23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2010/05
Kokį apskaitos būdą rinktis ūkininkui
  • Regina JUODGALVIENĖ, LŽŪKT
  • Mano ūkis

Gyventojai, kuriems nustatyta prievolė deklaruoti pajamas, iki š. m. gegužės 3 dienos Valstybinei mokesčių inspekcijai privalėjo pateikti metinę pajamų mokesčio deklaraciją GPM308, sumokėti gyventojų pajamų mokestį ir galutinai sumokėti valstybinio socialinio draudimo ir privalomojo sveikatos draudimo įmokas už 2009 metus, apskaičiuotas pagal gyventojo (ūkininko) gautas (uždirbtas) pajamas iš žemės ūkio veiklos.

Kaip tvarkyti ūkininko ūkio apskaitą, kokiomis rekomendacijomis remtis, kokį būdą pasirinkti, lemia ūkininko ūkio dydis, išreikštas europinio dydžio vienetais (EDV). EDV yra svarbus mokesčiams apskaičiuoti duomuo, kadangi nuo jo priklauso, ar gyventojui (ūkininkui) reikės mokėti gyventojų pajamų mokestį bei valstybinio socialinio draudimo ir sveikatos draudimo įmokas; koks bus šių įmokų dydis.

Renkantis ūkininko ūkio apskaitos tvarką, būtina pasirinkti pajamų ir sąnaudų kaupimo ir atspindėjimo apskaitoje principus. Kaupimo principas siejamas su buhalterinės apskaitos tvarkymu naudojant dvejybinę apskaitos sistemą. Ūkininko ūkio ir gyventojų, kurie neįregistravę ūkininko ūkio verčiasi individualia žemės ūkio veikla, veiklos buhalterinės apskaitos tvarkymo dvejybine apskaitos sistema rekomendacijos patvirtintos žemės ūkio ministro 2006 m. gruodžio 18 d. įsakymu Nr. 3D-491 (Žin.,2006, Nr. 14D-5367). Šios rekomendacijos nustato ūkio turto, nuosavo kapitalo, įsipareigojimų ir veiklos rezultatų apskaitą bei finansinės atskaitomybės sudarymą. Ūkio finansinių ataskaitų turinys atitinka bendruosius ūkio subjektų finansinės atskaitomybės sudarymo reikalavimus, taip pat specifinius reikalavimus paramai iš ES struktūrinių ir kitų fondų gauti.

Ūkininkai arba gyventojai, kurie neįregistravę ūkininko ūkio verčiasi individualia žemės ūkio veikla, pasirinkę dvejybinę buhalterinę apskaitą, vadovaujasi Buhalterinės apskaitos įstatymu, šių rekomendacijų nuostatomis ir bendraisiais apskaitos principais, iš kurių vienas – kaupimo.

Kaupimo principas reikalauja, kad ūkinės operacijos ir ūkiniai įvykiai apskaitoje būtų registruojami tada, kai atsiranda, ir pateikiami tų laikotarpių finansinėje atskaitomybėje, neatsižvelgiant į pinigų gavimą ar išmokėjimą. Pagal kaupimo principą pajamos registruojamos tada, kai uždirbamos, o sąnaudos – jų susidarymo metu.

Ūkininkai, pasirinkę buhalterinės apskaitos tvarkymą supaprastintąja apskaitos sistema, vadovaujasi „Ūkininko ūkio veik­los buhalterinės apskaitos tvarkymo supaprastintąja apskaitos sistema rekomendacijomis“. Šios apskaitos sistemos esmę sudaro tai, kad visi duomenys joje registruojami paprastuoju įrašu, tai yra nenaudojant buhalterinių sąskaitų ir nedarant dvejybinio įrašo. Supaprastintoje apskaitos sistemoje taikomas pinigų principas. Tai reiškia, kad pinigų įplaukos ūkininko ūkyje registruojamos tik tada kai pinigai gauti, o pinigų išlaidos tada, kai pinigai jau sumokėti.

Apskaičiuojant apmokestinamąsias pa­jamas, pasirinktas pajamų pripažinimo principas daro įtaką ne tik pajamų, bet ir leidžiamų atskaitymų pripažinimui. Taigi, jei ūkininkas yra PVM mokėtojas, savo individualiai veiklai priskyrė ir joje naudoja ilgalaikį turtą, nuo 2010 m. privalo taikyti kaupimo principą. Taip jis galės iš gautų pajamų atimti visus toms pajamoms uždirbti patirtus leidžiamus atskaitymus (pagal GPMĮ įteisintas taisykles) neatsižvelgiant į tai, ar jie ūkininko apmokėti, ar ne. Pradėjus taikyti kaupimo apskaitos principą, jį reikės taikyti iki veiklos pabaigos ir ūkio buhalterinę apskaitą tvarkyti dvejybine apskaitos sistema.