23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2010/02
Sidabro medaliais įvertintos technikos inovacijos
  • dr. Remigijus ZINKEVIČIUS, LŽŪU
  • Mano ūkis

Iš 300 tarptautinės parodos „Agritechnica 2009“ naujovių, ne mažiau reikšmingos ir 28 sidabro medaliais įvertintos inovacijos. Parodos komisija sidabro apdovanojimais vertina tas naujoves, kurios pagerina atskiras mašinų funkcijas arba visą jų atliekamo darbo procesą. Vienas iš svarbiausių vertinimo kriterijų – praktinis pritaikymas.

Bene daugiausia „sidabrinių“ naujovių pateikė kompanija „John Deere“. Įmonės specialistai išplėsto ISOBUS protokolo bazėje sertifikuotoms žemės ūkio mašinoms suteikė prieigą prie svarbių traktoriaus saugumo parametrų (pvz., važiavimo greitis, hidraulika, galios tiekimo velenas). Parodoje ši galimybė buvo demonstruojama ritininio preso John Deere 864 pavyzdžiu. Ritinių presavimo kamerai užsipildžius mase, traktorius automatiškai sustoja. Automatiškai, įjungus atitinkamas skirstytuvo sekcijas, atidaromos preso iškrovimo durys, o ritiniui patekus ant vyniotuvo – jos uždaromos. Visi procesai nuo traktoriaus sustojimo iki plėvele apvynioto ritinio išmetimo ir traktoriaus pajudėjimo iš vietos vykdomi automatiškai. Taigi, galima automatizuoti ne tik visą presavimo agregato darbą, tuo padidinant jo našumą ir palengvinant operatoriaus darbą, bet ir atsisakyti įprastų preso elektrohidraulinių įtaisų.

Kompanija taip pat pasiūlė saugų būdą traktorių užpakalinio hidraulinio keltuvo centrinei trauklei prijungti. Sunkias hidraulines centrines traukles prijungti nėra lengva, o kartais net pavojinga, nes prijungiant pakabinamas žemės ūkio mašinas vietos būna mažai. Taigi, siūloma naudoti laikančiąją tempiamą spyruoklę, o centrinę trauklę saugiai iš traktoriaus kabinos nuleisti lynu. Centravimo spyruoklė užtikrina ir šoninį trauklės stabilumą.

Pristatyti John Deere 700i ir 800i serijos prikabinami hidrauliniai lauko purkštuvai su papildomomis funkcijomis, pvz., galimybe tiksliau pripildyti rezervuarą ar išpurkšti tirpalo likučius, švariau išplauti purkštuvą. Patobulinti purkštuvai valdomi centriniu terminalu GreenStar 2600. Reikiamą vandens ir augalų apsaugos produktų kiekį kiekvieną kartą, kai reikia pripildyti purkštuvą, apskaičiuoja naujas integruotas skaičiuotuvas. Beje, jis gali apskaičiuoti reikalingus vandens ir pesticidų kiekius net paskutiniam purškimo agregato važiavimui. Taip pat įvertinama, ar purkštuvo rezervuaras buvo ištuštintas visiškai. Reikiami vandens ir augalų apsaugos produktų kiekiai atspausdinami. Naudojant palydovinę GPS įrangą, tiksliai nustatomas paskutiniam važiavimui likęs apipurkšti plotas ir reikiamas vandens bei augalų apsaugos produktų kiekis. Įpylus į purkštuvo rezervuarą nurodytą tirpalo kiekį, likučiai būna minimalūs. Purkštuvo vidaus plovimo procesą automatiškai valdo sistema Auto Dilute. Ji veikia nepriklausomai nuo to, ar plaunama ir nuoplovos išpurškiamos nepertraukiamai ar su pertrūkiais.

Naujosios sistemos pranašumai

  • Palengvinamas operatoriaus darbas, nes sumažinama jo klaidų rizika.
  • Mažesni purškiamo skysčio likučiai ir aplinkos tarša.
  •  Mažesnė tikimybė suklysti, dozuojant augalų apsaugos produktus, paprasčiau dokumentuoti jų panaudojimą.
  • Lengviau paruošti norimos koncentracijos tirpalą.
  • Greitas ir tikslus purkštuvo pripildymas, plovimas ir nuoplovų išpurškimas.

Įmonė „John Deere“ pristatė techninės ratų guolių būklės diagnozavimo sistemą (CMS), kuri labai aktuali našioms savaeigėms derliaus dorojimo mašinoms, pvz., pašarų smulkintuvams. Šių mašinų prastovos dėl gedimų įtemptu derliaus dorojimo laikotarpiu labai nuostolingos. Prie labiausiai apkrautų savaeigio smulkintuvo guolių sumontavus specialius įsibėgėjimo jutiklius, tapo įmanoma labai anksti nustatyti gedimus. Taigi, laiku suremontavus mašiną, tikimybė, kad ji suges darbymečiu, yra mažesnė. Be to, galima išvengti ir kitų susijusių gedimų.

Technika tobulinama suvienijus pajėgas

Atskiriems lauko purkštuvų purkštukams apšviesti tamsiu paros metu kompanijos „Amazonen-Werke“ ir „Herbert Dammann GmbH“ siūlo panaudoti šviesos diodų (LED) lemputes. Jomis apšvietus purkštukų išpurškiamą skysčio srautą, labai paprasta pastebėti visiškai ar iš dalies užsikimšusius purkštukus. Kitas atskirų purkštukų apšvietimo sistemos pranašumas yra tas, kad operatorius mato apipurškiamus pasėlius ir gali laiku reaguoti į lauke pasitaikančias kliūtis.

Konstruktorių pajėgas suvienijo ir kitos dvi įmonės –  „Pöttinger“ ir „John Deere“. Kompanijos pasiūlė naują „protingą“ rinktuvinę priekabą. Mašina turi daug naujų galimybių, pavyzdžiui, gali ne tik sustabdyti traktorių, bet pagal renkamų augalų sangrėbos dydį reguliuoti agregato važiavimo greitį. Sangrėbos formą matuoja traktoriaus priekyje sumontuoti ultragarso jutikliai, pagal kurių duomenis keičiamas traktoriaus važiavimo greitis. Galima nustatyti ne tik pašarų masės rinkimo ir smulkinimo greitį, bet ir valdyti traktoriaus įsibėgėjimą. Dirbant tokia mašina, pašarų gamyba paspartėja, pagerėja siloso ar šienainio kokybė.

Naujoviškos pašarų gamybos mašinos

Firmos „Krone“ demonstruota frontalinė žoliapjovė EasyCut 32 CV Float išsiskiria nauja slėgio į dirvą reguliavimo sistema, kuri užtikrina tolygų slėgio paskirstymą bet kokiomis darbo sąlygomis. Slėgio į dirvą reguliavimo įtaisas integruotas žoliapjovės frontaliniame pakabinimo mechanizme. Tolygų mašinos slėgį į dirvą užtikrina originali spyruoklių apkrovos valdymo sistema.

Vokietijos įmonė taip pat pristatė dar vieną naujovę – savaeigio smulkintuvo kintamo dydžio susmulkintos masės slinkimo kanalą VariSteam. Remiantis gamintojų tyrimais, nauja masės tiekimo sistema mažina darbinių dalių dėvėjimąsi, variklio apkrovą ir energijos sąnaudas. Priekinė būgninio smulkinimo aparato dugno dalis yra nukreipta į priešpeilį. Pagalandus smulkinimo aparato peilius, nustatant priešpeilį, automatiškai pasislenka ir dugnas. Taigi, tarp priešpeilio ir dugno nebesusidaro vadinamoji „mirusi zona“, kuri gali neigiamai veikti susmulkintos masės slinkimo procesą. Užpakalinė dugno dalis pritvirtinta prie spyruoklių, todėl, esant didesniam masės kiekiui, tarpas tarp būgno ir dugno gali padidėti. Sumažėjus masės srautui, spyruoklės dugną grąžina į pradinę padėtį. Taigi, sumažėja užsikimšimo pavojus, susmulkinta masė slenka tolygiai, o jos išmetimas nesumažėja.

Specializuotos pašarų gamybos technikos įmonėje „Pöttinger“ sukurtas automatinis rinktuvinės priekabos smulkinimo aparato peilių galąstuvas. Iki šiol smulkinimo peilių galandimas užimdavo nemažai laiko. Be to, šis darbas būdavo nelabai ergonomiškas. Naujasis peilių galąstuvas automatiškai gali būti įjungiamas net keletą kartų, pavyzdžiui, važiuojant su kroviniu. Jo pavara hidraulinė, todėl prietaiso konstrukcija paprasta ir nereikalauja daug priežiūros.

Priekabų konstrukcijos pokyčiai

Parodoje pristatyta nemažai krovinio transportavimo priemonių naujovių. Kompanija „Krampe“ sukūrė priekabą su horizontalia iškrovimo ir pakrovimo sistema. Krovinį perstumia medžiaginė juosta, kurią suvynioja priekabos priekyje arba gale esantis hidraulinis variklis. Lyginant su stumdomomis sienelėmis iškraunamo krovinio transporto priemonėmis, šios konstrukcijos priekabų keliamoji galia yra didesnė, o hidraulinės galios reikia mažiau. Pažeidimams jautrius krovinius, pvz., bulves, galima iškrauti labai atsargiai, o padėklus ir vienetinius krovinius galima padėti ant užpakalinio dangčio ir, stumiant pirmyn, pripildyti priekabą.

Kita priekabų gamintoja „Fliegl Agrartechnik“ siūlo hidrauliniu būdu valdomą dangtį biriems kroviniams priekaboje uždengti, kad vežant jų nenupūstų vėjas. Be to, krovinys apsaugomas nuo paukščių ir lietaus. Saugiau ne tik kitiems eismo dalyviams, bet ir išvengiama pavojingo rankų darbo 4 m aukštyje.

Purkštuvų ir žemdirbystės mašinų valdymo inovacijos

Kompanijos „Claas Agrosystems“ demonstruota augalų apsaugos duomenų bazė labai palengvina pesticidų naudojimą. Ji pagrįsta programa AGRI-NET, į kurią integruota registruotų augalų apsaugos produktų duomenų bazė ProPlant. Įvertinusi informaciją apie pasėlius, programa ūkininkui rekomenduoja tinkamiausią augalų apsaugos produktą.

Įmonė „Lemken“ pasiūlė belaipsnę hidraulinių lauko purkštuvų darbinio pločio reguliavimo sistemą VariExtend. Purkštuvo siją sudaro keletas segmentų, kuriuos stumdant galima keisti purkštuvo darbinį plotį. Hidraulinio lauko purkštuvo darbinis plotis gali būti ir asimetriškas. Kadangi išoriniai purkštuvo sijos segmentai lieka išorėje, tai apsauginė funkcija išlieka, t. y., sutikus kliūtį, jie gali atsilenkti. Taigi, purkštuvai su nauja darbinio pločio reguliavimo sistema VariExtend gali labai lengvai prisitaikyti prie skirtingo atstumo tarp technologinių vėžių ir tiksliai apvažiuoti laukuose pasitaikančias kliūtis.

Kita šios kompanijos sidabro medaliu įvertinta naujovė – pakabinamų žemės ūkio mašinų bei padargų sujungimą su traktoriumi palengvinanti sistema QuickConnect. Ją įdiegus, centrinei hidraulinio keltuvo trauklei, galios tiekimo velenui ir hidraulinėms žarnoms prijungti tarp traktoriaus ir pakabinamos mašinos atsiranda gana daug vietos. Traktoriui pavažiavus atbuline eiga, prijungiamos apatinės hidraulinio keltuvo trauklės, o centrinė specialiu įtaisu į savo padėtį nukreipiama ir užfiksuojama automatiškai. Centrinė hidraulinio keltuvo trauklė prijungiama neišlipus iš traktoriaus kabinos. Dėl naujos sujungimo sistemos QuickConnect pakabinama mašina priartinama prie traktoriaus. Taigi, vienas žmogus mašiną ar padargą gali pakabinti patogiau ir saugiau. Pakabinamos mašinos masės centrui pasislinkus traktoriaus link, padidėja darbo ir eismo saugumas.

Nauja sėjos technika

Kompanija „Kverneland Group Deutschland“ pasiūlė naują technologiją kvadratinei-lizdinei cukrinių runkelių arba kukurūzų sėjai. Teigiama, kad pritaikius šią technologiją galima našiau ir paprasčiau panaudoti mechanines piktžolių naikinimo priemones, t. y. mažiau naudojama pesticidų, labiau saugoma aplinka. Be to, kultūriniai augalai geriau panaudoja dirvoje esančias maisto medžiagas.

Firma „Amazonen-Werke“ sukūrė automatinę žertuvėlių valdymo sistemą SmartControl punktyrinėms sėjamosioms. Tikslus sėklų išdėstymas eilutėje užtikrinamas automatiškai reguliuojant žertuvėlių padėtį. Taigi, punktyrinių kukurūzų sėjamųjų darbo kokybė pagerėja, ypač dirbant didesniais greičiais.

Pažangios traktorių ir kombainų sistemos

Kompanija „Fendt“ universaliame traktoriuje Fendt 900 Vario įdiegė integruotą įtaisą oro slėgiui padangose reguliuoti. Prietaisui suteikiamos visos gamyklinės garantijos. Reguliuojant oro slėgį padangose, priklausomai nuo aplinkybių, saugiau važiuoti viešaisiais keliais, mažiau dėvisi padangos, o dirvoje pasiekiamos geresnės traukos savybės, ji mažiau slegiama. Sistemą valdyti labai patogu, o per ISOBUS įrangą oro slėgį galima reguliuoti ir priekabos padangose.

New Holland traktoriuose įrengta stabdžių antiblokavimo sistema (ABS) be jau žinomų saugumo pranašumų tenkina ir specifinius žemės ūkio reikalavimus. Pvz., posūkio metu leidžia pristabdyti atskirus ratus, kad atitinkamai sumažėtų posūkio spindulys. Proporcingai ratų posūkio kampui, vidinis ratas pristabdomas, bet neužblokuojamas. Naujoji sistema padeda pajudėti įkalnėje, tausoja dirvą, taip pat lengviau dirbti ir operatoriui.

Kompanija „Grasdorf Wennekamp“ ratlankyje įmontuotu ultragarso jutikliu SLM siūlo matuoti padangos įsispaudimą. Priklausomai nuo rato apkrovos ir važiavimo greičio, padangose nustatomas minimalus oro slėgis. Taigi, bet kurioje situacijoje galima pasiekti maksimalų padangų atraminį plotą, taip tausojant dirvą. Įvertinus temperatūros svyravimus, matavimų duomenys į kabiną perduodami nuotoliniu būdu. Tiksliai nustačius minimalų leidžiamą oro slėgį padangose, nebėra galimybės perkrauti ratų.

Minsko traktorių gamykla pristatė 220 kW galios universalų ratinį traktorių Belarus 3023, kuris turi dviejų srautų arba padalintos galios pavarą su modernia valdymo elektronika. Galios tiekimo velenas traktoriaus priekyje sukamas elektriniu būdu, todėl jo sukimosi dažnis visiškai nepriklauso nuo traktoriaus variklio alkūninio veleno sūkių. Iš vidinio nuolatinės srovės aukštos įtampos tinklo išoriniams vartotojams gali būti perduota iki 172 kW galios.

Kompanija „Hägele“ sukūrė kompleksinę traktorių ir savaeigių žemės ūkio mašinų ventiliatorių valdymo sistemą Cleanfix Pulstronic. Ji ypatinga tuo, kad ventiliatoriaus sparnuotės mentės gali pasisukti apie išilginę savo ašį. Mentes, priklausomai nuo aušinimo galios poreikio, galima nustatyti bet kurioje tarpinėje padėtyje. Tai užtikrina sparnuotės menčių nustatymo mechanizme integruotas reguliatorius, kuris „bendrauja“ su variklio valdymo įtaisu, o padėties jutikliai tiksliai nustato menčių padėtį. Nelieka jokio galios perdavimą sumažinančio veiksnio, todėl didėja našumas, o energijos sąnaudos būna mažesnės. Našumą papildomai padidina ir oro recirkuliaciją sumažina ant menčių galų pritvirtinti antdėklai Flex Tips.

Pjaunamųjų gamintoja „Biso Schrattenecker“ sukūrė labai lengvą javų kombaino pjaunamąją Ultralight 800. Javų kombainai didžiausią darbo našumą pasiekia su plačiomis pjaunamosiomis. Didinant jų darbinį plotį, didėja ir pjaunamųjų masė. Be to, plačiose javų kombainų pjaunamosiose nustatymus tenka atlikti abiejose jos pusėse. Javų kombaino pjaunamoji Ultralight 800, kurios darbinis plotis 12 m, pagaminta iš patentuotų tuščiavidurių aliuminio elementų. Šie sujungiami varžtais ir sudaro lengvą rėmą, ant kurio gali būti montuojami kiti mazgai. Pjaunamosios darbinis plotis gali būti įvairus. Priklausomai nuo darbo sąlygų, pjaunamoji reguliuojama elektrohidrauliniu būdu.

Kompanija „New Holland Agriculture Equip-ment“ pristatė naują sistemą, skirtą javų kombaino valytuvo ventiliatoriaus sukimosi dažniui reguliuoti, priklausomai nuo mašinos posvyrio. Įprastos sistemos reaguoja tik į javų kombaino posvyrį į šonus. Tačiau javų kombainui važiuojant įkalnėn, galimi didesni grūdų nuostoliai, nes jie paprasčiausiai išpučiami lauk. Važiuojant nuokalnėn, storėja valomų grūdų sluoksnis ant sietų ir pablogėja grūdų švarumas, padidėja jų nuostoliai.

Taigi, pirmą kartą javų kombaino valytuvo ventiliatoriaus sukimosi dažnis automatiškai priderinamas prie mašinos posvyrio išilgine kryptimi, t. y. važiuojant ir įkalnėn, ir nuokalnėn. Kombainais su tokia sistema lengviau dirbti. Be to, javų derlius kalvotoje vietovėje dorojamas sparčiau ir kokybiškiau.

Kitos technikos naujovės

„Kotte Landtechnik“ sukūrė palyginti nebrangią srutvežių pripildymo ir ištekančio srutų kiekio matavimo sistemą iTank. Ši sistema gali automatiškai nutraukti srutvežio pripildymo procesą, apskaičiuoti 1 ha paskleistų srutų kiekį ir darbinį plotį. Apskaičiuoti duomenys pateikiami traktoriaus kompiuterio ekrane.

Iš savaeigių cukrinių runkelių naujovių išskirta kompanijos „Holmer Maschinenbau“ nepriklausoma kasiklių pakaba, kuri užtikrina galimybę jų darbinį gylį nustatyti kiekvienai augalų eilei atskirai. Naudojant tokią sistemą, kasikliai pakelia mažiau žemių, todėl sumažėja energijos sąnaudos.

Kompanija „Reichhardt“ sukūrė su ISOBUS suderintą automatinę vairavimo sistemą Ultra Guidance PSR ISO. Paprastai automatinės vairavimo sistemos gaminamos tam tikram traktoriui, nes jas integruojant, būtini specifiniai techniniai pakeitimai (pvz., ventiliai, hidraulinės linijos). Šiuo atveju sistema instaliuojama per ISOBUS, keičiantis informacija tarp vairavimo sistemos ir traktoriaus arba pakabinamos žemės ūkio mašinos. Taigi, vairavimo sistema gali būti valdoma esamu traktoriaus arba pakabinamos žemės ūkio mašinos ISOBUS terminalu. Vairavimo sistema nepriklauso nuo traktoriaus, todėl naudotojas gali pasirinkti bet kurio gamintojo žemės ūkio techniką.

Iš įrangos gamintojų parodos komisija sidabro medaliu įvertino kompanijos „STIHL Vertriebszentrale“ naujovę. Įmonė sukūrė pirmąjį profesionalų motorinį pjūklą su elektronine variklio valdymo sistema M-Tronic. Ši sistema palengvina variklio paleidimą ir optimizuoja jo darbą įvairiomis sąlygomis.