23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2008/01
Fungicidai ir insekticidai daržovių pasėliams
  • Dr. Elena SURVILIENĖ LSDI
  • Mano ūkis

Valstybinės augalų apsaugos tarnybos duomenimis, šiuo metu daržovių pasėliams apsaugoti nuo ligų ir kenkėjų yra registruota 13 fungicidų (vienas iš jų yra biologinis Mykostopas) ir 9 insekticidai (vienas iš jų yra augalinės kilmės Nimazalis, kitas – organinės kilmės kalio muilas Žaliasis). Lietuvoje auginama daug įvairių daržovių rūšių, tad tiek leidžiamų naudoti pesticidų tikrai nėra daug. Tenka gerokai pasukti galvą ir įdėti nemažai pastangų, norint užauginti geros kokybės ir gausų daržovių derlių.

Sudėtinga rekomenduoti išbaigtą efektyvią apsaugos sistemą, kai vienai kultūrai registruotas tik vienas produktas, arba keli produktai su ta pačia veikliąja medžiaga. Visiškai neaiški padėtis su valgomaisiais burokėliais, nes oficialiai nėra registruota nė vieno fungicido, kuris būtų leidžiamas naudoti, ir tik vienas vienintelis insekticidas Proteus. Praktika, deja, rodo, kad šias daržoves apninka ir ligos, ir kenkėjai – tuomet ūkininkai naudoja cukrinių runkelių apsaugai registruotus preparatus.

Be abejo, reikia tik pasidžiaugti, kad galų gale augalų apsaugos produktų gamintojai, o tiksliau – šių produktų distributoriai, atkreipė dėmesį į apgailėtiną ir problematišką pastarųjų metų daržovių apsaugos sistemos būklę. Sąrašą papildė naujai regist­ruoti augalų apsaugos produktai: fungicidai – Amistaras, Folikuras, Infinito, Signum, insekticidai – Proteus, Vertimekas.

Amistaras 250 g/l k. s., veiklioji medžiaga azoksistrobinas. Azoksistrobinas, trikdydamas parazitinių grybų kvėpavimą, slopina sporų dygimą, grybienos augimą ir sporų susidarymą. Fungicidas teigiamai veikia fiziologinius augalo procesus: ilgiau išsaugo žaliąjį lapo plotą, stabdo augalo senėjimą, skatina chlorofilo susidarymą, todėl augaluose ilgesnį laiką kaupiasi maisto medžiagos, gaunamas didesnis derlius. Amistarą daržovėse galima naudoti integruotoje augalų apsaugos programoje kaitaliojant su kitais (kontaktinio ar sisteminio veikimo) fungicidais.

Nenaudoti fungicido tame pačiame lauke kelerius metus iš eilės. Purkšti ne žemesnėje kaip 10 °C ir ne aukštesnėje kaip 25 °C temperatūroje. Nerekomenduojama purkšti, esant labai sausiems orams, o esant gausiai rasai, kada tirpalo lašai gali nutekėti nuo lapų, nepurkšti visai. Praėjus 2 valandoms po purškimo, lietus fungicido veiksmingumui įtakos neturi.

Folikuras 250 g/l v. e. yra plataus veikimo sisteminis fungicidas, naudojamas kaip profilaktinė ir gydomoji priemonė nuo gūžinių kopūstų, morkų, šakninių salierų, šakninių petražolių, pastarnokų grybinių ligų. Folikurą galima maišyti su kitais fungicidais, insekticidais, su skystomis mikroelementinėmis trąšomis (pavyzdžiui, Wuxal), su azoto trąšomis. Purškiant Folikuro ir azoto trąšų mišiniu, azoto koncentracija mišinyje neturi viršyti 5 procentų. Nenaudoti Folikuro vėsiu oru (mažiau kaip 12 °C), esant gausiai rasai, pučiant stipriam vėjui. Po purškimo iki lietaus turėtų praeiti 2 valandos.

Infinito 687,5 g. k. s. plataus spektro sisteminio, translaminarinio veikimo fungicidas, naudojamas kaip profilaktinė ir gydomoji priemonė. Produktą sudaro dvi veikliosios medžiagos, priklausančios skirtingoms cheminėms grupėms, todėl sumažėja galimybė išsivystyti patogenų rezistencijai. Produktas pasižymi stipriomis apsauginėmis savybėmis, kurias lemia naujos cheminės klasės veiklioji medžiaga fluopikolidas. Fluopikolidui būdingas visiškai kitas veikimo mechanizmas negu iki šiol sukurtų fungicidų. Be to, produktui būdingas gydomasis poveikis. Infinito puikiai stabdo sporų vystymąsi, sporuliaciją ir sporų dygimą.

Fungicidą būtina naudoti pagal rekomendacijas, t. y. nuo rekomenduojamų ligų nurodytu purškimo laiku, naudojant tik registruotas normas. Pradėti purkšti Infinito reikia prieš pasirodant pirmiesiems ligų požymiams, kai susidaro palankios sąlygos grybinei infekcijai plisti, arba gavus pranešimus iš ligų prognozavimo tarnybos. Augalų vegetacijos metu apsaugos nuo ligų sistemoje nenaudoti šio produkto daugiau negu 3 kartus!

Infinito gali būti maišomas su kitomis augalų apsaugos priemonėmis ir mikroelementinėmis trąšomis. Neatmetama galimybė, kad naudojant mišinius augalai gali labiau sustresuoti, ypač kai purškiama nepalankiomis augalams augti sąlygomis (esant sausrai, laikantis aukštai temperatūrai).

Signum 334 g/kg v. d. g. yra sisteminis fungicidas, pasižymintis gydomuoju ir apsauginiu veikimu, stabdo grybų sporų dygimą, grybienos augimą bei sporų susidarymą.

Signum sudarytas iš dviejų veikliųjų medžiagų: boskalido ir piraklostrobino. Boskalidas priklauso naujai veikliųjų medžiagų grupei – anilidams. Boskalidas augale juda akropetaliai (iš apačios į viršų) bei translaminariai, t. y. prasiskverbia iš vienos lapo pusės į kitą. Dėl šio poveikio apsaugomos net ir neapipurkštos augalo dalys. Pagal veikimo būdą boskalidas skiriasi nuo strobilurinų ir triazolų. Jis su­stabdo energetinių resursų gamybą ir taip blokuoja grybų augimą. Piraklostrobinas yra strobilurinų grupės veiklioji medžiaga, turinti apsauginį ir gydomąjį veikimą. Prasiskverbiantis į lapus piraklostrobinas blokuoja grybo ląstelių energetinių resursų gamybą.

Jei buvo pasireiškęs atsparumas kitiems fungicidams, tuomet apsaugai nuo ligų galima naudoti Signum, nes boskalidui nepasireiškia grupinis atsparumas.

Rekomenduojama augalus fungicidu Signum purkšti profilaktiškai. Tai užtikrins geriausią apsaugą. Nepurkškite tuo metu, kai augalų augimas sulėtėjęs, temperatūra žemesnė negu 5 oC, laukiama šalnų, lietaus arba augalai yra streso būsenos (suvytę ir pan.).

Proteus 110 g/l a. k. s. pasižymi kontaktiniu, vidiniu, sisteminiu ir translaminariniu poveikiu. Žydinčių augalų plotus, taip pat plotus, esančius netoli žydinčių augalų, rekomenduojama purkšti vakare, kai bitės nebeskraido, arba labai anksti ryte (po 22.00 arba nuo 5.00 val.). Negalima purkšti šlapių augalų. Galima maišyti su kitais augalų apsaugos preparatais ir trąšomis. Neapsaugo jaunų augančių augalo dalių.

Vertimekas 18 g/l k. e. ­kontaktinio ­veikimo insekticidas-akaricidas, turintis lokaliai sisteminį veikimo būdą (translaminarinį). Naikina paprastąsias voratink­lines erkes, baltasparnius, minamuses ir tripsus. Mažesniąja norma purškiama pasirodžius kenkėjams, didesniąja – kai kenkėjai labai išplinta, arba jų židiniuose. Vertimeko negalima naudoti mišiniuose su kitais pesticidais. Produktas gali būti naudojamas integruotoje apsaugos programoje su kitais insekticidais. Yra tikimybė, kad naudojant Vertimeką gali išsivystyti atsparios erkių rasės, todėl gali sumažėti šio produkto efektyvumas.

***

Pagal veikimo būdą augalų apsaugos produktai skirstomi į kontaktinio, vidinio, sisteminio ir translaminarinio veikimo.

Kontaktinio poveikio insekticidai į kenkėjo organizmą patenka per dangą. Šie preparatai daugiausia skirti žaladariams su duriamaisiais burnos organais ir graužiantiems vabzdžiams naikinti.

Kontaktinio poveikio fungicidai purškimo metu padengia augalo paviršių, bet į gilesnius audinius neprasiskverbia. Nupurškus šiais fungicidais, naujai priaugančios augalų dalys nuo infekcijos neapsaugomos. Kontaktiniai fungicidai jautrūs aplinkos poveikiui (lietui, vėjui, saulės šviesai), todėl jų apsauginis laikotarpis nėra ilgas. Naudojant šiuos fungicidus, labai svarbu gerai padengti augalo dalis.

Vidinio poveikio insekticidai į žaladario organizmą patenka per burną, kai jie graužia apipurkštus augalus. Šie insekticidai skirti graužiantiems vabzdžiams naikinti. Jie silpniau veikia vabzdžius su duriamaisiais burnos aparatais ir erkes. Naudojant šiuos insekticidus, labai svarbu gerai padengti augalų dalis. Šie insekticidai jautrūs aplinkos poveikiui (lietui, saulės radiacijai), todėl jų veikimo laikotarpis nėra ilgas.

Sisteminio poveikio insekticidai į augalą patenka per lapus, stiebą, šaknis ir gali su sultimis pasiskirstyti po augalą. Sisteminiai insekticidai nuodingi graužiantiesiems kenkėjams ir mažiau pavojingi naudingiesiems vabzdžiams. Sisteminiai fungicidai neleidžia ligų pradams pasklisti augale, sunaikina jau esančią infekciją augalo viduje. Sisteminių pesticidų veikimo trukmė priklauso nuo jų gebėjimo pasiskirstyti augale, suirimo greičio ir pobūdžio, bet mažai priklauso nuo oro sąlygų.

Translaminarinio poveikio fungicidų ir insekticidų pasiskirstymas augale yra ribotas. Patekę ant viršutinės lapo dalies, preparatai prasiskverbia į apatinę jo dalį, ant kurios purškimo metu jis nepatenka. Į naujai priaugančias augalo dalis chemikalas nemigruoja. Translaminarinio veikimo fungicidai ir insekticidai mažiau jautrūs aplinkos poveikiui negu vidiniai ir kontaktiniai, todėl geriau apsaugo augalus nuo žaladarių.