23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2010/02
Reikalavimai oficialiam sveikos bandos statusui gauti
  • Mano ūkis
  • Mano ūkis

Vadovaujantis Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2004 m. balandžio 20 d. įsakymu Nr. B1-349 „Dėl prekybos galvijais ir kiaulėmis veterinarijos reikalavimų patvirtinimo“ pakeitimo“ (Žin., 2004, Nr. 135-4916), gyvulių laikytojai, norintys vykdyti prekybą su kitomis Europos Sąjungos valstybėmis narėmis, turi dalyvauti gyvulių laikymo vietų priežiūros sistemoje ir įsipareigoti gauti oficialų sveikos bandos statusą (neapimtų tuberkuliozės, bruceliozės ir enzootinės galvijų leukozės).

Gyvulių laikymo vietų priežiūros sistemos pagrindiniai uždaviniai: suskirstyti gyvulių laikymo vietas pagal gyvulių sveikatingumo būklę; reguliariai tikrinti, ar jie atitinka Prekybos galvijais ir kiaulėmis reikalavimus; rinkti epidemiologinius duomenis ir stebėti gyvulių sveikatingumą; užtikrinti, kad būtų taikomi šie reikalavimai ir kiti gyvulių sveikatingumą reglamentuojantys teisės aktai.

Gyvulių laikymo vietos savininkas arba atsakingas asmuo, norėdamas tapti gyvulių laikymo vietų priežiūros sistemos dalyviu ir pradėti bandos tyrimus (dėl tuberkuliozės, enzootinės galvijų leukozės ir bruceliozės) oficialiai neapimtos bandos statusui gauti, turi:

  • kreiptis į teritorinę VMVT ir pateikti prašymą dalyvauti priežiūros sistemoje;
  • sudaryti sutartį su veterinarijos gydytoju dėl tuberkuliozės, bruceliozės bei enzootinės galvijų leukozės tyrimo bandoje ir sutarties kopiją pateikti teritorinei VMVT;
  • suplanuoti ir per šiuos metus atlikti visus privalomus tyrimus, reikalingus sveikos bandos statusui gauti.

Gyvulių laikytojai, užregistravę prašymus teritorinėje VMVT ir gavę jų kopijas, gali parduoti galvijus (penėjimui ir skerdimui)  Europos Sąjungos valstybėms narėms, vietos rinkai ir trečiosioms šalims.

Parduodami prieauglį, gyvulių laikytojai prekiautojams galvijais turi pateikti VMVT išduotas prašymų kopijas kaip įrodymą, kad oficialiai dalyvauja tuberkuliozės, bruceliozės ir enzootinės galvijų leukozės neapimtos bandos statuso programoje.

Veislei skirti galvijai, kurie vežami iš Lietuvos į kitas Europos Sąjungos valstybes nares, turi būti tik iš oficialiai patvirtintų tuberkuliozės, bruceliozės ir enzootinės galvijų leukozės neapimtų bandų.

Gyvulių augintojams, kurie nepateikė prašymų teritorinėms VMVT oficialiai užkrečiamųjų ligų neapimtos bandos statusui gauti, leidžiama parduoti galvijus vietos rinkai ir eksportuoti į trečiąsias šalis pagal tų šalių reikalavimus.

Teritorinės VMVT:

  • priima ir užregistruoja gyvulių laikytojų prašymus;
  • prašymų kopijas su spaudais „Kopija tikra“ arba pažymas, kad gyvulių laikytojai dalyvauja programoje, atiduoda laikytojams;
  • suveda duomenis į Veterinarinės informacijos valdymo sistemą (VIVS) ir pradeda planuoti veiklą;
  • sudaro tuberkuliozės, enzootinės galvijų leukozės ir bruceliozės tyrimų schemą, kurią turės vykdyti veterinarijos gydytojai, sudarę sutartis su gyvulių laikytojais.

Parengta pagal VMVT informaciją