23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2006/04
Mašinos mažos galios traktoriams
  • Dr. Jonas LIAUKONIS, LŽŪU Žemės ūkio inžinerijos institutas
  • Mano ūkis

Statistikos departamento duomenimis, Lietuvos žemdirbiai turi per 38 tūkstančius mažos galios 20–45 AG traktorių. Didžiausią jų dalį sudaro rusiškos Vladimiro traktorių gamyklos mašinos T-25/30, Ukrainos Charkovo gamyklos traktoriai ChTZ-25-II bei savaeigės važiuoklės T-16, kurias tiekė Charkovo savaeigių važiuoklių gamykla.

Europos kompanijos taip pat gamina mažos galios traktorius: John Deere 3520, McCormik GM 40, Deutz-Fahr Agrokid 30, Massey Ferguson 2410. Kaip ir pastaroji technika, patobulinti Vladimiro traktoriai VTZ-2048A atitinka ES direktyvos 2000/25 EB reikalavimus dėl teršalų išmetimo ir tenkina EURO-II normas. Rusiški traktoriai yra 2–2,6 karto pigesni už Vakarų Europos gamybos panašaus galingumo mašinas.


Nedidelių žemėnaudų (iki 10 ha) savininkams vienintelė darbo priemonė yra mažos galios traktoriai, su kuriais gali būti agreguojamas visas kompleksas mašinų. Lietuvos Agrarinės ekonomikos instituto duomenimis, 2003 metais vidutinis ūkininko ūkio bendrasis pelnas sudarė tik 330 Lt vienam žemės ūkio naudmenų hektarui. Todėl mažų ūkių savininkai į naują techniką gali investuoti nedaug lėšų. Tokiems ūkininkams rekomenduojama paieškoti pigesnių lietuviškų, lenkiškų ar NVS šalių gamybos mašinų, kurios yra universalios ir gali atlikti kelias technologines operacijas. Kad išlaidų būtų mažiau, mašinas reikėtų pirkti susikooperavus su kaimynais. Norvegijoje, kur ūkiai irgi esti nedideli (vidutiniškai 9,47 ha), žolinių pašarų gamybos mašinas, mineralinių trąšų barstytuvus, srutovežius, krautuvus, lauko purkštuvus ir netgi betono maišyk­les perka susidėję keli fermeriai. Paprastai kooperuojasi kaimyniniai ūkiai, tarp kurių atstumas yra iki 2 km. Dirvos dirbimo techniką, sėjos ir transporto priemones turi kiekvienas ūkininkas.


Kiekviename ūkyje būtina transporto priemonė ne tik derliui parvežti, bet ir įvairiems kroviniams (malkoms, sėkloms, trąšoms) transportuoti. Pigias priekabas gamina rusai ir lenkai. Jei ūkyje gyvuliai auginami ant kraiko, geriausia pirkti universalią priekabą-mėšlakratę. Pigiausią šio tipo mašiną gamina lenkų firma „Pol-Mot Warfama“.
Lenkijos kompanijos gamina ir daug eksportuoja į Daniją pigių pakabinamų konteinerių ir kaušų. Šie paprasti padargai tinka nedideliems kroviniams pervežti, o kaušai gerai tinka akmenims iš laukų rinkti. Panašius, bet brangesnius, padargus gamina ir Vokietijos firma „Fliegl“.


Mineralinėms trąšoms paskleisti, dirvoms kalkinti bei įsėlinėms kultūroms į žiemkenčius įsėti vertėtų nusipirkti universalią sėjamąją UKS 230. Nors ši mašina yra brangoka, tačiau derliaus priedas dėl tolygaus tręšimo ir sureguliuoto dirvos rūgštingumo greitai padengia mašinos įsigijimo išlaidas. Be to, ši technika tinka smėliui ir žvyrui išbarstyti.


Nedidelės galios traktorių savininkai gali pasirinkti įvairių dirvos dirbimo ir sėjos mašinų komplektų. Taikant įprastines technologijas, ražienos skutamos lėkštinėmis akėčiomis, žemė suariama, prieš sėją išlyginama minėtomis lėkštinėmis akėčiomis ir kultivuojama du kartus. Po to sėjamos žemės ūkio kultūros.


Taikant pažangesnę technologiją, ražienos skutamos sukiaisiais stačiaašiais (vertikalių rotorių) kultivatoriais. Po arimo, priešsėjiniam įdirbimui naudojamas tas pats kultivatorius su prie jo montuojama sėjamąja D 78. Nauja žemdirbystės sistema yra universali, tinkama visiems augalams, nes sukusis stačiaašis kultivatorius įdirba dirvos paviršių nuo 3 iki 20 cm gyliu. Vienu mašinos važiavimu dirvą galima paruošti ir smulkiasėklėms kultūroms, ir bulvėms.


Piktžolėms naikinti verta įsigyti akėčias su lanksčiais virbalais, anksčiau vadin­tomis pasėlių akėčiomis. Pasėlių akėjimas sumažina piktžolėtumą iki 80 procentų. Ūkyje praverčia ir pigi tarpinių (posėlinių ir įsėlinių) augalų barstomo tipo sėjamoji KS 40. Ši labai populiarėjanti sėjimo mašina gali būti montuojama ant pasėlių akėčių, įvairių tipų ražienų skutiklių, pievų akėčių arba tiesiog ant traktoriaus. Ji sukama nuo traktoriaus akumuliatoriaus. Barstomo tipo sėjamoji reikalinga rapsams, baltosioms garstyčioms, pašariniams (aliejiniams) ridikams įsėti į ražienas bei įvairioms daugiametėms žolėms įsėti į žiemkenčius, vasarojų arba į išretėjusias pievas ir ganyklas.


Pesticidams išpurkšti geriausia naudoti purkštuvus su papildomu oro srautu. Tokios mašinos sutaupo 20–50 proc. cheminių augalų apsaugos priemonių. Tačiau purkštuvams su papildomu oro srautu reikia per 80 AG galios traktorių. Jei negalime išsinuomoti gero purkštuvo, reikės pirkti pigų lenkišką purkštuvą ORZ 400/10 Optimal. Jis yra sertifikuotas ir atitinka Europos Sąjungos reikalavimus. Sodininkams vertėtų įsigyti tunelio tipo purkštuvą. Jis sumažins augalų purškimo išlaidas apie 70 procentų.


Ruošiant žolinius pašarus, verta nusipirkti pievų ir ganyklų priežiūros techniką: pievų akėčias ir lygius volus.
Šienapjovių, tinkamų agreguoti su mažos galios traktoriais, yra įvairių tipų. Pigiausios yra dalginės. Tačiau patikimesnės yra rotorinės diskinės ir būgninės šienapjovės. Šiuo metu daugiausia perkama diskinių šienapjovių, nes joms reikia mažiau galios, tad sumažėja ir degalų sąnaudos.


Žolę vartyti ir grėbti į sangrėbas galima transporteriniu vartomuoju grėbliu. Sangrėbos surenkamos savikrovėmis priekabomis arba supresuojamos į ritinius. Dvi italų firmos „Gallignani“ ir „Wolagri“ gamina nedidelių ritinių presus, ritinių vyniotuvus ir presus-vyniotuvus. Ritiniai yra 0,57 cm skersmens ir 0,63 m ilgio. Šieno ritiniai sveria apie 30 kg, todėl juos gali pakelti žmogus. Ritiniai iš vytintos žolės svers apie 70 kg. Ganykloms prižiūrėti reikalingos augalinės masės ir genėjimo atliekų smulkintuvas.


Ankstyvąsias daigintas bulves galima sodinti latviška dviejų ežių bulviasode-kauptuvu UN-1411. Jis tiks ir ežioms prieš sodinimą suformuoti, ir bulvėms pasodinti, ir vėliau joms apkaupti. Nedaigintoms bulvėms sodinti gaminamos dviejų eilių bulviasodės su lokalinio trąšų įterpimo įtaisais arba be jų.


Ankstyvųjų bulvių derliui nuimti rekomenduojama įsigyti bulviakasę su perrinkimo ir fasavimo įtaisu. Bulvės iš karto surūšiuojamos į dvi frakcijas ir supilamos į maišus. Ant mašinos galima sukrauti iki 200 kg produkcijos.


Daržininkystės ūkiams, turintiems nedidelės galios traktorius, tikslinga įsigyti dvieiles mašinas: ežių formavimo, sėjimo ir daigų sodinimo. Ežių formavimo mašinos MR 2 darbinės dalys yra pasyvios, todėl dirva turi būti giliai išpurenta iki ežių sudarymo. Šiam tikslui gerai tinka sukusis stačiaašis kultivatorius.


Lenkai gamina dviejų, trijų ir keturių eilių daigų sodinamąsias. Neseniai jie pradėjo gaminti ir gluosninių žilvičių sodinukų sodinamąsias. Mažos galios traktoriams rekomenduojama dviejų eilių mašina.


Daržovių sėjamųjų pasirinkimas didesnis. Be Lenkijos, jos importuojamos iš Italijos ir kitų šalių. Tačiau jos yra brangesnės: dviejų eilių mašina kainuoja apie 15 000 Lt, o su lokalinio trąšų įterpimo įtaisu – per 20 000 Lt.
Žemės ūkio mašinų mažos galios traktoriams yra daug. Straipsnyje paminėta tik nedidelė jų dalis. Prieš perkant, vertėtų paskaičiuoti, ar geriau turėti nuosavą mašiną, ar dalintis su kaimynu, ar skolintis iš agroserviso įmonių.