23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2010/05
Sausra sumažino Argentinos grūdų derlių
  • Nijolė MARŠALKIENĖ, ŽUIKVC
  • Mano ūkis

Po didelės sausros ir visus metus trukusio konflikto tarp valdžios ir agrarinio sektoriaus klestėjęs Argentinos žemės ūkis kenčia nuosmukį.

Dėl ekstensyvios žemdirbystės bei nepaprastai gerų klimatinių ir gamtinių sąlygų, puikiai tinkamų grūdų auginimui, Argentina yra viena iš pagrindinių maisto produktų gamintojų pasaulyje. Tačiau šios šalies pašarų gamybos pramonė išgyvena nuosmukį. Dėl nepastovių meteorologinių sąlygų, kurios smarkiai paveikė pastarųjų metų derlių, ir nepalankių politinių prognozių ūkininkai mažina pasėlių plotus.

Produkcijos kiekis mažėja

Argentinoje užauginamų kukurūzų kiekis 2008/2009 prekybinių metų pabaigoje sudarė vos 60 proc. ankstesniais prekybos metais užauginto kiekio, o pasėlių plotai sumažėjo 40 proc. Toks šalies kukurūzų produkcijos sumažėjimas labai reikšmingas, nes kukurūzai – pagrindinė žaliava vietinei pašarų gamybos pramonei: 70 proc. visų Argentinoje sunaudojamų pašarų sudaro kukurūzai, likusius 30 proc. – kviečiai ir saulėgrąžų perdirbimo šalutiniai produktai.

JAV Žemės ūkio departamento duomenimis, Argentinos vidaus poreikiams sunaudojama apie 6,7 mln. tonų kukurūzų, iš jų 4,8 mln. tonų – pašarų gamybai.

Argentinos Kiaulių augintojų asociacijos teigimu, Argentinoje užauginamų javų kiekiai teoriškai turėtų patenkinti vietinių augintojų pašarų poreikius, tačiau problemą kelia eksporto sumažėjimas, nes dalis kukurūzams skirtų pasėlių jau užleista sojų pupelių auginimui.

Sojos tampa svarbiausia kultūra

Šiuo metu Argentinoje svarbiausia žemės ūkio kultūra tampa sojų pupelės, kurios išstumia kukurūzus, kviečius ir saulėgrąžas. Dėl smarkios praėjusių metų sausros, 2008/2009 prekybos metais sojų pupelių derlius siekė tik 32 mln. t, o tai yra 14 mln. t mažiau negu ankstesniais metais. Sojų pupelių ateitis atrodo daug žadanti, 2010 m. planuojama gauti rekordinį 53 mln. tonų derlių.

Kita priežastis, skatinanti žemdirbius mažinti kitų pasėlių plotus, yra politinis kontekstas, turėjęs įtakos pašarų gamybos verslui. Anot Kiaulių augintojų asociacijos prezidento Peterio Učelio (Peter Uccelli), nepaisant to, kad šalyje užauginama nemažai kukurūzų, pašarų gamintojai negali jų nusipirkti pakankamai, nes kukurūzų augintojai, tikėdamiesi eksporto mokesčio sumažėjimo, kaupia produkciją ir jos neparduoda pašarų gamintojams.

Valdžios nerangumas, sumažėję kukurūzų ir kviečių pasėlių plotai, sojų įsiskverbimas į rinką, kelia susirūpinimą Argentinos pašarų gamintojams ir gyvulių augintojams. P. Učelis prognozuoja, kad nuolat augant penimų galvijų skaičiui, o pasėlių plotams mažėjant, 2010 metais šalis susidurs su apsirūpinimo pašarais prob­lema.

Sausros poveikis

Tyrimų duomenimis, praeitą vasarą Pie­tų pusrutulį ištikusi sausra buvo didžiausia per visą Argentinos istoriją. Ji nualino visus pagrindinius šalies regionus: Buenos Aires, Santa Fe, Kordobą ir Entre Riosą, didžiulių nuostolių patyrė augalininkystės ir gyvulininkystės ūkiai.

Argentinos vyriausybė iš dalies kompensuoja gamintojams jų patirtus nuostolius. Kviečių derlius 2007/2008 prekybos metais sudarė 18 mln. t. JAV Žemės ūkio departamento duomenimis, 2008/2009 prekybiniais metais 0,8 mln. tonų Argentinoje užaugintų kviečių skirta pašarų gamybai, o šalies metinis poreikis yra apie 5 mln. tonų kviečių. Vadinasi, eksportui lieka tik labai nedidelis kiekis kviečių, palyginti su 2007–2008 metais eksportuotais 11,8 mln. tonų kviečių.

2007–2008 metais Argentina išaugino 22 mln. tonų kukurūzų, 7 mln. buvo sunaudota vietinėms reikmėms, iš kurių 5,1 mln. – pašarų gamybos pramonei, o daugiau nei 14,8 mln. t buvo eksportuota. JAV Žemės ūkio departamento duomenimis, 2008/2009 m. šalyje išauginta 12,6 mln. t. kukurūzų, o tai yra 40 proc. mažiau negu ankstesniais metais. 2008–2009 prekybos metais Argentina eksportavo 9,5 mln. tonų kukurūzų, tai yra 36 proc. mažiau negu 2007/2008 prekybos metais.

Mažesni pasėlių plotai

Argentinos grūdų biržos vertinimu, kviečių pasėlių plotai sumažėjo tiek, kad būsimasis derlius planuojamas 50 proc. mažesnis negu buvo 2008 metais.

Nuo 2008 m. rugpjūčio saulėgrąžų plotai taip pat sumažėjo nuo 2,8 iki 2,03 mln. ha, o kukurūzų – nuo 2,85 iki 2,4 mln. hektarų.

Taip drastiškai sumažėjus kviečių, saulėgrąžų ir kukurūzų pasėliams, kartu ir derliams, ir pašarų gamybos įmonėms gali pritrūkti žaliavų, todėl gali pradėti strigti užsienio rinkoms duoti pažadai.

Kukurūzų, kviečių, saulėgrąžų plotų sumažėjimo pasekmės išryškės 2009/2010 derliaus metais, kukurūzų eksportas bus mažesnis maždaug 84, o kviečių – 41 proc. Kai kurie ekspertai mano, kad sojų pupelės Argentinos rinkai nereikalingos ir yra grynai eksportui skirtas produktas. Argentina yra trečia pagal dydį sojų pupelių eksportuotoja pasaulyje.