23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2010/08
Techniką gamina ir Lietuvos įmonės
  • V. Poškevičius
  • Mano ūkis

Žemės ūkio techniką gamina nemažai Europos firmų, sugebančių pasiūlyti aukšto techninio lygio mašinų, tačiau jos gana sudėtingos, našios ir brangios. Nedidelių ūkių technikos asortimentas nėra toks gausus.

Lietuvos įmonės teikia prioritetą mašinoms, kurios skirtos smulkiems bei vidutinio dydžio ūkininkams ir yra gaminamos, naudojant užsienio kompanijų darbines dalis, elektros ir hidraulikos įrangą ar gumos gaminius.

Konkuruoti su įvežamais iš užsienio šalių įvairių konstrukcijų kultivatoriais, priešsėjinio įdirbimo  agregatais, akėčiomis ar ražienų skutikais mūsų šalies gamintojams nelengva. Mūsiškiams tenka įrodyti, kad šiuos padargus jie sugeba pagaminti kokybiškai ir gerokai pigiau.

Žemės dirbimo technika

Įmonė „Laumetris" konstruoja įvairaus darbinio pločio daugiau kaip dešimties modelių pakabinamus ir prikabinamus kultivatorius, šešių markių priešsėjinio įdirbimo agregatus, po keturis modelius sunkiųjų lėkštinių akėčių ir ražienų skutiklius. Ne mažiau modelių ir įvairaus darbinio pločio kultivatorių, priešsėjinio įdirbimo agregatų, akėčių ir skutiklių gamina „Rokiškio mašinų gamykla". Šiek tiek mažesnį šių padargų asortimentą siūlo „Baltoji skiedra", „Litsoft", „Rameta" ir „Gamega ir Ko".

Grūdų apdorojimo mašinos

Ūkininkai gerai vertina „Radviliškio mašinų gamyklos" 4 t/val. našumo sėklų beicavimo agregatą SBĮ, kuriam gaminti naudojamos geros kokybės darbinės dalys. Beico paruošimo sistemos įrenginio pagrindiniai mazgai, sraigtinis transporteris ir beico dozatorius pagaminti iš nerūdijančio plieno. Nedidelius pertraukiamo veikimo iki 600 kg/val. našumo beicavimo aparatus GBM-0,5, skirtus sausuoju būdu beicuoti sėkliniams grūdams, gamina bendrovė „Liudynė". Norint beicuoti šlapiuoju būdu, papildomai prie mašinos naudojamas kilnojamasis sodo purkštuvas ir bunkerio dangtyje įmontuotas purkštukas.

Purkštuvai

Laukams purkšti pesticidais kasmet nuperkama nemažai naujų užsienio kompanijose pagamintų purkštuvų, tačiau jų pagaminama ir Lietuvos įmonėse. Pavyzdžiui, „Pasvalio agrodileris" ir „Laumetris", purkštuvų gamybai pritaikę nemažai sudėtinių dalių iš Italijos, Lenkijos, Vokietijos, pagamino 2 000, 2 500 ir 3 000 litrų talpos 15, 18 ir 21 m darbinio pločio prikabinamus purkštuvus. Juose įdiegta nemažai techninių naujovių: įrengti inžektoriniai purkštukai, elektromagnetiniai jungikliai, traktoriaus vėžių sekimo mechanizmai.

Cheminėms medžiagoms paskleisti uždarose patalpose (šiltnamiuose, sandėliuose, paukščių fermose ir kitur) skirti įmonės „Mauažas" gaminami aerozoliniai generatoriai Loma Ciklon-4, sukuriantys nuo 2 iki 100 mikronų dydžio aerozolio daleles. Toks „debesis" oro srautu nukreipiamas į apipurškiamą paviršių ar tam tikrą erdvę. Taip sunaikinami žalingi mikroorganizmai.

Trąšų barstymo įranga

Mineralinėms trąšoms paskleisti „Radviliškio mašinų gamykla" siūlo pakabinamas barstymo mašinas su viendiskiais ir dvidiskiais mentiniais paskleidimo įtaisais. Viendiskė barstyklė TĮ-1 skirta dirbti su mažo galingumo (25-50 AG) traktoriais, o dvidiskė TRB-1200-2 Sklaida agreguojama su galingesniais (80-100 AG) traktoriais. Dvidiskė mašina trąšas paskleidžia tolygiau.

Žolės dorojimo mašinos

Nedideliems natūralių ir kultūrinių pievų žolės plotams pjauti sėkmingai su įvežama produkcija konkuruoja „Umegos" gaminamos 1,45 ir 1,85 m užgriebio pločio rotacinės šienapjovės Raselė bei Rasa ir „Radviliškio mašinų gamyklos"dalginė šienapjovė RŠ-1,8. Senoms apleistoms ganykloms, pakelėms šienauti ir smulkiems krūmams bei javapjūtės liekanoms nupjauti rokiškėnai siūlo žoliapjovę-smulkintuvę ZS-1,55. Mašina nesudėtingos konstrukcijos, tačiau dirba patikimai. „Rokiškio mašinų gamykla" gamina ir kitą žolynų derliaus dorojimo techniką - universalius grėblius-vartytuvus GVR-6B ir Dobilas-3, kurie skirti ir žolei vartyti, ir sugrėbti ją į sąvalkas.

Grūdų valymas, pervežimas ir saugojimas

Ar javapjūtė bus sėkminga, priklauso ne tik nuo orų, bet ir nuo gero darbų organizavimo. Derliaus dorojimas nestringa, kai grūdams perkrauti naudojamos specialios priekabos, kuriomis gabenami grūdai iš kombaino į sunkvežimį ar kitą priekabą arba tiesiai į grūdų laikymo vietą. Puspriekabė taip pat gali būti naudojama sėjamosioms užpildyti. Bendrovė „Umega" pradėjo gaminti grūdų perkrovimo puspriekabes GPP-23, kurios agreguojamos su 120 AG traktoriumi. Jų leistina sukabintuvo apkrova ne mažesnė kaip 3 000 kg. Priekaboje įrengtos hidraulinės jungtys, pneumatinės stabdžių pavaros, šviesos ir signalizacijos sistemų prijungimo įtaisai.

Grūdų perkrovimo puspriekabes gamina ir „Laumetris": PP-14 puspriekabės talpa 20, o PP-20 - 30 m3.

Ne visi ūkininkai turi pritaikytas patalpas grūdams laikyti, todėl tikslinga panaudoti bendrovės „Milviteka" gaminamus grūdų elevatorius. Populiarūs ir įmonės „Liūdynė" gaminami kilnojamieji sraigtiniai 5,6 t/val. našumo KSK-4 ir 7,2 t/val. našumo KSK-7 krautuvai. Bendrovė gamina ir kitokių matmenų bei našumo sraigtinius krautuvus. Nedidelių ūkių savininkams „Liūdynė" siūlo 0,4-0,7 t/val. našumo pirminio grūdų valymo mašiną, panašaus našumo grūdų malūną GM-600 bei ne didesnio našumo grūdų traiškytuvą GT-1.

Traiškymo ir šėrimo technika

Pageidaujantieji didesnio našumo malūnų gali jų įsigyti „Radviliškio mašinų gamykloje" gaminamus 0,6 t/val. našumo GMM-1A ir 2-3 t/val. našumo MP-3 malūnus. Įmonė siūlo ir didesnio našumo traiškymo mašinas GT-1,2. Gyvulininkyste besiverčiantiems ūkininkams radviliškiečiai siūlo vertikalius sraigtinius pašarų maišytuvus KPM-1,5, galinčius vienu metu ruošti 1-1,5 t kombinuotųjų pašarų. Įmonė konstruoja ir 2 t/val. našumo šakniapjaustę ŠS-1A ir šiaudų smulkinimo liniją ŠSL-1, skirtą paskleisti ir susmulkinti ritiniais ar ryšuliais supresuotus šiaudus ir transportuoti juos į granuliatorių. Radviliškiečiai vėl gauna užsakymų granuliatoriams OGM-1,5 gaminti.

Šildymo katilai ir kita įranga

Iki šiol dešimtimis galėjome skaičiuoti ūkininkus, kurie  namams apšildyti naudoja šiaudus. Ūkininkams, galvojantiems įdiegti šią naujovę, reikėtų pasidomėti bendrovės „Slengiai" gaminamais vandens šildymo katilais, kūrenamais šiaudų granulėmis. Kaimų ir miestelių katilinėms, kurias numatoma kūrenti presuotų šiaudų ritiniais ir ryšuliais, tiktų „Umegos" vandens šildymo katilai.

Neblogi techniniai sprendimai įdiegti įmonės „Laifa" specialistų suprojektuotoje džiovinimo-presavimo linijoje DPK-0,5, skirtoje medienos pjuvenoms ir kitoms birioms medžiagoms džiovinti ir kieto kuro briketams iš jų daryti. Įrangos komplekto našumas - iki 600 kg/val.

Mūsų šalies technikos gamintojai ir vidaus, ir užsienio rinkoms gamina nemažai traktorinių savivarčių puspriekabių. Dešimt įvairios talpos modelių puspriekabių gamina „Umega", aštuonis - „Stronga". Įvairaus tonažo puspriekabių ūkininkai taip pat gali įsigyti bendrovėse „Laumetris", „Dinapolis", „Aldengas". Visų gamintojų puspriekabės yra patikimos ir atitinka tarptautinius standartus.

Bendrovės „Žaibas", „Carlsen Baltic" ir „Schmitz Cagobull Baltic" verčiasi automobilių izoterminių kėbulų gamyba, kurie skirti maisto produktams gabenti. Jų techninis lygis visiškai atitinka tarptautinių standartų reikalavimus.

Visos Lietuvoje gaminamos ir parduodamos mašinos išbandytos ir sertifikuotos Valstybinėje mašinų bandymo stotyje. Jų kokybė nenusileidžia užsienyje gaminamai technikai, tad ir užsakymų sulaukiama iš Švedijos, Danijos, Latvijos, Estijos.