23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2009/02
Organinių trąšų skleidimo mechanizmai
  • Dr. Egidijus ŠARAUSKIS, LŽŪU
  • Mano ūkis

Mėšlas pagerina ne tik chemines, bet ir fizikines dirvos savybes. Kad augalai būtų vienodai pamaitinti, labai svarbu mėšlą tolygiai iškratyti. Tam naudojami įvairūs mechanizmai.

Horizontalūs skleidimo būgnai. Paprastai naudojami du nedidelio skersmens būgnai su ant jų pritvirtintais peiliais, mentėmis arba karpytomis sraigėmis. Abu būgnai sukasi į vieną pusę. Horizontalūs skleidimo būgnai labai gerai susmulkina skleidžiamą masę, nes jie sukasi dideliu dažniu. Dėl šių savybių tokias mėšlakrates patogu naudoti ilguose laukuose. Nedidelis užgriebio plotis beveik lygus kėbulo pločiui. Norint padidinti trąšų skleidimo plotį iki 15–20 m ir daugiau, žemiau būgnų gali būti montuojami horizontalūs skleidimo diskai. Ypač didelės talpos ir aukštose mėšlakratėse gali būti montuojami 3 horizontalūs būgnai ir horizontalūs skleidimo diskai.

Vertikalūs skleidimo būgnai. Dažniausiai naudojami keturi nedidelio skersmens arba du didelio skersmens būgnai, kurių skersmuo 720–950 mm, o aukštis 1 600–1 800 mm. Paprastai jie būna su 4–5 sraigtinėmis vienos krypties vijomis ir prie jų pritvirtintais peiliais. Būg-nai sukasi į priešingas puses apie 450 min.-1 sukimosi dažniu. Traktoriui apsaugoti nuo pašalinių į jo pusę sviedžiamų daiktų ir darbiniam organinių trąšų skleidimo pločiui padidinti vertikalių būgnų skleidimo mechanizmai montuojami pasvirę į priekį.

Skleidimo pločiui padidinti ir tolygumui pagerinti vertikalių skleidimo būg-nų apatinėje dalyje montuojami skleidimo diskai arba šarnyriškai tvirtinamos skleidimo mentės. Tokio tipo mėšlakrates patogu naudoti ir mažesnio pločio laukuose.

Gaminamos mėšlakratės ir su V formos skleidimo stalu ir ant jo sumontuotomis mentėmis. Nors šio tipo mėšlakračių organinių trąšų skleidimo kokybė ir gera, bet jos yra nedidelės talpos ir dėl to jos nelabai paplitusios.

Gamintojai taip pat siūlo mėšlakrates su horizontaliu trąšų skleidimo būgnu, montuojamu išilgai kėbulo. Kėbule esanti organinių trąšų masė horizontaliu būgnu ir prie jo pritvirtintomis grandinėmis skleidžiama iki 6 metrų pločio per mėšlakratės kėbulo šoną. Mėšlakratės su tokio tipo trąšų skleidimo mechanizmu mažai paplitusios, daugiausia jos naudojamos Airijoje ir Didžiojoje Britanijoje.

Skleidimo mechanizmų gaubtai ir dozavimo sklendės

Skleidžiamos organinės masės kiekiui keisti, skirtingų specifinių savybių organinėms trąšoms skleisti ir transportavimo saugumui užtikrinti naudojamos specialios sklendės bei gaubtai.

Vertikalių būgnų sklendė naudojama organinių trąšų transportavimo saugumui užtikrinti ir skleidžiamos masės kiekiui keisti. Ji valdoma hidrauliniu būdu ir transportavimo metu yra apatinėje padėtyje, t. y. skleidimo būgnai yra visiškai uždaryti. Darbo metu ji yra atidaroma tiek, kiek reikalauja pasirinkta tręšimo norma.

Galiniai būgnų gaubtai naudojami, kai skleidžiamas susmulkintas mėšlas arba kitos birios organinės trąšos, taip pat kai tręšiamos pievos ir ganyklos. Be to, gaubtai skirti organinių trąšų nuostoliams transportavimo metu ir taršai keliuose sumažinti. Gaubtai atidaromi ir uždaromi hidrauliniu būdu. Be vientisų gaubtų, gali būti naudojami ir dviejų dalių, į šonus atverčiami skleidimo būgnų gaubtai. Šiais gaubtais taip pat galima sumažinti organinių trąšų skleidimo plotį. Ypač tai svarbu baigiant tręšti lauko pakraščius.

Mėšlakračių valdymo pultai

Mėšlakračių darbiniai mazgai (transporteris, būgnai, diskai, gaubtai ir t. t.) dažniausiai valdomi standartiniu – mechaniniu arba hidrauliniu būdu. Pastaruoju metu dauguma šiuolaikinių mėšlakračių valdomos jau ne vien tik standartiniais būdais, bet turi ir elektrinius valdymo pultus, kuriais įjungiami arba išjungiami atskiri mazgai bei detalės, reguliuojami jų darbiniai parametrai: transporterio judėjimo greitis; transporterio judėjimo kryptis; galinio gaubto pakėlimas ir nuleidimas; dozavimo sklendės pakėlimas ir nuleidimas; ratų pakėlimas ir nuleidimas; vairavimo sistemos įjungimas ir išjungimas ir t. t.

Ypač tiksliam organinių trąšų skleidimui, mėšlakrates gaminančios įmonės diegia modernius kompiuterius, kurie užtikrina vienodą trąšų paskleidimą visame plote. Tam mėšlakratės važiuoklėje montuojamas greičio fiksavimo jutiklis, kuris perduoda duomenis kompiuteriui, o šis atitinkamai pagal programą keičia transporterio judėjimo greitį. Tokiu būdu kompiuteryje, nustačius reikiamą skleisti organinių trąšų kiekį (m3/ha), automatiškai bus gaunami važiavimo greičio duomenys ir organinės trąšos bus skleidžiamos labai tolygiai.

Mėšlakratėse tarp rėmo ir kėbulo gali būti įrengiama svėrimo įranga, kuria galima tiksliai nustatyti pakraunamų, išvežamų ir skleidžiamų trąšų kiekį. Ši įranga labai reikalinga, kai su mėšlakrate atliekami darbai kitiems užsakovams. Tokiu atveju galima vykdyti tikslią trąšų kiekio apskaitą ir atsiskaitymus už atliktus darbus.

Mėšlakratėms, kaip ir kitoms žemės ūkio mašinoms, labai svarbi pastovi darbinių mazgų ir detalių priežiūra, nes nuo jos labai priklauso mašinos darbo kokybė ir ilgaamžiškumas. Mėšlakračių patikimam darbui užtikrinti reikia laikytis tokių pagrindinių taisyklių:

  • neužkrauti mėšlakratės kėbulo aukščiau skleidimo įtaisų;
  • neviršyti mėšlakratės keliamosios galios;
  • posūkiuose išjungti darbinį jėgos veleną;
  • tolygiai įtempti transporterio grandines;
  • po darbo mėšlakratę nuplauti ir sutepti instrukcijoje nurodytus tepimo taškus ir t. t.

Suvestinėje lentelėje pateikiama 15 žemės ūkio technikos gamintojų mėšlakračių modelių, jų kėlimo galia, kėbulo talpa, paskleidimo plotis, trąšų iškratymo mechanizmo tipas, būgnų skaičius ir kiti pagrindiniai techniniai rodikliai.