23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2010/01
Tausaus pesticidų naudojimo link
  • Dr. Roma SEMAŠKIENĖ, LŽI
  • Mano ūkis

Šiuolaikiniuose ūkiuose augalininkystės produkcijos gamyba sunkiai įsivaizduojama be modernių auginimo technologijų, kuriose vienas iš svarbiausių elementų yra augalų apsaugos produktų naudojimas. Pasėlius purškiame herbicidais, fungicidais, insekticidais, augimo reguliatoriais, bet ar visada laikomės elementarių jų naudojimo taisyklių? Patirtis rodo, kad toli gražu ne visada...

Siekiant išauginti konkurencingą derlių, didžiausias dėmesys skiriamas naudojamų augalų apsaugos produktų efektyvumui ir atsipirkimui. Tačiau jau ne vienus metus pabrėžiama, kad šiuolaikinėse augalų apsaugos produktų naudojimo technologijose turi būti įvertintas ne tik atsipirkimas, bet ir poveikis žmonių sveikatai, aplinkai, bioįvairovės išsaugojimui ir kitiems žmonių aplinkai įtakos turintiems veiksniams.

Siekdama sumažinti neigiamą augalų apsaugos produktų poveikį žmonių sveikatai, gyvūnams ir aplinkai, Europos Taryba pritarė Tausaus pesticidų naudojimo strategijai, kuria vadovaujantis priimta Europos Parlamento ir Tarybos Direktyva, nustatanti Bendrijos veiksmų pagrindus dėl tausaus pesticidų naudojimo. Vienas iš svarbiausių uždavinių, iškeltų Tausaus pesticidų naudojimo strategijoje, – mažinti riziką žmonių sveikatai. Tausaus pesticidų naudojimo sąvoka labai plati ir apima daugybę klausimų – nuo pačių elementariausių rutininių darbų atlikimo iki naujausių mokslo ir technologinių pasiekimų taikymo praktikoje.

Priimta nemažai teisės aktų, kurie reg­lamentuoja augalų apsaugos produktų naudojimą įvertinant galimą riziką. Augalų apsaugos produktų įvežimo, sandėliavimo, prekybos ir naudojimo taisyklėse yra apibrėžta profesionalių augalų apsaugos produktų naudojimo tvarka. Kiekvienas žemdirbys, įsigydamas ir naudodamas profesionalius produktus, privalo turėti agronominio mokslo diplomą arba augalų apsaugos kursų baigimo pažymėjimą. Ar visada mokantis bei keliant kvalifikaciją įsigytos žinios, ypač susijusios su produktų saugojimo ir naudojimo saugumu žmonėms ir aplinkai, yra pritaikomos praktikoje? Tikriausiai būna visko... Tad dar kartą primename svarbiausias saugumo taisykles.

Speciali apranga

Pasirengimas purkšti ir purškimo darbai atrodo paprasti, tačiau jie reikalauja nemažai įgūdžių ir žinių. Dar prieš sezono pradžią reikėtų apsirūpinti specialiais drabužiais, respiratoriais, pirštinėmis, batais, pritaikytais darbui su kenksmingomis medžiagomis. Kai kurių produktų etiketėse nurodoma, kokias apsaugos priemones pasirinkti dirbant su konkrečiu produktu. Jei etiketėje nėra nurodyta, kokias konkrečias darbo saugos priemones naudoti, vis tiek reikia dėvėti specialius drabužius, mūvėti pirštines, avėti aulinius batus.

Tinkamo dydžio pakuotės

Ko gero nedažnas pagalvojame, kad jau įsigyjant augalų apsaugos produktus reikia įvertinti, kokio dydžio pakuotės yra optimaliausios ūkyje. Įsigijus per dideles produktų pakuotes, tenka juos matuoti ar sverti, padidėja aplinkos užteršimo rizika. Lyg ir žinome, kad naudojamo pesticido kiekiui pamatuoti ar pasverti būtina turėti tik tam skirtus matavimo indus ar svarstykles ir jokiu būdu negalima naudoti buities prietaisų, indų, tačiau ar visada paisome šių reikalavimų?

Skaityti instrukcijas

Visi Lietuvoje registruoti ir legaliai parduodami produktai yra paženklinti etiketėmis, kuriose pateikiamos pagrindinės produktų naudojimo rekomendacijos lietuvių kalba. Dar prieš atidarant augalų apsaugos produkto pakuotę, būtina perskaityti ant jos esančią etiketę. Dirbant su konkrečiu produktu, reikia vadovautis etiketėje nurodytomis instrukcijomis. Tenka apgailestauti, kad etiketės dažnai paskaitomos tik tada, kai kas nors negero nutinka apdorotiems augalams.

Atidaryti atsargiai

Siekiant išvengti kenksmingų garų susidarymo, pakuotė su pesticidais turėtų būti atidaroma tik gerai vėdinamoje patalpoje. Kai kurie pesticidai yra degūs, todėl bet kokia kibirkštis ar atvira liepsna sukelia gaisro ar net sprogimo riziką. Nereikėtų atidaryti kelių pesticidų pakuočių iš karto, geriau tik tiek, kiek bus sunaudojama ruošiant darbinį tirpalą. Jei vis dėlto taroje liko produkto, ją reikia pažymėti, kad, prireikus kitą kartą purkšti, likutis būtų sunaudotas pirmiausia.

Neperpilti purkštuvo talpos

Darbiniai tirpalai pasėliams purkšti ruošiami specialiai tam skirtoje aikštelėje. Visais atvejais užpildant purkštuvą reikia laikytis įstatymų ir ypač saugoti, kad augalų apsaugos produktų nepatektų į paviršinius ir gruntinius vandenis. Būtina atidžiai sekti bako užpildymo greitį ir neperpilti purkštuvo talpos.

Prieš pilant pesticidus tiesiai į purkštuvą reikia įsitikinti, ar jūs patogiai atsistojote, ar aukštis yra pakankamas saugiai supilti produktą į purkštuvo baką. Į purkštuvą pesticidai pilami iš lėto, ypač reikia būti atsargiems išpylimo pradžioje, kuomet oras patenka į tarą ir gali staiga klioktelėti didelis produkto kiekis. Šiuo pavojingu momentu pilamas produktas gali išsilieti ant žemės, aptaškyti dirbantį žmogų. Supylus visą produktą į purkštuvą, tarą reikia nedelsiant išplauti praskalaujant tris kartus. Kaskart vandens pripilama 10–20 proc. taros tūrio ir praskalavus tirpalas supilamas į purkštuvą.

Išplautos taros negalima naudoti jokioms kitoms reikmėms nei ūkyje, nei buityje. Ją reikia pristatyti pavojingų atliekų tvarkymo licenciją turinčioms įmonėms. Šių įmonių sąrašas yra skelbiamas Aplinkos apsaugos ministerijos tinklapyje www.am.lt.

Mišinius ruošti atsargiai

Saugant pasėlius nuo piktžolių, ligų, kenkėjų, išgulimo, gana dažnai naudojami keli produktai vienu metu. Purškiant kelis produktus vienu metu, pirmiausia siekiama ekonominio efekto: kad mažiau būtų sunaudojama kuro, sutaupoma laiko, kurį galima bus skirti kitiems darbams ar poilsiui. Labai svarbu teisingai parinkti produktus, kad jie derėtų tarpusavyje. Svarbiausia sąlyga ruošiant dviejų ar daugiau produktų darbinius tirpalus – purškimo laiko nuo atskirų žaladarių sutapimas. Jei nors vienam produktui naudojimo laikas netinkamas, jo į mišinį jokiu būdu nereikėtų dėti, nes norimo efekto nebus. Purškimą teks kartoti vėliau, o tai ne tik kainuos papildomų išlaidų, bet ir bus daroma žala aplinkai, kartu didės atsparumo pesticidams atsiradimo rizika.

Prieš ruošiant darbinius tirpalus, pirmiausia būtina perskaityti planuojamų maišyti produktų etiketes ir laikytis jose surašytų nurodymų. Kartais etiketėse nurodomas didžiausias leidžiamų maišyti produktų skaičius (ne daugiau kaip 3 ar 4). To nurodymo reikėtų laikytis. Jei etiketėje pažymėta, kad produktas negali būti maišomas su kitais, rizikuoti nereikėtų.

Ruošiant augalų apsaugos produktų mišinio darbinį skiedinį, visada reikia įsitikinti, ar galima įmaišyti paviršiaus aktyviųjų medžiagų, mat būtent jų naudojimas ruošiant kelių produktų mišinius ne visuomet gali būti saugus augalui. Jei aiškių instrukcijų dėl planuojamų purkšti produktų nėra, reikėtų paskambinti pardavėjui ar gamintojo atstovui ir pasikonsultuoti dėl maišymo galimybių.

Produktų pylimas į purkštuvą

Nereikia pamiršti, kad didelę įtaką darbinio skiedinio efektyvumui ir dirbančio darbuotojo saugumui turi produktų supylimo į purkštuvą tvarka. Jokiu būdu į purkštuvą vienu metu negalima pilti skirtingų produktų, net jei jie ir to paties pavidalo (formos). Užsikimšę purkštukai – tik viena iš pasekmių, kuri gali nutikti mišinių ruošimo metu nesilaikant instrukcijų.

Kelių produktų mišiniams paruošti yra bendros rekomendacijos, kokia tvarka produktai pagal jų pavidalą turėtų būti supilami į purkštuvą:

  • vandenyje tirpūs maišeliai;
  • vandenyje tirpios granulės;
  • šlampantys milteliai;
  • koncentruota suspensija;
  • koncentruota emulsija;
  • paviršiaus aktyvioji medžiaga.

Nepaisant bendro pobūdžio rekomendacijų, pirmenybė dėl produktų maišymo visada teikiama etiketėje pateiktoms instrukcijoms.

Orai taip pat svarbu

Vienas iš svarbesnių veiksnių, lemiančių purškimo kokybę ir saugumą, yra oro sąlygos. Dar prieš pradedant darbą, reikėtų pasidomėti, kokie orai prognozuojami purškimo metu. Per didelis vėjas purškimo metu sumažina naudojamų produktų efektyvumą, nes numatytas produkto kiekis nepatenka ant augalų ar dirvos pagal paskirtį. Be to, dirbant vėjuotą dieną, prastėja dirbančiojo aplinkos sąlygos, nes sunku išvengti užnešamos darbinio skiedinio mig­los. Taip pat darbinio tirpalo miglą vėjas gali pernešti ant kaimynystėje augančių augalų, netoliese esančių gyvenamųjų teritorijų, vandens telkinių, praeivių.

Net kai vėjo ir visiškai nėra, nerekomenduojama purkšti pesticidais, jei aukšta temperatūra ir maža santykinė oro drėgmė. Tokiu atveju vyksta darbinio tirpalo garavimas, teršiama aplinka, o ir naudojamų produktų efektas sumenkėja. Sunku nuspėti, kur nuslinks pakibusi darbinio tirpalo mig­la visiško štilio metu saulėtą rytą ar vakarą, todėl aplinkosauginiu požiūriu tokiomis sąlygomis taip pat reikėtų vengti purkšti pasėlius pesticidais.

Tikriausiai aukščiau išvardyti reikalavimai jau girdėti, panašią informaciją galima rasti ir etiketėse, tik patirtis liudija, kad ja dažnai nesinaudojama. Visi suvokiame, kad pesticidai, sunaikinantys žaladarius, kenksmingi ir visiems kitiems gyviems organizmams. Bet vis tik išauginti konkurencingą augalininkystės produkciją be augalų apsaugos produktų ne visada pavyksta. Tinkamai atliekant darbus, jų riziką galima gerokai sumažinti. Svarbiausia suvokti, kad neapgalvotai elgdamiesi su augalų apsaugos produktais pirmiausia pakenkiame sau, savo artimiesiems, aplinkai, kurioje gyvename. Savęs ir supančios aplinkos saugojimas turėtų būti vienas iš pirmųjų žingsnių tausaus pesticidų naudojimo link.