23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2010/05
Į „Agroviziją 2010“ – išgirsti žemės dainos
  • Jurga ZALECKIENĖ
  • Mano ūkis

Šiemet paroda Kėdainių rajone, Akademijoje, organizuojama jau penktąjį kartą. Iki oficialaus atidarymo likus dviem mėnesiams, organizatoriai jau kruopščiai suplanavę ir aptarę parodos eigą, žinoma, palikę vietos ir gamtos improvizacijoms. Apie parodą kalbamės su Lietuvos augalų apsaugos asociacijos (LAAA) direktore Aušra BENIULIENE.

Tikriausiai jau nė vienam Lietuvos žemdirbiui nereikia aiškinti, ką reiškia simboliu tapęs žodis „Agrovizija“?

Dažnai pagalvoju, kad LAAA narių išrinktas pavadinimas „Agrovizija“ atnešė sėkmę mūsų parodai. Nepaisant bėgant metams įgyjamos patirties, kiekviena paro­da mums yra ypatinga, su savo iššūkiais, aktualijomis ir Dievo (ar gamtos) išdaigomis. Organizatoriai gali didžiuotis, kad per 5 metus susiformavo ištikimų parodos dalyvių ratas, kuriuos vadinčiau draugais ir partneriais. Kviečiame prisijungti visas Lietuvos ir užsienio įmones, kompanijų atstovus, kurie turi naujų produktų, naujos technikos, inovatyvių žemės ūkio mokslo ar verslo sprendimų ir nori juos pristatyti Lietuvos bei kaimyninių šalių žemdirbiams. Augalų apsaugos produktus, trąšas ir naujausias veisles pristatys 13 kompanijų, techniką demonstruos 10 įmonių. Bet tai toli gražu ne galutinis sąrašas, nes artėjant renginiui dalyvių paprastai dar padaugėja. „Agrovizija 2010“ vyks tris dienas – nuo birželio 30 iki liepos 2 d. Parodos plotas sieks 12 hektarų.

Pernai parodos akcentas buvo žolinių pašarų ruošimo technika ir technologijos. Gal šiemet numatyta kitokių technikos „pasirodymų“?

Pašarų ruošimo technologijos pernai susilaukė labai didelio lankytojų dėmesio, todėl šiemet šioje rungtyje dalyvaujančių firmų skaičius dar padidėjo. Taip pat bus demonstruojama žemės dirbimo ir sėjos technika. „Agrovizijos“ išskirtinumas yra toks, kad patys dalyviai nusprendžia, ką ir kaip jie demonstruos, o organizatoriai tik stengiasi užtikrinti tam reikalingas sąlygas.

Kokių atsiliepimų girdėjote apie pernykštę parodą iš jos dalyvių ir lankytojų?

Be lankytojų paroda yra ne paroda. Šilti lankytojų atsiliepimai, teigiama pačių dalyvių nuomonė – tai tos varomosios jėgos, kurios skatina mus dirbti ir uždega kūrybinę liepsnelę. Kaip pabrėžė vienas patyręs vadybininkas iš Anglijos, svarbu ne lankytojų skaičius, o jų kokybė. Tad sakau, kad „Agrovizijoje“ pernai metais apsilankė per 5 000 labai kokybiškų lankytojų. Paro­doje dalyvaujančių kompanijų atstovai mano, kad tai beveik optimalus lankytojų skaičius, mat su dar daugiau žmonių būtų tiesiog fiziškai sudėtinga pabendrauti, aprodyti bandymų laukelius, supažindinti su naujausiais augalų apsaugos ir tręšimo technologiniais sprendimais. Pastebėjome, kad ši paroda pritraukia būtent tikslinius lankytojus – moderniai ūkininkaujančius žemdirbius, kurie nori pamatyti ir išgirsti žemės ūkio naujoves tiesiai iš specialistų.

Parodoje visada būdavo svarbus trikampis: žemdirbiai, agroverslininkai ir mokslininkai. Ar tai išlieka?

Žinoma, juk ir pati vieta – Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro Žemdirbystės instituto laukai – tam įpareigoja. „Agrovizija“ teikia unikalią galimybę ne tik apžiūrėti pasėlius, bet kartu gauti nemokamą aukščiausio lygio mokslininkų konsultaciją. Šiemet suplanuoti 8 seminarai aktualiomis temomis: „10 metų bearimio žemės dirbimo: tyrimų rezultatai“, „Lauko augalų tręšimo planavimo aktualijos“, „Biomasė tvariai energetikai“, „Lietuviškos javų veislės – esamos ir laukiamos“, „Stiebalūžė ir jos prognozė“, „Apsaugos nuo kenkėjų aktualijos“, „Lauko augalų ligų kontrolė 2010 m.“, „Žolių biomasė bioenergetinėms reikmėms“. Beje, bus galima pamatyti naują lietuvišką žieminių kviečių veislę, stebėtinai gerai atlaikiusią praėjusios žiemos išbandymus.

Paroda jau spėjo pagarsėti ir originaliais jos metu organizuojamais šou pasirodymais – pavyzdžiui, šienpjovių varžybos pernai. Ką tokio originalaus pasiūlysite šiemet?

Kaipgi be to! Kaip tik dabar organizatoriai svarsto, kuo gi čia pralinksminus lankytojus ir nepažeidus darbų saugos reikalavimų. Visus kviečiu atvykti į Akademiją birželio 30 – liepos 2 dienomis. Jus pasitiks visomis spalvomis žaižaruojanti „Agrovizija 2010“!