23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2010/08
Kalakutų auginimo naujovės
  • A. Benediktavičiūtė-Kiškienė, R. Juodka
  • Mano ūkis

Pasaulyje pramoniniu būdu auginami tik hibridiniu kryžminimu sukurti kalakutų krosai. Juos kuria trys firmos - BUT („British united turkey"), „Nicholas" ir „Hybrid".

Lietuvos kalakutų augintojai nuo 1995 m. augina visų firmų siūlomus hibridus. Šiais metais siūlomi 9 nauji  krosai, kurie skiriasi svoriu, lesalų sąnaudomis 1 kg svorio priaugti ir kūno dalių kompozicija.

Populiariausi krosai Lietuvoje

Pastaraisiais metais į Lietuvą dažniausiai yra įvežami BUT kompanijos sukurti kalakutų hibridai BUT Big 6, BUT Big 9 ir naujesnis BUT 10.

ó BUT Big 6 yra laikomas Europos standartu efektyviai mėsos produkcijos gamybai. Šie hibridiniai kalakutai yra didesnio svorio ir geresnio gyvybingumo, todėl tinkami tolimesniam perdirbimui. Taip gaunama dar didesnė pridėtinė vertė. 20 savaičių amžiaus BUT Big 6 patinai sveria 20,4 kg ir priauga po 145,6 g per dieną, o paskerdus juos vien tik krūtinės mėsos gaunama 27,2 proc. gyvojo svorio. Patelės yra mažesnės ir 18 savaičių amžiaus sveria 12,2 kg. Per dieną jos priauga po 97 g, bet jų krūtinės išeiga yra mažesnė - 26,9 proc. gyvojo svorio. Šis kalakutų krosas yra dažniausiai auginamas Lietuvoje, nes yra tinkamas išpjaustyti porcijomis ir įvairiems kalakutienos produktams gaminti. Jei reikia mažesnio svorio kalakuto skerdienos, tai patinėliai skerdžiami 84 dienų amžiaus. Gaunama apie 7 kg skerdienos. Paskerdus tokio amžiaus pateles, gaunama apie 5,4 kg skerdienos.

ó Šiek tiek mažesnio svorio yra BUT Big 9 kroso hibridiniai kalakutai. Jie vertinami dėl gerų reprodukcijos savybių: veislinės šio kroso patelės sudeda apie 120 kiaušinių per dėjimo laikotarpį, kiaušinio svoris apie 97,5 g. BUT Big 9 vertinamas ne tik dėl geros reprodukcijos (veislinio pulko paukščių), bet dėl palyginti nedidelių lesalų sąnaudų svoriui priaugti, nemažo krūtinės mėsos kiekio. Šio kroso hibridiniai kalakutai 20 savaičių amžiaus sveria 19,45 kg, priauga po 139 g per dieną, o jų krūtinės išeiga nenusileidžia BUT Big 6 kalakutams, t. y. siekia 28 proc. gyvojo svorio. Pagal augimo greitį neatsilieka ir šio kroso patelės, kurios 18 sav. amžiaus sveria 11,66 kg, per dieną priauga po 92,5 g, o jų krūtinės išeiga siekia 27,6 proc. gyvojo svorio.

ó Mažiausias pagal svorį ir naujausias į Lietuvą įvežamas yra BUT 10 krosas. Šio kroso 20 savaičių amžiaus hibridiniai kalakutai sveria 17,77 kg., o per dieną jie priauga po 126,9 g. Jų krūtinės mėsos išeiga siekia 28,3 proc. gyvojo svorio. 18 savaičių amžiaus patelės sveria 10,5 kg. Jos per dieną priauga po 83,35 g, o krūtinės mėsos išeiga sudaro 27,9 proc. gyvojo svorio. Nors svoriu šie hibridiniai kalakutai yra mažesni, bet jie kompaktiški ir palyginti efektyviai naudoja lesalus svoriui priaugti. Veislinis šių paukščių pulkas pasižymi geromis reprodukcinėmis savybėmis. Kalakutų patelės pradeda anksti dėti kiaušinius ir per savo dėjimo laikotarpį sudeda 132 kiaušinius. Šio kroso hibridiniai kalakutai taip pat gali būti naudojami ir visai paukščio skerdienai parduoti. BUT 10 kroso 84 dienų amžiaus patinėlių skerdiena sveria 6,3, o patelių - 4,8 kgilogramo.

Kompanija BUT jau yra sukūrusi ir baltų plunksnų hibridus, ir bronzinių plunksnų kalakutus, kurie yra populiarūs tradiciniuose Anglijos ūkiuose. Tamsios spalvos skerdiena su plunksnų likučiais yra išskirtinė ūkininko užaugintos kalakutienos savybė.

Laikymo patalpa

Kad kalakutai pasiektų tinkamą svorį, lesalų sąnaudos būtų optimalios, jaunikliai būtų gyvybingi, augintojai turi laikytis kompanijos nurodytų auginimo rekomendacijų.

Kalakučiukų auginimo patalpa turi būti tinkamai paruošta: išvalyta, išplauta, išdžiovinta ir išdezinfekuota. Jei paukščiukai ūkyje bus auginami nuo pirmųjų dienų, prieš juos atvežant patalpą reikia įšildyti.

Kalakučiukų kraikui reikia sausų stambių pjuvenų, o nuo 8 savaičių amžiaus galima naudoti ir smulkintus šiaudus. Iš pradžių paklojamas iki 10 cm kraiko sluoksnis ir suslegiamas. Patalpa turi būti įšildoma iki 28-30o C, o po augintuve turi būti 35-37o C. Augintuvės (arba šildomosios lempos) yra apjuosiamos vielos tinklu (50 cm aukščio, vielos akučių dydis 2x4 cm). Apskritimo perimetras aplink augintuvę gali būti 8 m, tada telpa 200 kalakučiukų, arba 12 m, tuomet galima auginti 350 jauniklių. Viename rate neturėtų būti daugiau kaip 400 kalakučiukų. Perimetro pakraštyje ratu yra išdėstomos gėralinės ir lesalinės. Gėralinės yra pripildomos vandens.

Pirmosios kalakučiukų dienos

Kalakučiukus auginti sudėtingiau negu kitų paukščių jauniklius. Jie pirmomis dienomis jautrūs drėgmei, skersvėjams ir temperatūros pakitimams. Tačiau pradėjus formuotis jų koralams, 30-40 dienų amžiaus kalakučiukai jau tampa atsparesni neigiamam aplinkos poveikiui.

Vienadienius kalakučiukus reikėtų apžiūrėti, jų svoris turėtų būti didesnis kaip 52 g, plunksnos sausos. Paukščiukai turi tvirtai stovėti ant kojyčių, snapas - su švariomis, teisingai išvystytomis šnervėmis, akys judrios, blizgančios, „bambutės" vietoje neturėtų būti ryškaus šašo, ji neturi kraujuoti.

Jei kalakučiukai atvežami iš toli, bent jau pirmąsias dvi dienas patartina girdyti šiltu (iki 25-30o C) pasaldintu vandeniu su vitaminu C. Tik išsiritę kalakučiukai su kiekviena valanda netenka svorio. Todėl tik išsiritusiems ir į auginimo patalpą perkeltiems paukščiukams būtina atsigerti vandens be medikamentų ar kitų priemaišų (išskyrus cukrų ir vitaminą C). Vaistai vandenyje gali būti priežastis, dėl kurios kalakučiukai mažiau geria, o cukrus ir vitaminas C tik skatina vandens suvartojimą. Jei reikia duoti vaistų, tai juos geriau sumaišyti su lesalu.

Kalakučiukai pirmomis dienomis yra nepastabūs, todėl jų dėmesį turėtų patraukti raudonos ar žalios spalvos gėralinės. Galima į gėralinę priberti didesnių spalvotų karoliukų. Naudojant automatines girdyklas, reikia stebėti, ar vanduo neišteka. Sumintą, sušlapusį plotą apie gėralines reikia sutvarkyti ir dažniau pakreikti. Gėralinės pirmąją savaitę turi būti plaunamos kasdien.

Auginimo sąlygos

Ar tinkama temperatūra auginimo patalpose, galima spręsti iš kalakučiukų elgesio po augintuve: jei jie susigūžę viduryje - šalta, jei pasklidę į šalis ir į vidurį neina - per karšta. Kai kalakučiukai judrūs ir pasklidę vienodai, o nakčiai sugula po augintuve nesispiesdami, temperatūra yra optimali.

Santykinė oro drėgmė kalakutidėje turi būti 65-70 proc. Jei santykinė oro drėgmė mažesnė kaip 60 proc., yra suerzinama paukščių kvėpavimo takų gleivinė, organizmas netenka daugiau skysčių. Tuomet kalakutai geria daugiau vandens, bet sulesa mažiau lesalų.

Kai patalpose santykinė drėgmė didesnė kaip 70 proc., daugiau vandens išsiskiria į virškinimo traktą, todėl kalakutai gali pradėti viduriuoti. Be to, drėgnas klimatas, esant aukštai temperatūrai, yra puiki terpė daugintis mikroorganizmams, tuomet padidėja pavojus susirgti.

Kalakučiukai yra jautrūs deguonies trūkumui. Pirmąją savaitę patalpoje nereikėtų naudoti aktyviosios ventiliacijos, bet patartina atidaryti paukštidės langus. Tačiau vėliau turi būti palaikoma leistina CO2 koncentracija (iki 0,4 proc.) ir kad nebūtų jaučiamas amoniako kvapas (norma iki 20 ppm). Oro judėjimas vasarą turi būti iki 7,5, o žiemą - 0,8 m3/val. 1 kg gyvo svorio. Iki 2 savaičių amžiaus, nepriklausomai nuo aplinkos temperatūros, vėjo greitis kalakutidėje turi būti pagal žiemos normas.

Laikymo reikalavimai

Kai kalakučiukai iki 8 savaičių amžiaus auginami atskirai, 1 m2 turi būti laikomi 8 patinėliai ir 10 patelių. Nuo 8 savaičių amžiaus auginimo tankis skaičiuojamas, atsižvelgiant į pulko svorį - 38 kg gyvo kalakutų svorio į 1 m2 . Tai yra maksimalus paukščių tankis, kuris priklauso ir nuo aplinkos sąlygų.

Iki 8 dienų amžiaus vienam kalakučiukui skiriama 1,3 cm gėralinės ir 2,5 cm lesalinės ilgio, o nuo 9 savaičių iki auginimo pabaigos - atitinkamai 1,4 ir 2,0 cm. Lesalinės turi būti paukščių nugaros aukštyje, o gėralinės - snapo.

Pirmąjį paukščių auginimo mėnesį geriau naudoti kombinuotųjų pašarų gamyklose pagamintus lesalus. Paaugusiems kalakučiukams juos galima pasigaminti ir patiems, atsižvelgiant į maisto medžiagų poreikį. Tik nereikia pamiršti, kad lesale turi būti reikalingas kiekis vitaminų ir mineralinių medžiagų.

Kombinuotuosius lesalus 1-60 dienų amžiaus kalakučiukams reikėtų granuliuoti. Be lesalo, kalakučiukai nuolat turėtų gauti žvyro, kuris iki 3 savaičių amžiaus paukščiukams turi būti 1-3 mm skersmens, 3-8 savaičių - 1-5, iki 13-1,5 - 6, o vyresnio amžiaus paukščiams - 8 mm skersmens.

Pavasario-vasaros, taip pat rudens laikotarpiu kalakučiukus ir suaugusius kalakutus galima lesinti žole, morkomis, sudaigintais grūdais, skiriant iki 50 g vienam paukščiui per parą. Jei kalakutų būrys nedidelis ir netaikomas intensyvus auginimo būdas, vasarą juos galima išleisti į ganyklas.

Į lauką, esant šiltam orui ir nukritus rasai, kalakučiukus galima išleisti nuo 2 savaičių amžiaus. Pirmą kartą lauke jie laikomi 10-15 minučių, vėliau šis laikas po truputį ilginamas.

Ekonomiškiausiai naudojamas lesalas ir brandi kalakutų mėsa bus brandi, auginant pateles iki 18-20, o patinėlius iki 24 savaičių amžiaus.

A. Benediktavičiūtė-Kiškienė, R. Juodka

Mano ūkis, 2010/8