23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2009/11
Naujos juodųjų serbentų veislės
  • Dr. Audrius SASNAUSKAS,LSDI
  • Mano ūkis

Juodieji serbentai užima svarbią vietą Europos uogininkystės sektoriuje. Vien Lenkijoje kasmet išauginama nuo 100 000 iki 140 000 tonų juodųjų serbentų. Tai sudaro daugiau kaip 70 proc. visos ES produkcijos. Lietuvoje juodųjų serbentų plotai siekia 4 000 hektarų. Pagal plotus užimame trečiąją vietą Europoje.

Šiuolaikinė juodųjų serbentų selekcija iš esmės priklauso nuo rinkos ir vartotojų poreikių. Pasaulyje vykdoma 15 Ribes genties selekcinių programų, iš kurių dominuoja juodieji serbentai. Vienas pagrindinių pasaulinės juodųjų serbentų selekcijos tikslų yra produktyvumo didinimas ir uogų kokybės gerinimas.

Juodųjų serbentų plantacijose dominuoja senos Europoje sukurtos veislės: Öjebyn, Titania, Ben Lomond, Ben Alder, Ben Tirran. Kitą rinkos dalį užima naujesnės veislės: Ben Hope, Ben Gairn, Tiben ir Tisel. Dėl didelio uogakrūmių derlingumo ir askorbo rūgšties kiekio uogose, cukrų ir rūgščių santykio bei spalvos intensyvumo užsienio mokslininkai rekomenduoja naujose plantacijose veisti lietuviškas veisles Gagatai, Vyčiai, Laimiai ir Joniniai.

Pastaruoju metu Lietuvos sodininkystės ir daržininkystės institute atrinkta ir ištirta nemažai perspektyvių juodųjų serbentų veislių. Šiais metais net penkios naujausios veislės įtrauktos į Nacionalinį augalų veislių 2009 m. sąrašą. Visų jų autoriai yra LSDI mokslininkai Tadeušas Šikšnianas, Vidmantas Stanys, Audrius Sasnauskas, Pranas Viškelis ir Marina Rubinskienė.

Gojai

Pagal uogų sunokimo laiką Gojai priklauso ankstyvųjų (uogos sunoksta iki liepos 1 d.) juodųjų serbentų veislių grupei. Krūmai vidutinio augumo, vidutiniškai išsiskleidę. Jų lapai vidutiniškai žali, lapkočio nusispalvinimas antocianinais stiprus. Uogos labai stambios – apie 1,8 g, vienodo dydžio. Uogų kekė vidutinio ilgio.

Uogose nustatyta 6,8 proc. cukraus ir 125 mg% vitamino C. Skonis įvertintas 4,3 balo, vertinant pagal penkiabalę vertinimo skalę. Serbentai universalios paskirties, tinka švieži ir perdirbti. Vidutinis derlius – 10,3 t/ha. Nuo krūmo vidutiniškai buvo priskinta 3,10 kg uogų.

Serbentai ištvermingi žiemą, atsparūs šalčiui ir miltligei, vidutiniškai atsparūs deguliams ir šviesmargei. Serbentinės erkutės juos pažeidžia vidutiniškai.

Svajai

Pagal uogų sunokimo laiką priklauso vidutinio ankstyvumo (uogos sunoksta iki liepos 7 d.) juodųjų serbentų veislių grupei. Krūmai vidutinio augumo, glausti. Jų lapai tamsiai žalios spalvos, lapkočio nusispalvinimas antocianinais silpnas. Uogos labai stambios – apie 1,8 g, vienodo dydžio. Uogų kekė vidutinio ilgio.

Uogose nustatyta 7,6 proc. cukraus ir 212 mg% vitamino C. Uogų skonis įvertintas 4,3 balo. Serbentai tinka vartoti švieži ir perdirbti. Vidutinis derlius – 5,8 t/ha. Nuo krūmo vidutiniškai buvo priskinta 1,7 kg uogų.

Serbentai ištvermingi žiemą, atsparūs šalčiui ir miltligei, vidutiniškai atsparūs deguliams ir šviesmargei. Serbentinės erkutės juos pažeidžia vidutiniškai.

Dailiai

Pagal uogų sunokimo laiką priklauso vidutinio ankstyvumo (uogos sunoksta iki liepos 7 d.) juodųjų serbentų veislių grupei. Krūmai vidutinio augumo, vidutiniškai išsiskleidę. Jų lapai vidutiniškai žali, lapkočio nusispalvinimas antocianinais stiprus. Uogos yra stambios – apie 1,5 g. Uogų kekė vidutinio ilgio. Uogose nustatyta 6,3 proc. cukraus ir 137 mg% vitamino C.

Uogos skanios (4,5 balo), iš jų pagamintų nektarų ir džemų skonis (4,3–4,6 balo) rodo, kad šiuos serbentus tinka perdirbti. Vidutinis uogų derlius 6,7 t/ha. Nuo krūmo vidutiniškai buvo priskinta 2,01 kg uogų.

Serbentai ištvermingi žiemą, atsparūs šalčiui ir miltligei, vidutiniškai atsparūs deguliams ir šviesmargei. Serbentinės erkutės juos pažeidžia vidutiniškai.

Senjorai

Pagal uogų sunokimo laiką priklauso vidutinio ankstyvumo (uogos sunoksta iki  liepos 7 d.) juodųjų serbentų veislių grupei. Krūmai vidutinio augumo, vidutiniškai išsiskleidę. Lapai tamsiai žali, lapkočio nusispalvinimas antocianinais vidutinis. Uogos labai stambios (apie 1,7 g). Uogų kekė vidutinio ilgio (4–4,5 cm), uogos išsidėsčiusios tankiai.

Uogose nustatyta 7,0 proc. cukraus ir 121 mg% vitamino C. Iš šių serbentų pagamintų nektarų ir džemų skonis (4,3–4,6 balo) rodo, kad šios uogos tinka perdirbti. Vidutinis uogų derlius 5,9 t/ha. Nuo krūmo vidutiniškai buvo priskinta 1,8 kg uogų. Šie serbentai ištvermingi žiemą, atsparūs šalčiui ir miltligei, vidutiniškai atsparūs deguliams ir šviesmargei. Serbentinės erkutės juos pažeidžia mažai.

Salviai

Pagal uogų sunokimo laiką Salviai priklauso vėlyvųjų (uogos sunoksta  iki liepos 18 d.) juodųjų serbentų veislių grupei. Krūmai vidutinio augumo, glausti. Jų lapai tamsiai žali, lapkočio nusispalvinimas antocianinais silpnas. Veislės Salviai serbentų uogos stambios (apie 1,7 g), transportabilios. Vidutinis uogų derlius – 8,7 t/ha. Nuo krūmo vidutiniškai buvo priskinta 2,6 kg uogų.

Uogose nustatyta 6,0 proc. cukraus ir 230 mg% vitamino C, jos tinka perdirbti. Serbentai ištvermingi žiemą, atsparūs šalčiui ir miltligei, vidutiniškai atsparūs deguliams ir šviesmargei. Serbentinės erkutės juos pažeidžia mažai.

***

Lietuvos sodininkystės ir daržininkystės instituto selekcininkai kartu su kolegomis iš Rusijos, Latvijos ir Švedijos atliko 20 juodųjų serbentų formų tyrimą. Atrinktos dvi perspektyviausios formos, ir galbūt netrukus jos bus patvirtintos kaip naujos veislės, sukurtos visų keturių šalių selekcininkų. Paraleliai selekciniams tyrimams Latvijoje atlikti IVS tyrimai – toks kelias gerokai greičiau veda į veislės registraciją. Tai būtų bene pirmas atvejis, kai veislės kūrime dalyvauja net kelių valstybių mokslininkai. Serbentų selekcija yra labai koncentruota – visame pasaulyje vykdoma tik 15 Ribes genties augalų selekcinių programų. Pasaulio mastu plačiausiai vykdoma citrusinių augalų ir bananų selekcija, antroje vietoje – vynuogių, trečioje – obelų.