23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2010/08
Estafetę perima kiti artojai
  • Mano ūkis
  • Mano ūkis

Mistiniu skaičiumi 13 pažymėtos Respublikinėse artojų varžybos, vykusios Pakruojo r. Lygumų bendrovėje vidurvasarį, virte virė - aplink laukelius zujo sirgaliai, technikos demonstracija vyko žiūrovų apsuptyje, o patys artojai susikaupusiais veidais raikė žemę. Beje, „sukryžiuoti" plūgus šiemet ryžosi taip pat prietarais apipintas dalyvių skaičius - 13 (dukart daugiau negu pernai). Tad, nemalonių netikėtumų kai kurie artojai neišvengė.

Į laukus važiuojančius artojus palydėjo ne tik gausus sirgalių ir žiūrovų būrys, bet ir 25 teisėjų komanda, iš jų 7 teisėjai - Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos konsultantai. Pasak vyr. teisėjo Vaclovo Bogužo, šiemet varžybos sulaukė daugiau dalyvių, tarp jų nemažai ir naujokų. Tiesa, jiems dar trūko patirties, tad ant nugalėtojų pakylos jie neužlipo.

Geriausiai verčiamaisiais plūgais arė daugkartinis šalies čempionas kretingiškis Kazys Genčius. Jo arimas įvertintas 514,3 balo. Pakruojo r. artojas Gitanas Dumbris, surinkęs 455 balus, buvo antras, o trečią vietą užėmė Vilius Janeliūnas iš Pasvalio r. Jis nuo antrosios vietos laimėtojo atsiliko vos 10 balų. Dvidešimtmetis artojas - jauniausias varžybų dalyvis.

Tradicinių plūgų grupėje nugalėtoją buvo nelengva išaiškinti, nes trijų artojų - Lygumų bendrovės artojo Audriaus Plerpos, panevėžiečio Tado Karaliaus ir šilališkio Gintaro Bernoto - suarti laukai mažai skyrėsi. Susumavus antros dienos rezultatus, paaiškėjo nugalėtojas. Juo tapo A. Plerpa (496,7 balo), antras buvo G. Bernotas (449,7 balo), trečias - T. Karalius (444,7 balo). Šių artojų įvertinimas išsirikiavo tokia tvarka ir po pirmos varžybų dienos.

Šiemet varžybose nedalyvavo tradiciniais plūgais geriausiai iki šiol aręs ir 6 kartus nugalėtoju tapęs kėdainiškis Rimas Kleiva. Jis tik sekė kiekvieną buvusių kolegų vagą ir tikino, kad sprendimo nebedalyvauti varžybose nekeistų. „Pats laikas pasireikšti jaunimui", - teigė varžybose sutiktas R. Kleiva. Kad atėjo laikas pasirodyti kitiems, pasvarsto ir Kazys Genčius. „Arimui paaukojau daug, gal jau reikėtų šį sportą palikti", - prasitaria kretingiškis.

Vertindamas artojų darbą, V. Bogužas akcentavo, kad varžybų patirties turintiems artojams nebaisios jokios kliūtys. Pirmąją varžybų dieną trūko K. Genčio plūgo hidraulinė žarnelė. Artojas nebūtų spėjęs per pusvalandį (tiek duodama laiko gedimams pašalinti) jos sutaisyti, tad arė plūgo neperstumdydamas. Nepaisant to, jo arimas buvo profesionaliausias iš visų. Antroji varžybų diena daugkartiniam čempionui taip pat nebuvo sėkminga, nes ariant akmenuotą dirvą nudilo plūgo verstuvės. Teko išvažiuoti iš lauko ir imtis galąstuvo. Artojas supėjo viską atlikti laiku ir finišą sėkmingai kirto. Šių metų nugalėtojai kitą gegužę vyks į Švediją. „Taigi treniruotis laiko bus nedaug, tačiau svarbiau ne laimėti, o dalyvauti", - įsitikinęs vyr. teisėjas.

V. Bogužas tikino, kad ūkininkams - savo amato specialistams dalyvauti varžybose nėra sudėtinga ir perprasti taisykles lengva. „Specifinių, nesuprantamų reikalavimų taisyklėse nėra", - sakė vyr. teisėjas. Jam pritardamas, Lietuvos artojų asociacijos prezidentas Alfonsas Malinauskas akcentavo, kad ūkininkai laukus turi arti taip, kaip ariama per varžybas, nes tinkamai suartos dirvos geriau paruošiamos sėjai, mažiau išleidžiama kultivavimui. Be to, kai kurie žemdirbiai šiemet įsitikino, kad plūgas - būtinas kiekviename ūkyje. Po nepalankios žiemos paaiškėjo, kad neartuose plotuose pasėti žieminiai javai labiau nukentėjo.