23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2010/01
Lygumuose – automatinės sistemos
  • Daina STANIŠAUSKIENĖ, „Mano ūkis“
  • Mano ūkis

Vienoje iš didžiausių 5 800 ha žemės valdančioje ir 930 melžiamų karvių (iš viso 2 500 galvijų) auginančioje Lygumų bendrovėje Pakruojo r. nuo šiol melžėjoms talkins du DeLaval melžimo robotai. Be to, iš dviejų rekonstruotų buvusios klebonijos tvartų įrengta viena itin moderni karvidė, kurioje įdiegta automatinė pašarų mišinio ruošimo bei dalijimo sistema.

Automatizuoti melžimo ir šėrimo procesus nuspręsta ne dėl to, kad norėta pasipuikuoti prieš kaimynus. Karvidė nestandartinių matmenų, čia jokia technika neįvažiuotų – šėrimo takas tiesiog per siauras. „Kadangi melžimo robotai melžia ištisą parą, tai ir pašarai karvėms turi būti prieinami visą laiką“, – motyvus įrengti visiškai automatizuotą karvidę vardija ūkio vadovas Petras Ivanauskas.

Pasak jo, investuoti pradėta, kai dar pieno kainos buvo geros. „O paskui nebebuvo, kur trauktis. Projektą įgyvendinome ūkio lėšomis. Iš pradžių buvo labai liūdna, bet dabar, kai kainos pakilo, jau džiaugiuosi“, – tęsia P. Ivanauskas. Ūkio šeimininkas neslepia, kad, kol karvės išmoko eiti į robotą melžtis, būta visko. Stresą patiriančių karvių primilžiai sumažėjo, tačiau dabar atsistatė ir net pradėjo kilti.

Vidutinis Lygumų karvių primilžis 5,5 tūkst. tonos. Iš automatizuotame tvarte laikomų 120 karvių kasdien gaunama apie 3 tonas (ūkyje iš viso 14 tonų) pieno. Rekonstruotame tvarte ketinama auginti 150 melžiamų ir 80 užtrūkusių karvių bei telyčių.

Lygumų bendrovė priklauso kooperatyvui „Pienas LT“. Dalis ūkyje pagaminto aukščiausios rūšies pieno išvežama į Lenkiją. Kituose tvartuose karvės melžiamos trijose eglutės tipo melžimo aikštelėse.

Lygumų ūkis stebina ne tik inovacijomis, didelėmis investicijomis į modernią techniką, bet ir požiūriu į gyvulius. Minkštai pjuvenomis kreikiamose guoliavietėse besiilsinčios karvės mėgaujasi dar ir ausį glostančiu paukščių čiulbesiu. „Garsai taip pat turi įtakos produktyvumui“, – įsitikinęs P. Ivanauskas. Lygumuose taip pat auginama mėsinių galvijų banda.

Pirmieji robotus „įdarbino“ žemaičiai Vanda ir Edvardas Kesminai daugiau kaip prieš metus. Dar vienas robotas jau veikia Raso Gofmano ūkyje, Telšių rajone.

Automatinės melžimo sistemos, dar vadinamos savanoriško melžimosi sistemomis, turi daug privalumų. Tyrimais įrodyta, kad automatizuotai melžiamos karvės produktyvesnės, geresnė ir jų pieno kokybė. Kompanija „DeLaval“ pirmąją „automatinę melžėją“ pagamino 1994 metais. Pasaulyje įrengta per 6 000 melžimo robotų.