23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2010/08
Primilžio mažėjimas – rujos ženklas
  • R. M. Gailevičius
  • Mano ūkis

Tiksliai ir laiku nustatyti karvių rują - yra viena iš svarbiausių užduočių pieninėje galvijininkystėje. Dažnai ruja pastebima pavėluotai arba iš vis nepastebima. Dėl to labai pailgėja laikas tarp karvių apsiveršiavimų, bandose gimsta mažiau veršelių.

Paprastai karvės rujoja kas 18-24 paras, tačiau lytinio ciklo trukmei įtakos turi ne tik gyvulio amžius, bet ir aplinkos sąlygos, laikymo būdas, sveikatingumas. Skaičiuojama, kad jei ruja išaiškinama ne laiku, tarpas tarp apsiveršiavimų pailgėja mažiausiai trimis savaitėmis.

Pastebėta, kad labai produktyvių karvių ruja būna silpnai išreikšta ir ją pastebėti gana sunku. Nustatyta, kad, stebint gyvulio elgseną, rują galima išaiškinti 60-80 procentų. Tačiau praktiškai šie skaičiai būna mažesni.

Todėl stambiose pieno ūkiuose karvių rujai nustatyti naudojami pagalbiniai prietaisai, matuojantys ir fiksuojantys karvių aktyvumą. Tačiau šie prietaisai gana brangūs ir juos naudoti mažuose ūkiuose ekonomiškai neapsimoka.

Pieningumo pokyčiai

Paprastesnis būdas nustatyti karvių rują - stebėti primelžiamo pieno kiekio pakitimus. Kai kurios karvės rujos metu pieno duoda gerokai mažiau. Viename Vokietijos pieno ūkyje atliktas bandymas, siekiant nustatyti, ar sumažėję pieno primilžiai gali būti rujos ženklas.

Ūkyje buvo laikoma 430 karvių, kurių vidutinis bandos produktyvumas 10 485 kg per 305 dienų laktaciją. Karvės buvo melžiamos tris kartus per parą: ryte nuo 6 iki 12 val., dieną - nuo 14 iki 20 val. ir vakare nuo 22 iki 3 val. 30 minučių. Bandymas tęsėsi trejus metus. Apibendrinti 969 karvių duomenys. Buvo vertinami tik tų rujų, per kurias karves pavyko apvaisinti, duomenys. Bandymo metu nustatyti skirtumai tarp rujojančių labai produktyvių ir mažesnio produktyvumo karvių pieno kiekio sumažėjimo. Apibendrinant rezultatus, atsižvelgta ir į karvių amžių.

Ruja ir primilžiai

Įvertinus tyrimo duomenis paaiškėjo, kad tik 37 proc. karvių rujos metu davė apie 20 proc. mažiau pieno. Labiausiai primelžiamo pieno kiekį sumažino labai produktyvios karvės, kurių produktyvumas buvo 13 000 kg per laktaciją. Tokių karvių buvo 41 proc. Mažesnio produktyvumo grupėje, kurioje karvių primilžiai buvo vidutiniškai 8 000 kg pieno, pieningumą rujos metu sumažino 32 proc. karvių. Mažiausios įtakos primilžiams ruja darė pirmaveršėms karvėms. Tik 27 proc. rujojančių pirmaveršių karvių davė mažiau pieno. Ruja itin mažino vyresnių (nuo 2 iki 10 laktacijos) karvių pieningumą. Net 42 proc. minėtos grupės karvių pieningumas sumažėjo.

Bandymo metu taip pat nustatyta, kad labiausiai sumažėjo ryte melžiamų rujojančių karvių primilžiai. Iš 217 karvių 86 karvės pieno kiekį sumažino rytinio melžimo metu, o vakarinio melžimo metu - tik 33 karvės.

Norint laiku nustatyti karvių rują, reikia ne tik pildyti specialų kalendorių, bet ir stebėti jų elgseną, pieno primilžio pokyčius.