23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2007/05
Ekspozicijos mirgėjo nematytomis ir naujomis mašinomis
  • Mano ūkis
  • Mano ūkis

Paroda „Ką pasėsi... 2007“ šiemet kaip niekada stebino technikos eksponatais. Du kartus išsiplėtusiame mašinų ekspozicijos plote (apie 2,3 ha) buvo galima išvysti dar neregėtų mašinų. „Kai kurioms įmonėms šiemet pritrūkome vietos išeksponuoti atstovaujamą techniką“, – apgailestaudama dėl ribotų galimybių kalbėjo Žemės ūkio mokslo ir technologijų parko Parodų centro vadovė Birutė Steikūnienė.

Šiemet beveik visos technika prekiaujančios kompanijos pristatė naujus ar patobulintus mašinų modelius. Ne vieną parodoje eksponuotą mašiną ūkininkai čia pat ir įsigijo. Pasak „DOJUS agro“ generalinio direktoriaus Audriaus Kavaliausko, dar nė vienoje parodoje nebuvo tiek daug ženklu „Naujiena“ pažymėtų mašinų. „Iš viso šiųmetėje parodoje pristatėme per 20 naujienų, – sakė įmonės vadovas. – Demonstravome ne tik žemės ūkio techniką, bet ir statybos, multifunkcines mašinas“. Iš visų kompanijos pristatytų mašinų parodos medaliu įvertintas John Deere 7530 Premium traktorius.

Jei vyktų parodos fotomodelių rinkimai, tai milžinišku dydžiu ir vikšrine važiuokle stebinantį traktorių Case IH STX 480 QuadTrac parodos lankytojai būtų išrinkę „Ką pasėsi... 2007“ fotomodeliu. Praeiti pro jį nestabtelėjus buvo tiesiog neįmanoma. Įspūdingos konstrukcijos mašiną į parodą atvežė bendrovė „­Dotnuvos projektai“.  Pasak bendrovės vadybininko Raimundo Janarausko, nors nominalios 500 AG traktorius sveria 24 t, tačiau dėl didesnio vikšrų atraminio ploto jis dirvą slegia kur kas mažiau nei tokio pat svorio ratinis traktorius. Parodoje buvo pristatyta ir nauja Case traktorių serija (nuo 165 iki 213 AG) Case Puma.

Tarp parodos nugalėtojų – traktorius Fend 935 Vario ir kombainas New Holland CSX 7080. Fendt 935 Vario galingiausias Europoje gaminamas traktorius ir galingiausia pasaulyje mašina su belaipte transmisija: nominali Fendt 935 Vario galia 330 AG (maksimali 360 AG). Šiame galiūne, kaip ir automobiliuose, yra įrengta dinaminės stabilumo kontrolės sistema.

Vidutinio dydžio (300 ha) augalininkystės ūkiui AB „Lytagra“ šiemet pasiūlė naują javų kombainą New Holland CSX 7080. Pasak serviso inžinieriaus Arūno Puidoko, naujame kompanijos „New Holland“ konstruktorių kūrinyje apjungti trijų ankstesnių kombainų modelių privalumai.

„Kesko Agro Lietuva“ pristatė naują Claas traktorių seriją – Claas Axion. Mažiausios galios (163 AG) yra Claas Axion 810, galingiausio traktoriaus Claas Axion 850 galia siekia 240 AG. Naujų mašinų valdymas yra visiškai kompiuterizuotas: vieną kartą pravažiavus per dirbamą lauką, galima užprogramuoti visas traktoriaus atliekamas operacijas (pavyzdžiui, kada pakelti ar nuleisti prikabintą padargą, kada apsisukti ir panašiai). Kad Lietuvos ūkininkams būtų lengviau išmokti valdyti mašiną, visos kompiuterinės programos funkcijos pateikiamos lietuvių kalba.

Kompanijos „Alfa Agro Prekyba“ekspozicijoje taip pat netrūko naujovių. Mašinų asortimentas pasipildė Pöttinger mėšlo kratytuvais. „Tai Nitratų direktyvos reikalavimams įgyvendinti būtina technika. Austriški mėšlo kratytuvai gaminami 14 modelių. Mažiausias 4 t, didžiausias – 18 t talpos“, – sakė A. Šimkūnas. Jo teigimu, šiųmetė paroda įgavo tarptautinį mastą: su renginyje apsilankiusiais svečiais iš Kaliningrado aptartos technikos pardavimo sąlygos.

Žemės ūkio universitetas jau rengiasi 54-tosioms Pasaulio arimo varžyboms, kurios vyks rugsėjo 14–15 dienomis. Pasak Žemės ūkio mokslo ir technologijų parko Parodų centro vadovės B. Steikūnienės, tikimasi, kad tarptautiniame renginyje rungsis artojai iš 30 pasaulio šalių (tiek jų priklauso Pasaulio artojų asociacijai). Lietuvai atstovaus praėjusių metų arimo varžybų nugalėtojai Rimas Kleiva ir Kazys Genčius.

Lietuvos arimo varžybos vyks birželio 26–27 dienomis LŽŪU vyksiančios konferencijos „Žemdirbio vasara 2007“ metu.