23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2010/07
Žolės grėbimo ir rinkimo mašinos
  • L. Špokas
  • Mano ūkis

Praėjusiame numeryje aprašyta žoliapjovių ir vartytuvų konstrukcija. Šiame straipsnyje pristatomi grėbliai ir rinktuvinės priekabos.

Grėbliai

Žolę vartant ir grėbiant, svarbiausia neužteršti jos žemėmis, kuriose gausu ligų pradų. Daugiausia gaminama dviejų rotorių grėblių. Jie vieną sangrėbą guldo tarp rotorių arba šalia rotoriaus ar kiekvienas rotorius guldo atskirą sangrėbą. Nupjauta žolė yra paskleidžiama ant 40-70 mm aukščio ražienos. Rotorių dantys stumia žolę ražiena. Jeigu dirvos paviršius nelygus, nors rotorių važiuoklė ir kopijuoja dirvos nelygumus, tačiau žemės grumsteliai pateks į sangrėbą.

Grėblio konstrukcijos techniniai parametrai

  • Atstumas tarp žoliapjovės gretimų pradalgių ir grėblio rotorių ašinių linijų sutampa.
  • Važiuoklė tandemo tipo keturių arba penkių, o drėgnoje dirvoje šešių atraminių ratukų.
  • Grėbliakočiai lenkti ir pasukti, jų skerspjūvis elipsės formos. Dantys spyruokliniai, cilindrinių spyruoklių, 3; 4 arba 5 vijų, tarp gretimų spyruoklių įrengta ekscentrinė mova dantų padėčiai keisti.
  • Grėbliakočių ritinėlių riedėjimo takas pagamintas iš ketaus ir netepamas.
  • Rotoriaus sukimo pavara hidraulinė, jį kilnoja hidraulinis cilindras.
  • Hidrauliniai cilindrai stumdo rotorius rėmo atžvilgiu ir pastato juos į transporto padėtį.
  • Rotorių važiuoklės spaudimą į dirvos paviršių sumažina atsvaros spyruoklės, o švytavimus gesina hidropneumatiniai amortizatoriai.
  • Važiuoklės ratai vairuojamieji.
  • Grėblio hidraulinė sistema sujungiama su traktoriaus arba yra atskira, hidraulinį siurblį suka traktoriaus galios velenas.

Kompanija „Krone" gamina šešių rotorių grėblį, kuris kloja vieną nuo 1,6 iki 3 m pločio sangrėbą. Visų rotorių skersmuo 3,3 m, priekiniai rotoriai ir už jų esantys turi 13, o galiniai - 15 grėbliakočių.

Kuo daugiau grėbliakočių, tuo grėblys yra našesnis. Grėblį traukia 130 AG traktorius. Grėblio darbo plotis keičiamas nuo 11 iki 19 m. Važiuojant 12 km val.-1 greičiu, našumas siekia nuo 12 iki 18 ha val.-1 Transporto padėtyje grėblį galima traukti 40 km val.-1 greičiu, nes važiuoklės stabdžiai pneumatiniai. Grėblio veikimą kontroliuoja automatinė valdymo sistema, informacija pateikiama kompiuterio ekrane.

Grėbiamą žolę mažiau užteršia žeme būgniniai grėbliai. Kiekvienas būgnas remiasi į dirvos paviršių atraminiu ratuku, jų padėtis keičiama. Traktoriaus galios velenui sukant būgnus, jų pirštai ne tik stumia, bet ir kelia nuo dirvos paviršiaus žolę bei kloja ją į sangrėbą. Gaminami 2-4 būgnų grėbliai.

Dar mažiau žemių patenka į žolę, kai ji grėbiama suomišku būgniniu grėbliu. Grėbliai būna vieno ar dviejų horizontalių būgnų, kuriuos suka hidrauliniai varikliai, todėl sklandžiai keičiamas būgnų sukimosi dažnis. Grėblys agreguojamas su traktoriumi, kurio hidraulinės sistemos siurblio našumas 25 l min.-1 ir sistemoje leidžiamas maksimalus 210 bar slėgis. Kiekviena grėblio sekcija turi du atraminius ratukus. Jų padėtimi keičiamas būgno pirštų atstumas nuo dirvos paviršiaus. Grėblio būgną sudaro du kraštiniai diskai (3), sujungti ašelėmis (1) su pritvirtintais spyruokliniais dantimis (2). Grėblys turi atskirą važiuoklę. Transporto padėtyje abi grėblio sekcijos pakeliamos ir pasukamos važiavimo kryptimi.

Grėbiant žolę, būgnai su traktoriaus važiavimo kryptimi sudaro kampą, kurį galima keisti. Sukant būgnus, dantys kelia nuo dirvos paviršiaus žolę ir stumia ją į tarp jų guldomą sangrėbą. Nustatomas toks būgnų sukimosi dažnis, kad pakelta nuo dirvos paviršiaus žolė su ja daugiau nebesiliestų.

Būgninis vienos ar dviejų sekcijų grėblys labai sklandžiai apverčia pradžiūvusias žolės pradalges. Nauja sangrėba guldoma ant sausos dirvos tarp gretimų pradalgių. Vienos sekcijos grėblio darbo plotis yra nuo 4 iki 7,5, o dviejų - nuo 12 iki 14 metrų.

Austrijos kalnų šlaituose palyginta įprastinio dviejų rotorių ir dviejų horizontalių būgnų grėblių darbo kokybė. Visi horizontalių būgnų grėblio darbo kokybiniai rodikliai buvo dvigubai geresni. Grėblys sudarė vientisą, vienodo pločio žolės arba šiaudų sangrėbą. Šio grėblio darbą reikėtų patikrinti ir mūsų sąlygomis.

Stambiems ūkiams, kurių pagrindinė gamybos kryptis yra pienininkystė, reikalingos labai našios, bet energijai ne imlios mašinos. Vakarų šalyse vis daugiau ūkių įsigyja itališkus rinktuvinius grėblius ROC RT 950, kurių darbo plotis nuo 7,3 iki 10,8 m. Juos traukia nuo 71 iki 112 AG galios traktoriai. Grėblį sudaro važiuoklė, būgninis pirštinis rinktuvas ir juostinis transporteris. Rinktuvą ir juostinį transporterį suka hidrauliniai varikliai. Grėblys trijų sekcijų. Transporto padėtyje šoniniai transporteriai pastatomi į vertikalią padėtį, tada mašinos plotis siekia 2,5 m. Darbo metu žolės sangrėba gali būti guldoma kairėje arba dešinėje mašinos pusėje. Žolės rinkimo metu ji nestumiama dirvos paviršiumi, o tik rinktuvo pirštų pakeliama ir metama ant transporterio, todėl į ją patenka mažai žemių.

Kompanija „Kuhn" gamina universalesnį rinktuvinį grėblį Kuhn MERGE-MAXX 900, kurio darbo plotis 9,1 m. Jis kloja žolės sangrėbą kairėje arba dešinėje pusėje ar viduryje, kai juostinio transporterio vidurinioji dalis yra pakelta aukštyn. Grėblį traukia 140 AG traktorius. Tai labai šiuolaikiškas grėblys. Darbines dalis suka hidrauliniai varikliai, daugelis jutiklių seka technologinio proceso eigą.

Žolės sangrėbų rinkimo mašinos

Žolės sangrėbas renka įvairios mašinos - rinktuvinės priekabos, savaeigiai smulkintuvai, ritininiai arba stačiakampių ryšulių presai. Universaliausia mašina yra rinktuvinė priekaba, nes ji renka žolės sangrėbą, susmulkintą žolę sukrauna į kėbulą, ją nuveža prie tranšėjos ir iškrauna.

Visas operacijas valdo traktorininkas. Tyrimais nustatyta, kad kai tarp lauko ir tranšėjos yra iki 5 km atstumas, žolės sangrėbas geriau rinkti ir pjaustinį vežti rinktuvine priekaba, o kai atstumas didesnis - savaeigiu smulkintuvu, kuris pjaustinį supučia į talpias priekabas. Šiuo atveju susmulkintą žolę gali vežti ir universalios, talpios (nuo 50 iki 80 m3) rinktuvinės priekabos. Priekabos masei sumažinti nuo jos atjungiamas viename modulyje esantis žolės sangrėbos rinktuvas, smulkinimo aparatas, pavaros ir kiti įtaisai. Nuimamas ir kėbulo gale esantis susmulkintos žolės dozatorius. Padidėjus kėbulo tūriui ir sumažėjus važiuoklės apkrovai, į kėbulą papildomai galima pakrauti apie 2,5 t susmulkintos žolės.

Rinktuvinėms priekaboms tenka rinkti keturių, o dabar jau ir šešių rotorių grėblių sudarytas plačias ir aukštas sangrėbas, todėl rinktuvai turi būti labai patikimi. Laidžių priekabų rinktuvuose nėra pirštų laikiklių (2) ritinėlių ir jų riedėjimo takų. Kvadrato formos dvigubų pirštų laikiklių skaičius padidintas nuo penkių iki septynių. Jie pritvirtinti prie diskų (3). Specialios formos apsaugos (5) leidžia viršutinėje dalyje ilgiems pirštams švelniai išslysti iš stumiamos žolės juostos ir pasislėpti po apsaugomis.

Dar tolygiau žolės juostą tiekia būgniniai pirštiniai rinktuvai, kuriuose pirštai pritvirtinti ne prie ištisų laikiklių (3 pav.). Dvigubi spyruokliniai pirštai tvirtinami prie cilindro (1) viduje esančių trumpų juostų (2). Už jų, tarpuose, yra kiti laikikliai. Cilindrą gaubia bangos formos gaubtai (4). Rinktuvų velenus suka ne grandininės, o kardaninių velenų pavaros.

Naujos konstrukcijos rinktuvai renka riboto aukščio žolės sangrėbas, nors virš jų yra briaunotas volas ir nukreipiamasis gaubtas, kurie šiek tiek sumažina renkamos sangrėbos aukštį. Dabar bandoma prieš rinktuvą stumti valdomos padėties volą, kuris suspaudžia renkamą žolės sangrėbą.

Už rinktuvo yra žolės smulkinimo aparatas, kurį sudaro diskinis-žvaigždinis tiekiklis ir lenkti, dantyti, vienpusiai arba dvipusiai peiliai. Nuo keičiamų peilių skaičiaus priklauso susmulkintos žolės gabaliukų ilgis. Kai peiliai pritvirtinti sekcijomis, kurių padėtį galima keisti, teorinis gabaliukų ilgis kinta nuo 20 iki 80 mm. Žolei užstrigus smulkinimo aparate, peilių laikiklis nuleidžiamas šiek tiek žemyn. Gali būti įjungta ir tiekiklio reversinė pavara.

Žolės susmulkinimo kokybė priklauso nuo smulkinimo aparato konstrukcijos, peilių aštrumo ir pjaunamo sluoksnio suspaudimo laipsnio. Vienodesnio storio apvytintos žolės juosta (1) tiekiama smulkinimo aparatui, kai už rinktuvo yra būgnas (3), o virš jo - diskinis-žvaigždinis tiekiklis (5). Būgno (3) paviršiaus judėjimo greitis yra didesnis už rinktuvo pirštų. Tarp tiekiklio ir peilių patenka plonesnė ir vienodesnio storio žolės juosta, todėl yra mažesnės žolės smulkinimo galios sąnaudos ir vienodesnis susmulkintų gabaliukų ilgis.

Nors peiliai pagaminti iš aukštos kokybės plieno, o jų ašmenys užgrūdinti, bet juos reikia retkarčiais pagaląsti. Peilius tenka išimti, dirbtuvėse pagaląsti ir vėl sudėti į laikiklį. Kompanijos „Pöttinger" rinktuvinėje priekaboje Jumbo peilius galanda specialus įtaisas. Jo veikimas valdomas iš traktoriaus kabinos.

Traktorininkui įjungus hidraulinę pavarą, hidrauliniai cilindrai (3) nuleidžia peilių laikiklį žemyn. Paskui hidraulinis cilindras nustumia galandinimo disko (1) laikiklį (5) į darbo padėtį. Įjungiama disko pavara peiliai galandami automatiškai. Sukantis hidrauliniam varikliui (4), stumdomas disko (1) laikiklis (4). Jis spaudžia galandinimo diską prie peilio ašmenų. Po nustatyto laiko, disko laikiklis pastumiamas skersine kryptimi ir pradedamas galąsti kitas peilis. Pagaląsti visus 45 peilius užtrunka apie 4 min. Baigus galąsti, disko laikiklis grąžinamas į pradinę padėtį, peilių laikiklis pakeliamas aukštyn ir užfiksuojama jo darbo padėtis.

Susmulkintą žolę į kėbulą stumia diskinis-žvaigždinis tiekiklis. Naujausiose rinktuvinėse priekabose kėbulo dugno priekio nuolydis siekia apie 0,44 m. Virš tiekiklio yra didesnė ertmė, todėl susmulkintai žolei į kėbulą tiekti reikia mažiau galios.

Didelės talpos rinktuvinių priekabų važiuoklės keliamoji galia yra didesnė negu kėbule telpančios susmulkintos žolės masė. Jos tankį galima padidinti, papildomai suspaudžiant. Kėbulo viršuje tvirtinamos kreipiamosios, kuriomis stumdoma sienelė (1). Ją į vertikalią arba horizontalią padėtį pasuka du hidrauliniai cilindrai. Lauke vertikali sienelė nustumiama į priekabos priekį. Renkant žolės sangrėbas, sienelę spaudžia ir atgal į kėbulą stumia tiekiamą smulkintą žolę. Leistiną spaudimo jėgą ir žolės masės tankį kėbule galima keisti. Sienelei priartėjus prie dozatoriaus volų, hidrauliniai cilindrai ją pakelia aukštyn ir pasuka į vertikalią padėtį, kad ji netrukdytų iš kėbulo iškrauti susmulkintos žolės.

Rinktuvinių priekabų konstrukcija nuolat tobulinama. Daug dėmesio skiriama važiuoklei. Jau galima keisti kėbulo padėtį važiuoklės atžvilgiu, taip pat ir traktoriaus bei priekabos ratų apkrovą. Kai kuriuose modeliuose įrengti kėbulo padėties stabilizatoriai, todėl pakrautą priekabą galima traukti 40 km val.-1 greičiu ir saugiai ją tempti ant tranšėjoje kraunamos susmulkintos žolės.

Ūkininkui taip pat svarbu žinoti, kiek susmulkintos žolės atvežama į tranšėją ir kokia jos kokybė. Gaminamos rinktuvinės priekabos su svarstyklėmis ir prietaisais, kurie matuoja žolės drėgnį, be to, gali nustatyti ir žolės pagrindinius kokybinius rodiklius.