23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2008/01
Įmonė nekeičia strategijos
  • V. Trofimišinas
  • Mano ūkis

Viena iš Lietuvos žemės ūkio technikos prekybos lyderių – „Lytagros“ įmonių grupė – į naujus metus žengia su plėtros planais, didesne paslaugų įvairove ir naujos technikos pasiūla. Apie tai pasakoja generalinis direktorius Adomas BALSYS.


Su kokiais veiklos rezultatais peržengiate 2008-ųjų slenkstį?

Esame labai tvirtai susiję su žemdirbiais, žemdirbiškoji produkcija sudaro apie 70 proc. mūsų įmonių apyvartos. Vieniems žemdirbiams praėję metai buvo geri (išaugo pieno, grūdų supirkimo kainos), kitiems – sunkesni (krito mėsos, cukrinių runkelių supirkimo kainos) negu 2006-ieji, tad šiuos svyravimus jautėme ir mes.

„Lytagrai“ praėję metai buvo vidutiniai, rezultatai, palyginus 2–3 metų laikotarpį, mažai kito. Augimas sudarė 20 proc., apyvarta – apie 415 mln. litų. Pernai į žemės ūkį atėjo palyginti nedaug struktūrinių fondų lėšų, nes didžioji 2004–2006 metų finansinė parama išnaudota ankstesniais metais, o 2007–2013 metų lėšos dar nepradėtos įsisavinti.

Veiklos rezultatais esme patenkinti. Matome, kad žemdirbiai nuo mūsų nenusisuko. Tačiau priekaištų sau irgi turime: dėl objektyvių ir subjektyvių priežasčių ne viską padarėme žemdirbių labui.

Kokiai veiklai šiemet teiksite pirmenybę?

Galvojame apie serviso paslaugų išplėtimą. Parduodame gana daug technikos, todėl serviso teikimo tinklą pertvarkome taip, kad paslaugos būtų teikiamos kaip įmanoma operatyviau ir efektyviau. Priešingu atveju net ir geriausi veiklos rodikliai gali labai greitai suprastėti.

Kalbėdamas apie operatyvumą ir efektyvumą, turiu omenyje paslaugų priartinimą prie žemdirbio. Apie 90 proc. serviso paslaugų suteikiama pačiuose ūkiuose, tad priartinus šias paslaugas, sumažinus atstumą tarp pirkėjo ir tiekėjo, jos atpinga. Todėl 2008 metais esame pasiryžę išplėsti Plungės servisą, daugiau darbuotojų įdarbinti Panevėžio padalinyje. Ankstyvą pavasarį mobilus serviso padalinys pradės dirbti Šiauliuose.

Akcentuoju serviso svarbą, kadangi Lietuvoje daugiau kaip 15 metų nebuvo ruošiami mechanizatoriai, melžimo operatoriai, kurie mokėtų dirbti su nauja technika, išmanytų naujas technologijas. Kvalifikuotų darbuotojų stokos problema dabar tapo opiausia. Net vadybai šiuo metu galima skirti mažiau dėmesio, negu kvalifikuotų specialistų rengimui.

Jūsų įmonėse prekiaujama statybinėmis medžiagomis, tvirtinimo detalėmis, spalvotaisiais metalais, žemės ūkio technika, traktoriais, elektros prekėmis ir kt. Kurią iš šių veiklų numatote stiprinti?

Pirmenybę teikiame žemės ūkio technikos, atsarginių dalių, serviso paslaugų tiekimui. Siekiame, kad žemdirbys „Lytagroje“ galėtų įsigyti viską, kas būtina ūkininkaujant. Todėl plečiame ir metalų, įrankių, statybinių medžiagų asortimentą.

Ar planuojama keisti „Lytagros“ struktūrą, valdymą, pavadinimą, vykdyti kitas permainas?

Šiemet, kaip kasmet, „Lytagra“ planuoja investuoti 30–35 mln. litų į statybas, žmogiškuosius išteklius, mobiliąją serviso techniką. Užpernai atidarėme du naujus prekybos centrus Kaune ir Alytuje, pernai išplėtėme prekybos plotus Klaipėdoje ir Gargžduose. Kaune baigtas statyti metalo terminalas, užimantis daugiau kaip 21 tūkst. m2. Šiame naujame padalinyje prekiausime kokybiška metalo produkcija, pagerės žmonių darbo sąlygos, pasiūlysime naujų paslaugų: metalo lankstymo, pjaustymo, virinimo ir kt.

Plėsdami serviso tarnybą, į darbą esame priėmę daug naujų darbuotojų, juos mokome Vakarų šalių įmonėse. Ten ir „Lytagroje“ organizuojamuose kursuose jie tobulina kvalifikaciją. Investuojame ir į žemdirbių kvalifikacijos kėlimą: bendradarbiaudami su mokslo ir mokymo įstaigomis vykdome žemdirbių žiemos mokymus.

„Lytagros“ įmonių grupę sudaro cent­ras Kaune, 11 filialų ir 11 antrinių įmonių. Revoliucinių pertvarkymų nesame numatę, pavadinimo nesiruošiame keisti, nes jis, kaip prekės ženklas, yra daugeliui labai gerai žinomas.

Jūsų įmonei priklauso Bernatonių žemės ūkio bendrovė, kurioje ūkininkaujama, remiantis naujomis žemdirbystės technologijomis, išbandoma parduoti skirta žemės ūkio technika. Kokie pokyčiai numatomi šiame ūkyje?

Ketiname įgyvendinti bendrovės modernizavimo projektą, įsigyti naujos technikos. Pernai pradėjome atstovauti žinomai pasaulyje stambiai anglų žemės ūkio technikos gamintojai – kompanijai JCB. Nauja technika pirmiausia atkeliaus į Bernatonius. Tai žemdirbiams gerai žinomi teleskopiniai krautuvai (didžiausio kėlimo aukštis viršija 9 m), frontaliniai krautuvai (galingiausias kelia krovinį iki 8 t) ir traktoriai JCB Fastrac. Šiais metais žemdirbiai Bernatoniuose galės stebėti dirbantį naują New Holland rotorinį CR serijos javų kombainą, kuris vienintelis iš visų eksponatų Hanoverio tarptautinėje žemės ūkio technikos parodoje buvo įvertintas net trimis medaliais.

Žemės ūkio technika prekiaujančios Lietuvos įmonės vykdo veiklą ir kaimyninėse šalyse. Jūsų įmonė veiklą telkia vien Lietuvoje? Ar šios strategijos laikysitės ir ateityje?

Mūsų ilgalaikė strategija – tiekti Lietuvos rinkai kuo platesnį prekių ir paslaugų asortimentą, antra – priartėti prie žemdirbio teikiant efektyvias serviso paslaugas. Artimiausiais metais nesame numatę peržengti Lietuvos sienos, siekiame efektyviau dirbti nacionalinėje rinkoje.

Kalbėjosi Viktoras TROFIMIŠINAS, „Mano ūkis“