23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2010/08
Investicijas skatina ir didėjanti technikos pasiūla
  • D. Stanišauskienė
  • Mano ūkis

Supaprastinus paramos (iki 150 tūkst. Lt) teikimo taisykles technikai įsigyti, ūkių mašinų parko atnaujinimas nedaug sulėtėjo net ir kriziniu laikotarpiu. Žemės ūkio ministerijos duomenimis, per praėjusius metus žemdirbiai įsigijo naujos technikos ir žemės ūkio produktų gamybos priemonių už maždaug 700 mln. litų. Keliskart išaugo ir pareiškėjų paramai gauti.

Vienos iš didžiausių žemės ūkio technikos prekybos įmonės „Lytagra" mašinų pardavimo pajamos, pasak bendrovės generalinio direktoriaus Adomo Balsio, nemažėja. „Vis tik pasitvirtino ekonomikos ekspertų prognozės, kad žemdirbiškasis sektorius, palyginti su kitais, kriziniu laikotarpiu išlieka bene stipriausias. Tai rodo ir mūsų įmonės veiklos rezultatai", - tvirtina įmonės vadovas, pridurdamas, kad anksčiau išsakomus priekaištus, kad žemės ūkis našta, šiandien galima paneigti.

Stiprėja pieno gamintojai

A. Balsio teigimu, šiemet kaip niekad išaugo žolinių pašarų ruošimo technikos paklausa. Įmonė nesugebėjo patenkinti visų ūkininkų norų, mat gamyklos nespėjo laiku įvykdyti užsakymų. Tai rodo, kad pieno gamintojai stojasi ant kojų.

Įmonės generalinis direktorius pastebėjo, kad šiandieniniai ūkininkai turi daug žinių apie naujoves, tačiau aklai jų netaiko, o techniką perka tik tuomet, kai pamato ją dirbančią. Tam „Lytagra" organizuoja lauko dienas. „Jei į lauko dieną atvyksta daugiau kaip vienas žemdirbys, jas organizuoti verta", - įsitikinęs A. Balsys.

Kaip ir kasmet daugiausia mašinų pristatoma tradiciniame Bernatonių žemės ūkio bendrovėje organizuojamame renginyje. Šiemet pademonstruota nemažai naujų pašarų gamybos, žemės dirbimo, sėjos, purškimo, javų derliaus dorojimo ir kitų mašinų.

Technikos naujovės

Technika modernizuojama kasmet, kompanijose naujų mašinų kūrybos procesas nenutrūksta. „Lytagros" asortimente gausu ir užsienietiškų, ir lietuviškų mašinų, skirtų ne tik stambiems, bet ir smulkiems, specializuotiems ūkiams. Anot „Lytagros" komercijos direktoriaus Ugniaus Stančiausko, kasmet technikos asortimentas plečiamas.

Šių metų „Lytagros" naujovė - kompanijos „Horsch" kompensacinė grūdų priekaba Titan 34 UW, kurios ašis hidrauliškai išplatėja nuo 2,95 iki 3,55 m, padidėjus apkrovai. Priekabos talpa 34 m3.

U. Stančiausko teigimu, iš įmonės mašinų asortimento nemažo susidomėjimo sulaukė rotorinis javų kombainas New Holland CR 9000, per dieną galintis nukulti 40 ha javų. Tai labai naši 485 AG derliaus dorojimo mašina su dviejų rotorių kūlimo-separavimo sistema. Našumas didesnis negu kratiklinių kombainų, nes javų srautas padalijamas į dvi dalis, todėl mažesnio storio masę lengviau iškulti. Mašinos smulkintuvas šešių eilių, augalų liekanos gerai susmulkinamos, todėl šiaudai greitai mineralizuojasi. Kombainas ypač tinka tokiems ūkiams, kuriuose taikomos minimalaus žemės dirbimo technologijos. U. Stančiausko nuomone, šiemet kombainų pirkimo sąlygos itin palankios, nes kitąmet dėl įsigaliojusių naujų deginių emisijos reikalavimų kombainai gali brangti 5-10 procentų.

Išskirtiniu galingumu (650-1 000 AG) pasižymi ir naujos kartos Krone Big X savaeigis pašarų smulkintuvas. Tokios mašinos skirtos stambiems pieno ūkiams. Pristatytas ir itin didelio galingumo pirmasis Lietuvoje New Holland FR9060 savaeigis smulkintuvas.

Iš žemės dirbimo mašinų komercijos direktorius išskyrė itin našų skutiklį Horsch Tiger MT. Padargo populiarumas nuolat auga, mat didelio diametro (68 cm) diskai gerai supjausto augalų liekanas. Pasak kompanijos „Horsch" atstovo Lietuvoje Nerijaus Žukausko, su tokiu agregatu galima tinkamai įdirbti net kukurūzų ar saulėgrąžų ražieną. Dvi eilės noragų gerina dirvos struktūrą ir išlygina net ir itin nelygias dirvas. Horsch Tiger MT gaminami nuo 3 iki 10 m. Jis patarė agregatą reguliuoti taip, kad pirma eilė diskų dirbtų sekliau negu antroji. Skutiklio 1 m darbinio pločio reikia nuo 75 AG.

Taigi, 6 m darbinio pločio Horsch Tiger MT reikia galingesnio kaip 450 AG traktoriaus. Lauko dienoje agregatą traukė našiausias (535 AG) iš „Lytagros" parduodamų traktorių - ratinis New Holland T9060. Jis jau išbandomas Bernatonių bendrovės laukuose. Traktorių asortimento pasididžiavimas - „Metų traktorius 2010" titulą gavęs New Holland T7070 Auto Command su belaipte transmisija. Jis tinkamas dirbti ir lauko, ir transportavimo darbus. Maksimalus važiavimo greitis 50 km/val. „Lytagra" siūlo ir labai mažus traktorius. Paties mažiausio iš parduodamų New Holland traktorių galia vos 86 AG.

Šių metų „Lytagros" naujovė - itin mažus (tik 57 cm skersmens) ritinius presuojantys Wolagri presai. Pasak U. Stančiausko, tokia technika reikalinga specializuotuose ūkiuose, kuriuose auginami elniai, muflonai ar danieliai. „Nedidelį ritinį nesunku pernešti, nereikia specialios krovimo technikos", - pristato komercijos direktorius.

Šeimos pieno ūkiams siūlomi Krone Comprima presai. Nauji modeliai F 125 ir F 155 sulaukė didelės paklausos. „Šiemet jų pardavėme labai daug", - sako U. Stančiauskas. Comprima technikos konstrukcija unikali, nes pastovios ir kintamos kameros presų privalumai sujungti į vieną. Ši inovacija pelnė „Agritechnica" parodos aukso medalį. Gaminami ir du darbus (presavimo ir vyniojimo) atliekantys Combi Pack, ir stačiakampius ryšulius presuojantys Big Pack presai.