23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2010/08
Nuo liepos 1-osios – tik elektroniniai nedarbingumo pažymėjimai
  • R. Juodgalvienė
  • Mano ūkis

Gyventojams, norintiems naudotis SODROS viešosiomis paslaugomis, nuo š. m. sausio 1 d. nebūtina vykti į SODROS teritorinius skyrius. Pateikti prašymą paslaugai gauti ir/arba suteikti teisę trečiajam asmeniui peržiūrėti asmeninę informaciją galima gauti elektroniniu būdu, prisijungus prie Elektroninės gyventojų aptarnavimo sistemos EGAS adresu http://gyventojai.sodra.lt. Į SODROS teritorinį skyrių gyventojai turi atvykti tik tada, kai jiems reikia pristatyti dokumentus apie darbo stažą iki 1994 m. ar kitus rašytinio pavidalo dokumentus.

Naudodamiesi fizinio asmens elektroninės bankininkystės sistema ar elektroniniu parašu, gyventojai, prisijungę prie SODROS informacinės sistemos, gali pamatyti informaciją apie save, pateikti elektroninius prašymus paslaugoms gauti, pateikti rūpimą klausimą. Informacija apie save yra įdomi ir turininga, ji apima priskiriamas ir mokamas išmokas, valstybinės socialinės pensijos draudimo stažą, jo laikotarpius, prognozuojamą valstybinės socialinio draudimo senatvės pensijos dydį; informacija, kaip ji skaičiuojama, į pensijų fondus pervestas kaupiamąsias pensijų įmokas. Tuos elektroninius prašymus, kurie dėl svarbos turi būti registruojami kaip dokumentai, gyventojai gali pateikti per EGAS sistemą tik pasirašę juos saugiu elektroniniu parašu, visoms kitoms paslaugoms gauti pakanka asmens identifikavimo per elektroninės bankininkystės sistemą.

Išduodant elektroninį nedarbingumo pažymėjimą taupomas gydytojų, darbdavių ir pacientų laikas. Darbdavys, prisijungęs prie EDAS (elektroninė draudėjų aptarnavimo sistema), mato informaciją apie darbuotojo laikinąjį nedarbingumą ir gali elektroniniu būdu pateikti SODRAI visą pašalpai skirti reikalingą informaciją. Apdraustasis (sergantis asmuo) taip pat gali teikti prašymą skirti pašalpą internetu per EGAS. Visa tai yra patogu, greita ir nereikia vykti į SODROS teritorinį skyrių. Teikiant prašymą ligos pašalpai skirti, elektroninis parašas nebūtinas, užtenka tik prie EGAS prisijungti per elektroninės bankininkystės sistemą. Visa tai patogu besinaudojantiems elektronine bankininkyste, tačiau sunku ir sudėtinga asmeniui, gyvenančiam tolimame nuo rajono centro kaime, nesinaudojančiam internetu. Tuomet pacientas turi prašyti gydančio gydytojo, kad Sveikatos priežiūros įstaiga parašytų pranešimą apie išduotą elektroninį nedarbingumo pažymėjimą. Gautąjį pranešimą sirgęs asmuo atiduoda darbdaviui.