23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2006/02
Aplinkai saugi alternatyva
  • dr. Algirdas ALEKSYNAS
  • Mano ūkis

Biomasės naudojimas energijos gamybai garantuoja saugią technologiją ir užtikrina žemės ūkio įmonių aprūpinimą energija. Naudojant rapsų aliejumi varomus elektros generatorius, galima sutaupyti daugiau negu 30 proc. išlaidų. Aliejus gali būti naudojamas šilumai gaminti šiltnamių ūkiuose.

Viena Vokietijos bendrovė tam yra pritaikiusi dyzelinį variklį, varomą augaliniu aliejumi. Tai 6 cilindrų dyzelinis motoras, kuris vietoj įprastų dyzelinių degalų naudoja šaltai išspaustą rapsų aliejų. Šis motoras suka 240 kW galios elektros generatorių. Pagaminta elektros energija yra tiekiama į bendrus elektros tinklus. Pajungus šilumokaitį, motoras gali tiekti į apšildymo sistemą iki 123 kW šiluminės energijos.

Pagaminta elektros energija perduodama į tinklus ir pagal atsinaujinančios energijos įstatymą už ją atitinkamai atsiskaitoma. Vokietijoje už tiekiamą į tinklus elektros srovę, pagamintą iš atsinaujinančių šaltinių, mokama 0,096 EUR/kWh, arba 0,331 Lt. Lietuvoje už tokią elektros energiją mokama 0,20 Lt/kWh.

Naudojant tokį variklį, nereikia esterifikuoti rapsų aliejaus, dėl to sutaupoma didelė dalis sąnaudų ir darbo laiko. Tokius elektros ir šilumos gamybos generatorius, varomus paprastu aliejumi, galėtų pritaikyti ir Lietuvos žemdirbiai, ypač daržovių bei gėlių augintojai. Tai bene pats pigiausias būdas apsirūpinti reikiama elektros ir šilumos energija.

Parengta pagal užsienio spaudą