23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2009/05
„Agrovizija“ jau prigijo ir įsišaknijo
  • Jurga ZALECKIENĖ, „Mano ūkis“
  • Mano ūkis

Šį vidurvasarį Akademijoje, Dotnuvos seniūnijoje, ketvirtą kartą vyks naujausių žemės ūkio technologijų paroda „Agrovizija 2009“. Kaip sekasi ją organizuoti ir ką naujo pamatys lankytojai, klausiame vienos iš parodos organizatorių, Lietuvos žemdirbystės instituto vyresniosios mokslinės darbuotojos Irenos DEVEIKYTĖS.

Ar jau  pajutote, kad ketvirtąkart vyksianti paroda turi susiformavusį veidą ir tradicijas, todėl kai kurie organizaciniai momentai yra lengviau įveikiami?

Paroda „Agrovizija“ tapo tradicinė, prigijo ir tvirtai įsišaknijo pačiame Lietuvos viduryje. Džiugu, kad šiemet Lietuvos žemdirbystės instituto ir Lietuvos augalų apsaugos asociacijos organizatorių komandą sustiprino Lietuvos ūkininkų sąjunga, todėl manome, kad dabar mums jokios aud­ros ar sunkmečiai nebaisūs. Turime patirties ir ištikimų parodos dalyvių, kurie su optimizmu žiūri į ateitį ir yra pasirengę, kaip ir kasmet, pristatyti visa, ką turi naujausio ir perspektyviausio. Kaip sako mūsų senoliai, šventa dvasia gyvas nebūsi, duonutės reikia ir reikės, kaip reikės ir sumanių ūkininkų, gebančių ją išauginti, ir derlingų veislių, efektyvių trąšų ir augalų apsaugos produktų, našios technikos. Visa tai tradiciškai bus galima pamatyti žemės ūkio technologijų parodoje „Agrovizija 2009“.

Pakalbėkime apie parodą skaičiais: kuriomis dienomis vyks, kokius plotus užims, kiek augalų veislių bus galima pamatyti, kiek ir kokių kompanijų dalyvaus?

Lankytojų patogumui paroda šiemet vyks šiek tiek vėliau – liepos 1–3 dienomis. Šiemet parodos plotas išaugs iki 12 ha. Ūkininkų įvertinimo lauks 53 žieminių javų, 57 vasarinių javų, 27 žieminių rapsų, 20 vasarinių rapsų ir 6 bulvių veislės. Trąšos ir augalų apsaugos produktai bus demonstruojami žieminių kviečių, kvietrugių, miežių ir rapsų, vasarinių miežių, kviečių, kviet­rugių, rapsų, avižų, žirnių, bulvių, kukurūzų ir cukrinių runkelių pasėliuose. Iš viso įrengti 103 bandymų laukeliai.

Parodoje ketina dalyvauti 13 augalų apsaugos, trąšų ir sėklininkystės kompanijų – „BASF A/S“, „Bayer CropScience“, „Dow AgroSciences“, „DuPont“, „Makhteshim-Agan Benelux & Nordic B.V.“, „Syngenta Agro Services AG“, „Agrodema“, „Agrokoncernas“, „Arvi fertis“, „Dotnuvos projektai“, „Kemira GrowHow“, „Kustodija“, „Scandagra“ – ir 8 technikos kompanijos – „Biržų žemtiekimas“, „DOJUS Agro“, „Dotnuvos projektai“, „Ivabaltė“, „Laumetris“, „Lytagra“, „SV Technika“, „Väderstad“. Naujai šiais metais prisijungė Petro Vasiliausko ūkis, jo ekspozicijoje lankytojai galės apžiūrėti šešių perspektyvių bulvių veislių laukelius.

Tradiciškai parodos metu vykdavo purkštuvų šou. Gal šiemet bus ir kitokių technikos „pasirodymų“?

Pernai didžiulio lankytojų susidomėjimo sulaukė žemės dirbimo ir sėjos technikos demonstravimas, todėl ir šiemet tai bus vienas iš svarbiausių parodos akcentų. Technikos firmų siūlymu šių metų parodoje purkštuvų parodomąjį pristatymą pakeis šienainio gamybos technikos šou. Šešios firmos atskirai įrengtame lauke demonstruos savas šienainio gamybos technologijas nuo pjovimo iki presavimo ir padengimo plėvele. Mat jau pernai prabilta apie tai, kad užtenka „diskriminuoti“ gyvulininkystę – pats laikas surengti varžybas ir šioje srityje.

Parodoje visada būdavo svarbus trikampis: žemdirbiai, agroverslininkai ir mokslininkai. Ar tai išlieka?

Be abejo. Vyks dešimt seminarų, kurių metu bus aptartos lauko augalų tręšimo aktualijos, augalų auginimo technologijos, žemės dirbimo supaprastinimo galimybės, LŽI javų veislės ir augalų apsaugos nuo žaladarių naujovės. Parodoje daug dėmesio skiriama tręšimo planavimo, trąšų normų ir formos pasirinkimo bei naujų azoto trąšų panaudojimo, taip pat žaliosios trąšos efektyvumo klausimams.

Žemdirbiai bus supažindinami su žemės dirbimo supaprastinimo galimybėmis taikant trumpų rotacijų sėjomainas. Net keli seminarai numatyti augalų apsaugai nuo piktžolių, kenkėjų ir ligų sukėlėjų: naujausios rekomendacijos naikinant rapsinius žiedinukus, saugant javus nuo sparčiai plintančios stiebalūžės – informacija tikrai karšta ir aktuali. Šįkart daug dėmesio skirsime nacionalinei lauko augalų selekcijai pristatyti – „Agrovizijos“ laukuose jau pasėtos naujausios selekcinės linijos, kurios ūkininkų laukus pasieks po vienų dvejų metų.

Tikriausiai netrūks įvairių akcijų ir atrakcijų?

Smagu, kad parodos dalyviai labai kūrybingi, išradingai papuošia savo stendus ir pasiūlo lankytojams įvairių atrakcijų. Mes, organizatoriai, taip pat esame sugalvoję varžytuves, kurios turėtų būti ypač smagios parodos lankytojams. Tačiau tai tegul dar lieka paslaptyje. Naudodamasi proga kviečiu atvykti į „Agroviziją“ liepos 1–3 dienomis (Akademijoje, Dotnuvos seniūnijoje) ir viską pamatyti savo akimis.