23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2010/06
Naujos remontantinių aviečių veislės
  • Dr. Loreta BUSKIENĖ, LAMMC Sodininkystės ir daržininkystės institutas
  • Mano ūkis

Pasaulyje verslinių avietynų plotai siekia apie 100 tūkst. ha, vidutinis aviečių derlingumas – 4 t ha-1. Yra sukurta daugiau kaip 600 aviečių veislių, tačiau versliniuose uogynuose jų auginama apie 30. Vis labiau augintojų dėmesys krypsta į remontantines avietes.

Prieš porą šimtmečių buvo sukurtos pirmosios aviečių veislės, kurioms nebūtinas ramybės periodas su žema temperatūra. Tai vadinamosios remontantinės avietės, derančios ne tik ant dvimečių, bet ir ant vienamečių stiebų, t. y. du kartus per metus. Kadangi vasarą dera įprastinės avietės, tai remontantinės labiau domintų tuos, kurie derlių nori skinti rudenį.

Remontantinių aviečių derėjimo laiką galima pakeisti genint. Vėlai rudenį visus stiebus nupjovus iki žemės paviršiaus, kitais metais dera tik vienamečiai ūgliai, kurie brandina vieną, tačiau ankstyvesnį ir gausesnį rudeninį uogų derlių. Tai iš esmės nauja ir versliniams uogynams perspektyvi aviečių vienamečių stiebų derėjimo technologija, turinti daug privalumų.

Pasaulyje atsiradus naujoms produktyvioms veislėms, remontantinės avietės tapo versline kultūra. Pavyzdžiui, Lenkijoje, užimančioje antrą vietą pasaulyje pagal aviečių produkcijos išauginimą, remontantinės avietės užima daugiau kaip pusę verslinių avietynų ploto. Lietuvoje verslinių avietynų plotai viršija 260 ha. Mūsų šalies versliniuose uogynuose taip pat sparčiai populiarėja remontantinių veislių avietės.

Sodininkystės ir daržininkystės institute buvo ištirtas ir įvertintas introdukuotų remontantinių aviečių veislių augumas bei produktyvumas Lietuvos agroklimato sąlygomis, atrinktos tinkamiausios veislės versliniam auginimui.

Tyrimai atlikti 2007–2009 m. instituto bandymų bazėje. Tirtos naujos introdukuotos, Lenkijos selekcininko J. Daneko sukurtos remontantinių aviečių veislės: Polka, Pokusa, Polesie ir geltonuogė Poranna Rosa. Standartine veisle duomenims palyginti parinkta lenkiška aviečių veislė Polana, išsiskyrusi savo derlingumu ankstesniuose institute atliktuose tyrimuose ir jau esanti Nacionaliniame augalų veislių sąraše.

Avietės pasodintos 2005 m. pavasarį 3,0×0,5 m atstumais ir augintos pagal intensyvias uogynų auginimo technologijas. Augalų juostos plotis – apie 60 cm, stiebų skaičius nenormuotas. Dirvožemis – sekliai karbonatingas, giliau – glėjiškas rudžemis, vidutinio sunkumo ir sunkus priemolis. Agrocheminė dirvožemio charakteristika: pH – 7,0 (KCl ištraukoje), humuso – 2,3 proc., P2O5 – 290 mg kg-1, K2O – 180 mg kg-1.

Derėjimo laikas ir stiebų kiekis

Remontantinių veislių avietėms labai svarbu, kad jos pradėtų derėti kuo anksčiau ir iki rudens šalnų sunokintų kuo daugiau uogų. Tyrimų duomenimis, anksčiausiai pradėjo derėti Pokusa veislės avietės – liepos antroje pusėje. Polka ir Polana aviečių pirmosios uogos sunoko panašiu laiku. Polesie avietės pradėjo derėti rugpjūčio pirmoje pusėje. Vėlyviausia veislė buvo Poranna Rosa, pradėjusi nokinti uogas rugpjūčio pabaigoje–rugsėjo viduryje.

Aviečių produktyvumą didele dalimi lemia derančių stiebų kiekis ploto vienete. Daugiausiai vienamečių stiebų metro ilgio augalų juostoje suformavo standartinė aviečių veislė Polana.

Visų remontantinių veislių avietės išaugino mažiau stiebų negu standartinė veislė. Polesie ir Poranna Rosa aviečių stiebų ploto vienete išaugo perpus mažiau, palyginti su standartine veisle, o Pokusa veislės augalų krūmai buvo dar retesni.

Aviečių derlius priklauso ne tik nuo stiebų kiekio, bet ir nuo jų išsivystymo. Stambiausius stiebus užaugino Pokusa avietės, tačiau nedaug nuo jų skyrėsi ir Poranna Rosa bei Polka veislių augalų stiebai. Lyginant remontantinių veislių aviečių stiebų aukštį, esminių skirtumų nenustatyta. Remontantinių aviečių derlingumui didesnę įtaką turi ne pats stiebo aukštis, o derančios stiebo dalies ilgis. Ilgiausią derančią stiebo dalį suformavo standartinės veislės Polana, taip pat Polka ir Pokusa avietės, o mažiausią – Poranna Rosa augalai.

Derlius ir uogų dydis

Aviečių derlingumas priklauso nuo meteorologinių sąlygų vegetacijos metu, pakankamo stiebų skaičiaus ploto vienete ir kitų genotipo charakteristikų. Gausiausiai derėjo standartinė aviečių veislė Polana – 6,25 t ha–1. Ši aviečių veislė geriausiu ­produktyvumu išsiskyrė ir anksčiau institute atliktuose tyrimuose. Standartinei veislei derlingumu labiausiai prilygo Polka avietės (4,97 t ha–1). Polesie (3,46 t ha–1) ir Poranna Rosa (4,04 t ha–1) aviečių derlius sudarė atitinkamai 55 ir 65 proc. standartinės veislės derliaus. Mažiausias buvo Pokusa aviečių derlingumas (2,05 t ha–1), kuris sudarė tik 33 proc., palyginti su standartine veisle. Pagrindinė minėtų trijų aviečių veislių mažesnio derlingumo priežastis – nepakankamas derančių stiebų skaičius ploto vienete. Manoma, kad tam įtakos turėjo skirtingų aviečių veislių genotipo reakcija tiek į granuliometrinę dirvožemio sudėtį, tiek į meteorologines sąlygas (nepakankamą ar pernelyg gausų kritulių kiekį atskirais vegetacijos tarpsniais ir pan.).

Įvertinant remontantinių veislių aviečių vidutinę uogos masę, nustatyta, kad Polka aviečių uogos (3,38 g) stambumu prilygo standartinei veislei Polana (3 g), o kitų veislių uogos buvo iš esmės stambesnės. Uogų stambumu išsiskyrė aviečių veislė Pokusa (5,02 g), kurios vidutinė uogos masė 67 proc. viršijo standartinės veislės aviečių uogos masę.

Pagal degustacijos rodiklius savo uogų kokybe išsiskyrė Polka aviečių uogos. Jos buvo išoriškai patraukliausios, skaniausios ir pasižymėjo geriausiu bendru uogų kokybės įvertinimu.

Kokias galima daryti išvadas?

  • Vidurio Lietuvos agroklimato sąlygomis neutralios reakcijos vidutinio sunkumo ir sunkiuose priemoliuose tirtų naujų remontantinių veislių avietės suformavo mažiau stiebų negu standartinė veislė Polana.
  • Derlingiausios buvo Polana ir Polka veislių avietės (6,25 ir 4,97 t/ha), o prasčiausiai derėjo Pokusa (2,05 t/ha). Aviečių veislė Pokusa išaugino stambiausias uogas (5,02 g). Geriausiomis degustacinėmis savybėmis išsiskyrė Polka aviečių uogos.
  • Versliniams uogynams rekomenduojamos Polana ir Polka veislių avietės. Dėl vėlyvo derliaus Poranna Rosa avietes siūloma auginti mėgėjiškuose soduose.

Remontantinių aviečių veislių savybės

Polana – pasaulio versliniuose avietynuose paplitusi remontantinių aviečių veislė, pasižyminti gausiu ir ankstyvu derliumi bei neblogos kokybės uogomis. Uogos stambios (apie 4 g), gražios, tamsiai raudonos, blizgančios, pailgos, rūgščiasaldžio skonio, vidutiniškai transportabilios; kaulavaisiukai stipriai suaugę, gerai atsiskiria nuo žiedsosčio, todėl uogas lengva skinti, jos nesubyra. Vartojamos desertui, tinka sultims, džemams.

Pradeda derėti rugpjūčio pirmąjį dešimtadienį, iki rudens šalnų sunoksta dauguma uogų. Krūmai – 1,1–1,5 m. aukščio, glausti, leidžia nemažai atžalų. Stiebai statūs, tvirti (nereikia atramų), vidutinio storio, su retais mažais dygliukais.

Polka – nauja ir pasaulyje sparčiai plintanti remontantinė aviečių veislė, išsiskirianti geros kokybės uogomis ir ankstyvu derliumi. Uogos stambios, skaisčiai raudonos, blizgančios, tvirtos, labai gero skonio, išsiskiria gera kokybe net ir ilgokai po nuskynimo. Pradeda derėti anksti – liepos pabaigoje ar rugpjūčio pradžioje. Krūmai apie 1,5 m (iki 1,8 m) aukščio, formuoja vidutinį stiebų kiekį.

Veislės kūrėjo nuomone, Polka ateityje gali būti pagrindine desertine aviečių veisle versliniuose uogynuose, auginant uogas ant vienamečių stiebų.

Pokusa – remontantinė aviečių veislė versliniams uogynams ir mėgėjiškiems sodams, išsiskirianti labai stambiomis uogomis. Pradeda derėti panašiai kaip Polana.

Uogos labai stambios, tamsiai raudonos, širdies formos, neblizgančios. Krūmai stip­raus augumo (iki 2 m), stiebai gana tvirti, ties viršūne išlenkti, su mažais retais dygliukais. Atsižvelgiant į vidutinį derlingumą, gali būti vertinga kaip desertinė veislė, išauginanti labai stambias uogos ir ilgai deranti. Gali būti auginama ir po priedangomis.

Polesie – naujausia remontantinė aviečių veislė, skirta desertui vietinėje rinkoje ir sodininkams mėgėjams. Uogos stambios ar labai stambios, tamsiai raudonos, neblizgančios, širdies formos. Krūmai vidutinio augumo, galima auginti be atramų.

Poranna Rosa – geltonuogė remontantinė aviečių veislė mėgėjiškiems sodams. Pradeda derėti rugsėjo pradžioje. Uogos gražios išvaizdos, ryškiai geltonos, stambios, apvalios, tvirtos, skanios, nuskintos gana ilgai negenda. Krūmai apie 1,5 m aukščio, formuoja vidutinį ar mažesnį kiekį dygliuotų stiebų.

***
Remontantinių aviečių privalumai

  • Žiemą nepašąla stiebai, nes avietės dera ant tais pačiais metais išaugusių atžalų.
  • Nesutampa kai kurių kenkėjų (paprastųjų avietinukų, avietinių žiedgraužių) ir aviečių augimo ciklas, nes uogos sunoksta rudenį, todėl nebūna sukirmijusios.
  • Galima sėkmingai taikyti integruotą augalų apsaugos sistemą, nes pirmoje vasaros pusėje avietės nežydi ir nedera.
  • Uogas labai paranku skinti mechanizuotai, nes jos auga viršutinėje stiebo dalyje ir visi stiebai dera.