23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2010/08
Naujo derliaus grūdus nepalaikius šerti rizikinga
  • Pagal užsienio spaudą
  • Mano ūkis

Pastebėta, kad šeriant ką tik nukultus grūdus gyvuliams ir paukščiams sukeliami įvairūs nespecifiniai simptomai: karščiavimas, viduriavimas, sumažėjęs apetitas ir augimas, vitamino E nepakankamumas. Šis virškinimo trakto veiklos sutrikimas pavadintas šviežio derliaus sindromu. Jo priežastys nėra iki galo išaiškintos.

Tai pat pastebėta, kad jei pašarams gaminti naudojami kurį laiką palaikyti grūdai, minėti požymiai palaipsniui išnyksta. Todėl naujo derliaus grūdus rekomenduojama laikyti mažiausiai 3-4 savaites.

Sindromą sukeliantys veiksniai

Manoma, kad šviežio derliaus sindromą iš dalies lemia oksidacinis stresas ir susiformavę laisvieji radikalai. Paprastai šviežio derliaus grūduose randamas padidėjęs peroksidų kiekis, kuris tiriamas tam, kad būtų įvertinti lipidų hidroperoksidai - pirmieji autooksidacijos procese susiformavę produktai. Pastebėta, kad praėjus šiek tiek laiko, peroksidų kiekis šviežio derliaus grūduose mažėja. Taip pat pastebėta, kad kuo greičiau grūdai išdžiovinami, tuo greičiau mažėja peroksidų kiekis.

Kitas labai svarbus veiksnys, dėl kurio sutrinka virškinimas, šeriant ką tik nukultais grūdais, yra didelis kiekis hemiceliuliozės, ypač ksilanų ir arabinoksilanų. Grūdų saugojimo metu šias antimitybines medžiagas palaipsniui suskaldo endogeniniai fermentai ksilanazės, kurių yra grūduose. Tačiau pirmuosius tris mėnesius po derliaus nuėmimo šie grūdai gali sukelti virškinimo sutrikimų ir paukščiams, ir kiaulėms.

Dėl didelio hemiceliuliozės kiekio padidėja virškinimo trakto turinio klampumas, pablogėja maisto medžiagų virškinamumas ir absorbcija. Gyvuliai ir paukščiai pradeda viduriuoti ir lėčiau auga. Nors kiaulės turėtų būti atsparesnės šiam sindromui negu paukščiai, tačiau ir jos pradeda viduriuoti dėl pasikeitusios virškinimo trakto mikrofloros sudėties.

Pastebėta, kad grūduose esantys pelėsiniai grybeliai taip pat gamina fermentus lipazes, kurie hidrolizuoja riebalus į laisvąsias riebiąsias rūgštis, o pastarosios yra labai jautrios oksidacijai.

Neigiamą poveikį galima sumažinti

Siekiant sumažinti šviežių grūdų nepageidaujamą poveikį, patartina naudoti fermentų preparatus, mažinančius virškinimo trakto turinio klampumą. Taip pat reikia kontroliuoti žarnyno mikrofloros sudėtį, t. y. skatinti teigiamos mikrofloros vystymąsi ir slopinti patogeninių bakterijų dauginimąsi. Kad grūduose nesidaugintų pelėsiniai grybeliai, juos reikėtų konservuoti. Reguliuoti oksidacinius procesus galima naudojant pašaruose antioksidantus.

 Priemonės sindromo poveikiui sumažinti

  • Tinkamai konservuoti grūdus, siekiant sumažinti pelėsinių grybelių dauginimąsi. Drėgnus grūdus pirmiausia reikia džiovinti ir naudoti specialius konservavimui skirtus organinių rūgščių produktus.
  • Į pašarus įterpti antioksidantų, kad riebalai ir vitaminai būtų apsaugomi nuo oksidacijos pašarų gamybos metu.
  • Naudoti fermentus nutricinus. Fermentai suskaido ksilanus ir betagliukanus, kurių kiekis šviežiuose grūduose yra labai padidėjęs. Ksilanai ir betagliukanai didina virškinimo trakto turinio klampumą, sulėtina pašaro judėjimą žarnyne, sutrikdo fermentų gamybą ir sumažina maisto medžiagų virškinimą ir absorbciją. Be to, susidaro geresnės sąlygos patogeninei žarnyno mikroflorai vystytis.
  • Virškinimo trakto mikroflorai kontroliuoti reikėtų naudoti eubiotinius nutricinus - organines rūgštis, kurių sudėtyje yra aktyviai žarnyne veikiančios pieno rūgšties. Šie preparatai slopina patogeninių bakterijų vystymąsi ir skatina pienarūgščių bakterijų dauginimąsi. Beje, sulėtėjus virškinimo trakto turinio judėjimui susidaro palankesnės sąlygos patogeniniams mikroorganizmams augti. Tai gali sukelti antrines infekcijas (diarėją).