23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2010/05
Žolynų priežiūros mašinos
  • Dr. Jonas LIAUKONIS
  • Mano ūkis

Tinkamai sutvarkyti žolynai lemia ne tik gausų pašarų derlių, gerą jų kokybę ir našų nuėmimo mašinų darbą. Sveikus pašarus galima pagaminti tik iš švarios, optimaliai patręštos žolės.

Su žemėmis, senų ražienų ir organinių trąšų likučiais į žolės masę patenka nepageidaujamos bakterijos – klostridijos. Šie ypač žalingi mikroorganizmai pašaro cukrų ir proteinus verčia į sviesto rūgštį, anglies dvideginį ir amoniaką. Tai didina maisto medžiagų nuostolius ir mažina ėdamumą. Klostridijos gamina toksinus, kurie kenkia gyvulių sveikatai ir pieno kokybei. Kad taip neatsitiktų, žolynus reikia prižiūrėti tinkamomis mašinomis.

Pievoms ir ganykloms įmonės siūlo daug mašinų, reikalingų augalams tolygiai patręšti, kurmiarausiams ir kitiems dirvos nelygumams išlyginti, senoms, pernykščių augalų liekanoms sugrėbti, dirvos paviršiui suvoluoti ir išretėjusiems žolynams atsėti. Gaminami įrengimai ir nenuėstai žolei ganyklose nupjauti.

Trąšų barstomosios

Ankstyvą pavasarį, kultūrinių augalų vegetacijos pradžioje, būtina tolygiai paskleisti azoto trąšas. Nustatyta, kad vienas trąšų išbėrimo netolygumo procentas sumažina derlingumą taip pat vienu procentu. Teigiama, kad dėl netolygiai paskleistų mineralinių trąšų, pievų ir ganyklų derlingumas sumažėja vidutiniškai 15 procentų.

Plačiausiai paplitę išcentriniai trąšų skleidimo aparatai bandymų metu išbarsto trąšas 5–8 proc. netolygumu. Tačiau gamybinėmis sąlygomis ir geriausios Vakarų Europos mašinos išbarsto trąšas 10,2–28,3 proc. netolygumu. Lauko pakraščiuose šis neigiamas rodiklis būna 22,3–37,6 proc. Tolygiai tręšti ir kalkinti verta pirkti vokiečių firmos „Amazonen-Werke“ ZG-B tipo mašinas. Mažiausia šios serijos mašina ZG-B 5000, kurios bunkerio talpa 4 200 l, o sraigtinis trąšų ar kalkių sėjimo elemento darbinis plotis 10 m, tinka agreguoti su traktoriais, kurių variklių galia 80 AG. Mašinos kaina apie 120 000 Lt. Kalkes ar miltines ir granuliuotas trąšas sraigtiniai elementai paskleidžia tolygiai visu darbiniu pločiu. Mašina komplektuojama ir su išcentriniais trąšų skleidimo elementais granuliuotoms trąšoms skleisti.

Plačių laukų savininkams tinka pneumatinė trąšų sėjamoji AGT 6000, gaminama Vokietijos firmoje „Rauch“ ir kainuojanti apie 480 000 Lt. Tai viena iš nedaugelio sėjamųjų, kuri paskleidžia trąšas iki 5 proc. netolygumu.

Akėjimo mašinos

Pavasarį akėjant pievas ir ganyklas išlyginami kurmiarausiai, dirvos nelygumai, pašalinami pernykštės žolės ir ražienų likučiai, išsklaidomas gyvulių mėšlas. Akėčių nareliai (grandikliai) dirvos paviršiuje įbrėžia iki 4 cm gylio vagutes, taip pagerinamas žolių krūmijimasis.

Pievų ir ganyklų akėčios gaminamos daugelyje Europos šalių. Mažiausio darbinio pločio (1,35 m) padargus gamina Olandijos kompanija „Peecon“. Lenkijos įmonės „Expom“, „Mandam“ ir „Jar-Met“ bei Vokietijos firmos „Saphir“ ir „Düvelsdorf“ gamina akėčias, kurių darbinis plotis yra nuo 2 iki 8 m. Padargų kaina priklauso nuo gamintojo. Vokiškų ir olandiškų akėčių vieno darbinio pločio metras kainuoja maždaug 1 000, lenkiškų – 700 litų.

Vokietijos firmos „Brix“ ir „Saphir“ neseniai pradėjo gaminti naujo tipo žalienų akėčias. Jų darbo elementai yra štampuoti plieniniai kampuočiai. Kaina yra panaši į įprastų padargų kainą. Firmos „Saphir“ 6 metrų darbinio pločio pievų ir ganyklų akėčios Perfect 600 ST kainuoja apie 6 660 litų.

Visų tipų pievų ir ganyklų akėčios tinka ir dirvoms. Specialistai rekomenduoja šiais padargais anksti pavasarį įdirbti arimus, nes dirvos paviršius džiūsta vienodžiau, pradeda dygti piktžolių sėklos.

Ūkiams, neturintiems pievų ir ganyklų akėčių, žalienoms prižiūrėti siūloma naudoti akėčias su lanksčiais virbalais, vadinamąsias pasėlių akėčias. Šio padargo darbo elementai yra lankstūs spyruokliniai akėtvirbaliai. Ruošiant padargą dirbti žalienose, rekomenduojama akėčių priekyje sumontuoti lygintuvą, kuris išlygina kurmiarausius, paskleidžia mėšlą ir purena dirvą iki 3 cm gyliu, todėl oras lengviau pasiekia augalų šaknis.

Akėčios su lanksčiais virbalais į šalį įvežamos iš Austrijos firmų „Einböck“, „APV-Technische Produkte“ ir Lenkijos gamyklų „Expom“, „Mandam“ ir kitų, kurios savo produkciją tiekia ir į Vokietiją bei Daniją. Lenkiškos įmonės „Expom“ akėčios su lanksčiais virbalais Aktyvator 6 (6 m darbinio pločio) Vokietijoje parduodamos už maždaug 12 600 Lt. Padargas, kurio darbinis plotis 12 m, kainuoja apie 21 750 litų.

Pievų volai

Pavasarį pievoms ir ganykloms prižiūrėti būtini lygieji volai. Volas lygina grumstus, juos iš dalies sutrupina, įspaudžia į dirvą akmenis. Voluojant žalienas, pagerėja kultūrinių žolių šaknų kontaktas su dirva, gerėja žolių krūmijimasis. Lygieji volai taikytini ir žiemkenčiams, jei šalčiai iškiloja augalus, bei baltųjų dobilų sėklažolėms, nes jas tenka pjauti labai žemai, paliekant apie 5 cm aukščio ražienas.

Lygieji volai yra pripildomi vandeniu. Taip reguliuojamas volų spaudimas į dirvą. Rekomenduojama mineralines dirvas voluoti taip, kad lyginamasis mašinos spaudimas būtų 500 kg vienam metrui. Durpynams lyginamasis spaudimas didinamas iki 1 500 kg vienam metrui. Tarybiniais metais buvo gaminami lygieji dirvų volai 3KVG-1,4, kurių lyginamasis spaudimas vienam metrui, priklausomai nuo pripildyto vandens kiekio, buvo 230–600 kg. Pelkėms skirti volai 3KVB-1,5 buvo sunkesni ir lyginamasis spaudimas keičiamas nuo 540 iki 1 700 kg vienam metrui.

Daugiausiai gaminama prikabinamų volų. Tik Olandijos įmonė „Peecon“ gamina dviejų modelių pakabinamus volus LR 200 ir LR 250. Tokie volai yra pigesni – modelis LR 200, kurio darbinis plotis 2 m, kainuoja apie 3 990 Lt. Be to, su pakabinamais volais lengva pervažiuoti iš lauko į lauką.

Prikabinamus (1–3 sekcijų) volus gamina kelios Lenkijos bendrovės (pvz., „­Mandam“, „Expom“, „Meprozet“) ir Vokietijos kompanijos „Düvelsdorf“ ir „­Saphir“. Kaina priklauso nuo volo skersmens ir darbinio pločio. Įmonės „Mandam“ lygusis volas MWL I 2 (darbinis plotis 2 m, skersmuo 800 mm) kainuoja apie 6 000 Lt. Modelis MWL I 2,5, kurio skersmuo 1 220 mm, o darbinis plotis 2,5 m, parduodamas už maždaug 15 880 litų.

Kai kurios kompanijos jau gamina vienos sekcijos lygiuosius volus su ratine gumine važiuokle (pvz., Lenkijos „Mandam“, „Expom“ ir Vokietijos „Saphir“, „Düvelsdorf“). Tokia volų komplektacija leidžia lengvai juos pervežti, tačiau jų kaina didesnė. Ratinė važiuoklė su hidrauliniais stabdžiais, pagaminta „Mandam“ firmoje, kainuoja apie 9 300 Lt. Volus su ratine važiuokle verta pirkti agroserviso įmonėms ar didelių ūkių šeimininkams.

Įsėjimo technika

Ankstyvą pavasarį reikia atnaujinti išretėjusius žolynus, įsėjant ankštines ir varpines žoles. Tam taikomos įvairios mašinos.

Pigiausiai atsėti išretėjusius žolynus galima įsėjant sėklas išcentrinėmis tarpinių (posėlinių ir įsėlinių) kultūrų mašinomis. Šios sėjamosios gali būti montuojamos prie įvairių mašinų ar energetinių priemonių. Jos varomos traktoriaus akumuliatoriumi.

Išcentrinės sėjamosios yra didelio darbinio pločio, kuris lengvai keičiamas nuo 2 iki 24 m. Lenkiška bendrovės „Akpil“ sėjamoji Poplon kainuoja apie 1 920 Lt. Austriška mašina KS-4, kurią gamina kompanija „APV-Technische Produkte“, yra brangesnė ir kainuoja maždaug 2 730 litų.

Žolynams atsėti sudaromi junginiai iš traktoriaus, išcentrinės sėjamosios ir pievų akėčių arba volų. Galima naudoti ir akėčias su lanksčiaisiais volais. Tačiau išcentrinės sėjamosios netolygiai paskleidžia sėklas.

Geresnė atsėjimo kokybė gaunama, jei darbas atliekamas agregatu, sudarytu iš pneumatinės tarpinių augalų sėjamosios, akėčių su lanksčiaisiais akėtvirbaliais ir volo. Pneumatinės tarpinių augalų sėjamosios tolygiai paskleidžia sėklas 1,5–12 m pločiu. Jos gali būti varomos energetinės priemonės akumuliatoriumi, hidrauliniu varikliu arba traktoriaus galios tiekimo velenu. Tačiau, lyginant su išcentrinėmis mašinomis, jos yra brangesnės, pavyzdžiui, austriška kompanijos „APV-Technische Produkte“ elektrinė sėjamoji PS 250 MZ kainuoja apie 10 290 Lt. Modifikacija, varoma traktoriaus hidraulinės sistemos, dar brangesnė (apie 15 500 Lt).

Žolyno akėjimo agregatų akėčios su lanksčiaisiais virbalais gaminamos iš 10–12 mm plieninių strypų. Volai gali būti lygūs, prizminiai, padangų ar žiediniai.

Šių išretėjusių žolynų atsėjimo agregatų dabar gaminama daugiausiai. Gamintojų taip pat gana daug: Austrijos „APV Technische Produkte“, „Einböck“, Vokietijos „Gütler“, „Köckerling“, Danijos „Dal-Bo“, „HE-VA“ ir kitos kompanijos. Tiesa, sudėtiniai pievų ir ganyklų atsėjimo agregatai kainuoja nepigiai (pvz., austriškas 3 m darbinio pločio GP 300 M1 modelis su padangų volu kainuoja apie 36 000 Lt).

Gaminamos juostinės frezinės mašinos pievoms ir ganykloms pagerinti. Traktoriaus galios tiekimo velenu sukami rotoriai padaro velėnoje 8–12 cm pločio ir 4–6 cm gylio juostas, į kurias įsėjamos žolių sėklos. Taip sudaromos palankios sąlygos įsėtoms žolėms augti, sumažėja seno žolyno konkurencija. Palyginti su tradiciniu žolynų atnaujinimo būdu iš naujo ariant, išlaidos, sėjant frezinėmis mašinomis, sumažėja apie šešis kartus, reikia nedaug sėklų, nesuardoma senoji velėna, o sėjos metu derlingumas sumažėja nedaug. Kitais metais pagerėjus žolynų botaninei sudėčiai, maždaug 30 proc. padidėja derlius, pagerėja pašarų kokybė.

Juostines frezines žolynų atnaujinimo sėjamąsias su lokalinio tręšimo mineralinėmis trąšomis įtaisais gamina Lenkijos bendrovė „POM Ltd“. Sėklų įterpimo norma reguliuojama nuo 3 iki 60 kg/ha, lokalinio tręšimo norma gali būti nuo 50 iki 250 kg/ha.

Lenkiška sėjamoji U 601, kuri padaro 6 eilutes (darbinis plotis priklauso nuo atstumo tarp eilučių ir yra nuo 1,6 iki 2,4 m), kainuoja apie 43 690 Lt. Platesnė 8 eilių sėjamoji U 601/1 (darbinis plotis 2,25–3,25 m) kainuoja maždaug 50 060 Lt. Tokio tipo sėjamąsias galima naudoti ir pavasarį, ir vasarą.

Daugelyje Europos šalių (Lenkijoje, Čekijoje, Kroatijoje ir kitose) ūkininkai pievas ir ganyklas atnaujina Olandijos kompanijos „Vredo Dodewaard“ sėjamosiomis. Šiose mašinose įrengti dviejų diskų sėjos noragėliai, pastatyti smailiu kampu. Jie žolyne paruošia griovelį, į kurį išberiamos sėklos. Sėjamosios jungiamos su sunkiais, lygiais volais, kurie prispaudžia sėklas ir sudaro reikiamas sąlygas joms dygti. Siūlomos mašinos nuo 2 iki 2,9 m darbinio pločio. Atstumas tarp eilučių gali būti 7,5 ar 10 cm. Modelio DZ120.075 darbinis plotis 2 m, o tarpai tarp eilučių – 75 milimetrai.

Smulkintuvai

Ganykloms taip pat reikalingas mentinis augalų masės ir genėjimo atliekų smulkintuvas, skirtas nenuėstai žolei nupjauti, susmulkinti ir paskleisti. Mašinos naudojamos ir sodyboms prižiūrėti. Kai kurie modeliai taikomi melioracijos grioviams ir pakelėms tvarkyti. Tai palyginti nebrangios mašinos. Italijos kompanijos „Maschio“ augalų masės ir genėjimo atliekų mentinis 2,2 m pločio smulkintuvas Bisonte 220, jungiamas su 80–100 AG galios traktoriais, kainuoja apie 24 000 litų.

Tinkamai pievų ir ganyklų priežiūrai reikia įvairių mašinų, taip pat ir nemažų investicijų. Dauguma įrengimų viename ūkyje mažai panaudojami. Todėl verta kooperuotis su kaimynais ir pirkti mašinas kartu.