksnis. Išskirtinė ir APS kūlimo sistema. Skaičiuojama, kad esant toms pačioms degalų sąnaudoms, kombainai su APS 20 proc. našesni.

„Claas" specialistai teigia, kad kombaino su hibridine sistema našumas nenusileidžia rotoriniam, tačiau jo galimybės didesnės. Hibridinė technologija sujungia geriausias kratiklinės ir rotorinės sistemų savybes, todėl yra pranašesnė ir už kratiklinę, ir už rotorinę, nes labiau pritaikyta įvairioms sąlygoms. Rotorinis kombainas gali nuvilti per drėgną javapjūtę, o kratiklinio našumas kuliant geru oru ir ypač derlingą pasėlį bus ribotas. Dėl šios priežasties kompanija laikosi nuostatos neeikvoti nei laiko, nei lėšų rotoriniam kombainui kurti.

Greičiau, našiau ir ekonomiškiau

Kitam sezonui kompanija „Claas" patobulino ir kratiklinius, ir hibridinius kombainus. Naujoji hibridinių kombainų su dviem rotoriais Claas Lexion 700-oji serija apima 4 modelius (740, 750, 760, 770), kurių galia iki 586 AG, bunkerio talpa - iki 12 tūkst. l, pjaunamoji - iki 12 m pločio. Naujais modeliais (620, 630, 640, 650, 660, 670 iki 431 AG, bunkerio talpa iki 10,5 tūkst. l, pjaunamoji iki 12 m pločio) su APS kūlimo technologija ir 5 arba 6 klavišiniais kratikliais išplėsta ir Lexion 600-oji serija.

Hibridiniai Claas Lexion 700 serijos kombainai

Naujieji modeliai išsiskiria itin patogia labai gero matomumo, erdvesne kabina, kurioje, regis, nieko netrūksta. Vairo ratas gali būti reguliuojamas trimis kryptimis, pneumatinė 40 proc. vibraciją mažinanti sėdynė su automatine aukščio nustatymo funkcija suteikia dar daugiau komforto. Įrengtas 43 l talpos šaldytuvas, kurio dangtis atstoja stalą.

Kombainu ne tik patogu dirbti. Įdiegta nauja jo valdymo ir reguliavimo sistema Easy. Tikslius kombaino darbo parametrus pateikia kompiuteris Cebis, o visus duomenis apie kombaino darbą realiu laiku interneto ryšiu gali atsiųsti sistema Telematics. Beje, čia pat kabinoje įrengtas ir spausdintuvas, galintis atspausdinti visus reikalingus mašinos darbo rodiklius.

Elektroninė mašinos darbo optimizavimo sistema Cemos - nieko nekainuojantis ir informatyvus kombainininko konsultantas, stebintis kūlimo procesą ir žingsnis po žingsnio patariantis, kaip reguliuoti mašiną, kad būtų pasiektas maksimalus našumas, priklausomai nuo derlingumo, kūlimo sąlygų ir kitų veiksnių. Pasak kompanijos kombainų prekybos specialisto Jenso Broerio (Jens Broer), naujuose javų pjovimo mašinų modeliuose pasikeitė labai daug ir reikšmingų mazgų, ir smulkmenų. „Pavyzdžiui, kombainų ksenoniniai žibintai naktį paverčia diena, todėl, esant geroms kūlimo sąlygoms, darbo valandų galima neskaičiuoti. Įrengta iki 10 šviesos šaltinių, kurie apšviečia ne tik javų lauką, bet ir iškrovimo sraigę, bunkerį ir kitas svarbias mašinos vietas", - privalumus vardija J. Broeris. Padidinta degalų bako talpa, pagerinta kombainų hidraulikos sistema.

Norintiems negaišti laiko keliuose kompanija „Claas" gali pasiūlyti Lexion su pusiau vikšrine važiuokle Terra Trac. Greičio matuoklis fiksuoja didžiausią 40 km/val. Lexion 750 kombaino greitį. Tai vienintelis rinkoje kombainas, galintis taip greitai važiuoti. Mašina su guminiais vikšrai ne tik muša greičio rekordus. Didelio svorio technika su vikšrais tausoja dirvą, judėdama lauku itin švelniai. Kombainui su tokia važiuokle nebaisūs ir lietaus permerkti laukai, jis stabilesnis nelygaus reljefo dirvose.

Kalvotoms vietovės pristatyti Lexion Montana modeliai 750, 670 ir 630, kurie tarsi kalnų ožkos gali įveikti 17 laipsnių skersinius ir 6 laipsnių išilginius nuokrypius. „Jis kalvas paverčia lygumomis", - taip apibūdinamas Lexion Montana kombainas.

Kitam sezonui siūloma ir daugiau Vario pjaunamųjų. Naują 10,44 m pločio Vario 1050 pjaunamąją, kaip ir kitų modelių, neišlipant iš kabinos galima sutrumpinti 10 cm arba pailginti 20 cm, priklausomai nuo pasikeitusių sąlygų (išretėjus arba sutankėjus pasėliui). „Pjaunamosios sraigės, kaip ir pernai pristatytos Vario 1200, diametras 660 mm, kitų modelių - 580 mm", - pristato J. Broeris. Specialiai vidutinio derlingumo javams pritaikyta naujoji Maxflow, sojoms - Maxflex, kukurūzams - Conspeed ir Conspeed Linear, o saulėgrąžoms - Sunspeed.

 

Pašarų gamybos mašinų naujovės

Kompanija „Claas" atnaujino ir pašarų gamybos mašinas. Patobulintas rinktuvinės priekabos Cargos žolės masės rinkimo ir krovimo mechanizmas, įrengtas svorio matuoklis, galintis iki 3 proc. tikslumu pasverti pakrautos priekabos masę.

Padidėjo ir stačiakampių ryšulių presų pasiūla. Naujas Claas Quadrant 2200 RC Advantage presuoja 120x70 cm ryšulius. Smulkinimo mechanizmas (6, 13 arba 25 peilių) masę smulkina 45-70 mm dalelėmis. Ritinių presų asortimentą papildė 4 nauji modeliai - Variant 360 PRO, Variant 360 RC PRO, Variant 380 PRO, Variant 380 RC PRO.

Žolei pjauti „Claas" siūlo kelias naujoves. Frontalinės žoliapjovės Disco 3100 FC Profil ir Disco 3100 FC Profil su Active Float sistema mažiau užteršia žolės masę žemėmis, iki 20 proc. mažiau sunaudoja degalų. Nauja žoliapjovė Disco 2700 RC Contour, kurios užgriebio plotis 2,6 m, su guma dengtų volelių traiškytuvu skirta liucernos, dobilams ir kitiems jautriems augalams pjauti. Žolei grėbti pagamintas naujas 4 rotorių, kurių diametras 3,30 m, grėblys Liner 3500, kurio užgriebio plotis 12,5 m.