23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2010/07
Išvenkite kenkėjų sukeliamų rūpesčių
  • "Dezinfos" inf.
  • Mano ūkis

Ūkininkams, grūdų saugyklų savininkams, malūnininkams nemažai rūpesčių padaro kenkėjai. Lietuvoje dažniausiai sutinkamas rudasis plokščiavabalis, aruodinis (javų) straubliukas, didysis ir mažasis milčiai bei miltinė erkė. Vabzdžiai yra 3-6 mm dydžio, todėl juos sunku pastebėti. Šie vabzdžiai ir jų lervos gadina grūdus, miltus, džiūvėsius, sėlenas ir kitus grūdų perdirbimo produktus.

Sanitarija
Sandėliuose, kuriuose laikoma produkcija, nuolatos turi būti tikrinama temperatūra bei drėgmė. Kylanti temperatūra grūduose gali būti kenkėjų aktyvumo požymis.

Siekiant, kad užkrėstumas neplistų į neužterštas zonas, pirmiausia, naudojant vakuuminius siurblius, reikėtų pašalinti visus produkcijos likučius (grūdus, kruopas, dulkes bei kitas medžiagas), kuriuose gali daugintis kenkėjai. Švarios ir sandarios patalpos ir talpos, švari ir tvarkinga įranga padeda pasiekti geresnį purškimo nuo aruodų kenkėjų efektą. Nerekomenduojama sandėlių šluoti, nes taip iššluojamos tik stambios šiukšlės, o kenkėjai ne tik nepašalinami, bet dar labiau išplatinami po patalpas - vabzdžių kiaušinėliai, lervos, erkės lieka tūnoti įvairiuose plyšiuose.

Necheminiai kontrolės metodai

Ozonavimas - veiksminga necheminė kompleksinė žemės ūkio produktų apsauga nuo pelėsio, puvinio ir kitų grybelinių ligų sukėlėjų, taip pat aruodų kenkėjų naikinimo priemonė. Ozonuojant sunaikinama dauguma vabzdžių. Profilaktiškai apdorojant ozono dujomis grūdų sandėlius ir daržovių saugyklas, galima sėkmingai išsaugoti juose esančiuos grūdus ir daržoves, nenaudojant jokių cheminių preparatų.

Cheminiai kontrolės metodai

Tinkamai atlikta fumigacija sunaikina produkcijoje, sandėliuose ir įrengimuose esančius suaugusius kenkėjus, jų kiaušinėlius, lervas bei lėliukes, nes dujos prasiskverbia į patalpų plyšius sienose ir grindyse.

Aerozolinė dezinsekcija - tai grūdinių kenkėjų naikinimas, tuščias patalpas apipurškiant smulkaus rūko pavidalo insekticidais. Aerozolinės dezinsekcijos metu vabzdžių suaugėliai ir lervos (išskyrus aruodinio straubliuko) yra išnaikinami, tačiau jų kiaušinėliai nėra paveikiami. Dėl šios priežasties rekomenduojama pakartotinai apipurkšti po 2-3 savaičių.

Karšto rūko dezinsekcija atliekama tuščias patalpas apdorojant karšto rūko pavidalo insekticidais, kurie prasiskverbia ir į plyšius.

Ypač geras rezultatas yra pasiekiamas, kombinuojant aerozolinį bei karšto rūko metodus ir naudojant skirtingas medžiagas (pavyzdžiui, viena medžiaga vabzdį išvilioja, kita - sunaikina).

Karšto rūko dezinsekcija yra kur kas veiksmingesnis metodas nei daugelio ūkininkų pamėgtos sieros dūmadėžės, vadinamosios „šaškės", nes galima didinti insekticido koncentraciją bei derinti kelių priemonių kombinacijas. Siera (pvz., sieros dūmadėžės) yra skirtos daržovėms, rūsiams, saugykloms apsaugoti nuo mikroorganizmų (t. y. dezinfekcijai), bet ne vabzdžiams naikinti. Būtina paminėti, kad šis produktas sukelia koroziją.