23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2009/08
Iš Lietuvos įmonės – išskirtinės konstrukcijos technika
  • Daina STANIŠAUSKIENĖ, „Mano ūkis“
  • Mano ūkis

Lietuvos įmonė „Laumetris“, atsižvelgdama į šalies žemdirbystės ypatumus, vis tobulina bendrovėje gaminamą techniką ir siūlo išskirtinės konstrukcijos mašinas. „Agrovizijoje“ pirmą kartą pristatytas podirvio purentuvas su precizinės sėjos pneumatine sėjamąja. Pirmą kartą demonstruota ir traktoriaus priekyje agreguojama trąšų įterpimo įranga, kurią galima naudoti kartu su įprastomis sėjamosiomis.

Lietuviškas gilaus purenimo purentuvas DPL-4,0 dirvą purena 35 cm gyliu. Ant jo sumontuota pneumatinė žieminių rapsų sėjamoji sėklas beria ne pakrikai, o preciziškai įterpia į dirvą nustatytu gyliu. Pasak „Laumetrio“ komercijos direktoriaus Jono Putnos, dauguma tokio tipo sėjamųjų-purentuvų sėklas beria pakrikai. „Dalis jų gali patekti į gilesnius dirvos sluoksnius, todėl rapsai gali išdygti ir po dvejų ar trejų metų. Jei tame lauke bus auginamos kitos kultūros, rapsams išnaikinti teks naudoti chemikalus, – naują agregatą su kitais lygina vienas iš įmonės vadovų. – Be to, pakrikai sėjami rapsai nevienodai sudygsta, didesnė konkurencija tarp augalų.“

Naujuoju agregatu sėklos į dirvą įterpiamos per diskinius noragėlius, kurių padėtį galima reguliuoti ir užtikrinti vienodą išsėjimo gylį (1,5; 2 ar 3 cm). Įterptos sėklos prispaudžiamos guminiais ratukais. Purenimo metu galima sėti nuo 1,0 iki 150 kg/ha norma. Tokie purentuvai gali būti 3 ir 4 m darbinio pločio. Mažesniam agregatui reikia 200, o didesniam – 250 AG traktoriaus. „Sėjant rapsus giluminiu purentuvu, nepatartina važiuoti didesniu kaip 6–7 km/val. greičiu. Nerekomenduojama dirbti pernelyg drėgnoje dirvoje. Be to, giliai supurentame lauke neturėtų važinėti sunki technika, nes taip įdirbtą dirvą vėl suslėgus gali būti nepataisomai sugadinta jos struktūra“, – pataria J. Putna.

Neariamajai žemdirbystei bendrovė gamina ir skutiklius. Ant diskinių DSL skutiklių sumontuoti laisvai besisukančių žiedų volai. Tokios konstrukcijos privalumas – ant ašies laisvai judantys žiedai drėgnesnėje dirvoje neužsikemša, galulaukėje nereikia agregato iškelti, o specialiomis spyruoklėmis pritvirtinti diskai vibruodami gerai sumaišo augalų liekanas. „Laumetryje“ gaminami ir kombinuoti skutikliai. Priklausomai nuo noragėlių tipo, jie dirvą įdirba 15 arba 30 cm gyliu. Nuskustą paviršių su dirva sumaišo karpyti diskai. Kad greičiau sudygtų pabiros, skutiklyje sumontuoti tankinimo volai.

Nemažo susidomėjimo „Agrovizijoje“ sulaukė kombinuotas sėjos bei tręšimo agregatas. „Laumetrio“ konstruktoriai sukūrė traktoriaus priekyje montuojamą bunkerį su trąšas iki 6 cm gyliu 50–350 kg/ha norma įterpiančia įranga. „Vienu metu sėjant ir tręšiant, taupomos ne tik degalų sąnaudos, – taip tręšiant reikia iki 15 proc. mažiau trąšų. Dauguma ūkininkų turi tradicines sėjamąsias, kuriose nėra trąšų įterpimo įtaisų. Taigi įsigiję šį trąšų įterptuvą du darbus galės padaryti vienu metu. Sėjant su traktoriaus priekyje sumontuotu tręštuvu, labiau apkraunamas jo priekinis tiltas, geriau išnaudojama galia. Trąšos įterpiamos tokiame gylyje, kad nebūtų apdegintos daigų šaknys“, – agregato privalumus pristato J. Putna. Jo teigimu, įmonė gali pagaminti priekinę pakabą bunkeriui sumontuoti bet kokio modelio traktoriui. Tokią trąšų įterpimo įrangą galima naudoti ne tik su javų, bet ir su cukrinių runkelių sėjamosiomis, rapsus sėjančiais purentuvais. Tai nedidelių ūkių mašina. Trijų metrų 600 l talpos tręšimo įrangai reikia 100, o keturių metrų 800 l talpos – 110–120 AG traktoriaus. „Apskaičiavome, kad 200 ha ūkyje toks agregatas turėtų atsipirkti per 2–3 metus“, – akcentuoja įmonės vadovas. Jo teigimu, bendrovė gavo vieno ūkininko užsakymą prieš trąšų įterpimo įrangą sumontuoti lyginimo lentą.

Pasak J. Putnos, technikos tobulinimo procesas įmonėje niekada nenutrūksta. „Kol ūkininkai turės problemų, o mes minčių, kaip jas išspręsti, tol mašinas tobulinsime“, – tikina komercijos direktorius. Šiemet paklausiausias įmonės gaminys – savivartės puspriekabės, kurios gali būti įvairios talpos. Didžiausioje bendrovėje gaminamoje 40 m3 priekaboje telpa net 4 kombainų nukulti grūdai. Jau bandoma „Laumetrio“ konstruktorių sukurta grūdų perkrovimo priekaba, kuri labai paspartins javapjūtės darbus.