23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2005/12
Parodos „AGRITECHNICA 2005“ medalininkai
  • Dr. Remigijus ZINKEVIČIUS, LŽŪU
  • Mano ūkis

Jubiliejinėje, 20-tojoje, tarptautinėje žemės ir miškų ūkio technikos parodoje „AGRITECHNICA 2005“ už naujausius inžinerinius sprendimus firmos buvo įvertintos 3 aukso ir 25 sidabro medaliu. Iš viso per dvidešimt metų apdovanojimams buvo pristatyta 3 210 naujovių, iš kurių 162 pelnė parodos aukso, o 471 – sidabro medalius.


Apdovanoti aukso medaliais

„Greitas, taupus, saugus ir komfortabilus“ – taip apibūdinamas koncerno „AGCO GmbH – Fendt“ traktorius Fendt 936 Vario, kuris šiemet buvo apdovanotas parodos aukso medaliu. Tai pirmasis traktorius, keliais galintis važiuoti saugiai 60 km/val. greičiu. Saugumą garantuoja nauja, nuo važiavimo greičio priklausanti priekinės ašies stabilizavimo sistema. Naujuoju traktoriumi važiuoti komfortabilu dėl pneumohidraulinių kabinos amortizatorių su integruota siūbavimų slopinimo sistema ir dėl ergonomiškos, aktyviai amortizuojamos sėdynės. Modernus traktoriaus variklis yra taupus ir atitinka griežtus, netrukus įsigaliosiančius išmetamų deginių reikalavimus (EURO III A). Nors šio traktoriaus važiuoklė buvo specialiai sukurta, siekiant mažiausių degalų sąnaudų transporto darbuose, nėra jokių mašinos naudojimo apribojimų. Dėl tinkamo mažo slėgio traktoriaus padangų saugoma dirva ir užtikrinamas reikiamos traukos jėgos perdavimas.

Aukso medaliu apdovanotuose John Deere 8030 serijos traktoriuose įdiegtos pažangios technologijos labai sumažino degalų sąnaudas, neviršijant naujų deginių (EURO III A) ir triukšmo emisijos reikalavimų. Puikių traktoriaus charakteristikų pasiekta dėl daugelio priežasčių. Pirmiausia, mašinoje montuojamas naujas variklis su naujos kartos Common-Rail didelio slėgio degalų įpurškimo sistema, jame įdiegta keturių vožtuvų vienam cilindrui sistema. Be to, variklyje pritaikyta valdoma deginių recirkuliacija su grąžinamų deginių aušinimu ir turbopripūtimo sistema. Dar viena  naujovė – keičiamos geometrijos turbina. Ventiliatorių sukant belaipsne, elektroniniu būdu valdoma pavara, optimizuotas aušinimo sistemos darbas ir labai sumažinta triukšmo emisija. Siekiant geresnio bendrojo naudingumo koeficiento, sukurti visiškai nauji arba patobulinti visi galios perdavimo komponentai.

Parodos aukso medaliu apdovanota ir hidraulinė, distanciniu būdu valdoma, motorinė žoliapjovė, skirta darbui didelio nuolydžio šlaituose. Ją sukūrė firmos „BRIELMAIER Motormäher“ ir „Inovel elektronik GmbH“. Į naujos žoliapjovės ratus įmontavus variklį ir hidraulinį agregatą, pasisekė labai žemai perkelti mašinos masės centrą. Vietoj įprastų guminių ratų yra naudojami du platūs valcai su keičiamais antdėklais, kurie saugo velėną ir užtikrina galimybę dirbti iki 70o statumo šlaituose. Naujoji žoliapjovė labai manevringa, nes vienas valcas gali suktis į vieną, o kitas į kitą pusę. Ji valdoma distanciniu būdu. Be to, yra galimybė prijungti GPS ir GPRS Telemetric modulius.

Apdovanoti sidabro medaliais

Sidabro medaliais buvo apdovanotos kelios technologijos lauko darbams automatiškai dokumentuoti. Firma „LAND-DATA EUROSOFT GmbH&Co.KG” sukūrė mobilią sistemą AO AutoDok+, kuri gali nuskaityti prie traktoriaus kompiuterio neprijungtų prietaisų duomenis. Kompanijos „Satconsystem“ prietaisas duomenims nuskaityti AUTODOC naudoja RFID sistemą (Radio Frequency Identification). Automatinė lauko dokumentavimo sistema (ASD) – bendras firmų „Agrocom GmbH&Co Agrarsysteme KG”, „AMAZONEN-WERKE H. Dreyer GmbH&Co.KG“ ir „RAUCH Landmaschinenfabrik GmbH“ kūrinys. Šios sistemos ne tik padės dokumentuoti žemės ūkio darbus, bet ir sumažins darbo sąnaudas bei pagerins duomenų kokybę ir patikimumą.

Kompanijos „Bernard Krone GmbH Maschinenfabrik“ sukurtas fotojutiklis AutoScan pagal spalvą gali nustatyti kukurūzų brandos laipsnį. Fotojutikliu pagal augalų spalvos niuansus, keičiant masės tiekimo ritinėlių sukimosi greitį, galima patrinkti optimaliausią pjaustinio ilgį. Operatorius gali užduoti minimalų ir maksimalų pjaustinio ilgį. Taigi atsirado galimybė automatiškai sausus augalus smulkinti trumpesniais, o drėgnesnius – ilgesniais pjaustiniais. Ruošiant kukurūzų silosą, masė geriau susislegia, pašaras geriau laikosi, pagerėja jo struktūra.

Tarp laimėtojų ir John Deere 9000i serijos javų kombainuose montuojamos AutoTrac ir HarvestSmart sistemos. Javų kombaino vairavimo sistema AutoTrac tiksliai vairuoja mašiną pagal GPS imtuvo duomenis, maksimaliai išnaudodama pjaunamosios plotį. Javų kombaino laidumo reguliatorius HarvestSmart gali keisti mašinos važiavimo greitį, priklausomai nuo jos apkrovimo arba grūdų nuostolių dydžio. Tradicinės konstrukcijos javų kombainuose su kratikliais, didėjant laidumui, grūdų nuostoliai nuo tam tikro taško ima labai staiga didėti. Ir operatoriui, ir pačiai važiavimo greičio reguliavimo sistemai labai sunku jautriai reaguoti į pasikeitusias derliaus nuėmimo sąlygas. Taigi naudojant abi minėtas sistemas, ne tik padidėja javų kombaino našumas, bet ir derlius dorojamas vienodžiau, nes tolygiau apkraunami kūlimo ir separavimo agregatai.

Firmos „Teejet LH-Agro Central Europe“ sukurta kompiuterinė programa BoomPilot įvertina pesticidų purkštuvų darbą ir tiksliai valdo technologinį purškimo procesą (pvz., išjungia ar įjungia purkštuvą lauko pagrąžose, atjungia atskiras sijos sekcijas lauko pakraščiuose ar apvažiuojant kliūtis). Pirmiausia, apvažiuojant lauką, su GPS imtuvu nustatomos jo ribos. Pagal šiuos duomenis ir žemės ūkio mašinos parametrus traktoriaus kompiuteris sprendžia, kurioje lauko vietoje reikia įjungti ar išjungti mašiną arba pakeisti jos užgriebio plotį. Sistema veikia nepriklausomai nuo to, ar yra technologinės vėžės ar ne. Ji taip pat gali įvertinti apsauginius ruožus (pvz., iki atvirų vandens telkinių), kurie turi likti neapdoroti. Tuo būdu labai palengvėja traktorininko darbas ir pagerėja darbo kokybė, ypač dirbant didelio užgriebio pločio mašinomis netaisyklingos formos laukuose. Ši kompiuterinė programa naudojama firmos „HARDI GmbH“ purkštuvuose COMMANDER i.

Nauja dvidiskių išcentrinių mineralinių trąšų barstomųjų technologinio darbo proceso valdymo sistema CDA® užtikrina tolygų trąšų paskleidimą (variacijos koeficientas < 5 proc.), esant net labai dideliems tręšimo normos pokyčiams. Dėl patobulintos trąšų dozavimo angos skirtingos trąšų normos tiksliai paskleidžiamos atskirose lauko vietose. Kadangi barstomąją nustatyti daug paprasčiau ir patogiau, padidėja darbo našumas. Ši sistema naudojama firmos „RAUCH Landmaschinenfabrik GmbH“ išcentrinėse mineralinių trąšų barstomosiose.

Kompanijų „John Deere Vertrieb“ ir „Pioneer Hi-Bred Northern Europe GmbH“ sukurta sistema GreenStar Harvest DOC konservantams silosuojamų augalų masėje paskleisti susideda iš smulkinamos masės kiekio jutiklio, masės drėgnio jutiklio ir konservantų dozavimo įrangos Appli-Pro ULV (ultra low volume). Konservantas nauju rotaciniu purkštuku paskleidžiamas labai smulkiais lašeliais, todėl vienai tonai silosuojamos masės apdoroti pakanka apie 10 ml preparato. Konservantai dozuojami, priklausomai nuo silosuojamų augalų derlingumo bei drėgnio. Lyginant su ankstesnėmis technologijomis, vandens sąnaudos sumažėja iki minimumo, nes tonai silosuojamos masės apdoroti reikia apie 1–2 l tirpalo. Dėl mažesnių sąnaudų, išlaidas konservantams galima sumažinti 10–15 proc.

Sidabro medaliu įvertintos ir firmos „HARAIN Maschinenbau GmbH“ inžinierių pastangos, tobulinant guminę vikšrinę važiuoklę. Kad mašinai sukantis būtų mažiau pažeidžiama dirva, pakeliant vidurinius prispaudimo ritinėlius, sumažinamas vikšrų atraminis plotas.

Kompanijos „HGV Tolsma“ sukurtoje bulviasodžių vagų formuotuvo automatinio gylio reguliavimo sistemoje įrengtas MR-Control jutiklis nuolat matuoja esantį prieš agregatą žemių kiekį. Užfiksavus nukrypimą nuo nustatyto žemių kiekio, kurį galima keisti, hidrauliniais cilindrais automatiškai sureguliuojamas vagų formuotuvo darbinis gylis. Tuo būdu ir skirtingos mechaninės sudėties dirvose suformuojamos vienodo dydžio vagos. Parenkant slėgį hidraulinėje sistemoje, galima reguliuoti ir dirvos suslėgimą vagose.

Naujame būgniniame pirštiniame rinktuve EasyFlow (firma „Bernard Krone GmbH Maschinenfabrik“) pirštai yra pritvirtinti tiesiog prie šoninių diskų. Padidinus jų sukimosi greitį, sukuriamas metimo efektas ir renkama masė specialiai išlenktomis skardomis slenka toliau. Labai supaprastinus konstrukciją, sumažėjo judančių dalių skaičius ir jų dėvėjimasis, tuo pačiu ir remonto bei aptarnavimo išlaidos.

Firmų „ZÜRN GmbH&Co” ir „John Deere Vertrieb“ sukurta javų kombaino pjaunamoji Premium Flow geriau prisitaiko prie įvairių pjaunamų augalų. Patobulinta ir pjaunamosios valymo bei priežiūros sistema. Siekiant išplėsti lenktuvų darbo sritį ir reguliavimo galimybes, šoniniai peiliai varomi mechaniškai, o lenktuvų laikiklio velenėlis yra reguliuojamas.

Kompanijų „Rekordverken Sweden AB“ ir „John Deere Vertrieb“ sukurtas pelų paskleidimo įtaisas turi ventiliatorius, kurie ne tik padidina jų nusviedimo atstumą, veikiant šiaudų smulkintuvui, bet ir atskiria pelus nuo šiaudų, juos paskleisdamas į pradalgę. Veikiant šiaudų smulkintuvui, 1 900 min-1 dažniu, sukamo ventiliatoriaus sukurtas oro srautas pelus ir priemaišas neša į kombaino galą link šoninių kreipiančiųjų, esančių už smulkintuvo rotoriaus. Susmulkinti šiaudai taip pat patenka į šį srautą ir yra paskleidžiami abipus kombaino. Skleidžiant šiaudus į pradalgę, keičiama abiejų ventiliatorių sukimosi kryptis ir dažnis (sumažinamas iki 1 000 min-1). Tuomet abiejose kombaino pusėse paskleidžiami pelai ir kitos priemaišos. Priklausomai nuo šiaudų panaudojimo tikslo, ši sistema leidžia į pradalges nukreipti ir pelus, ir kitas priemaišas.

Firmos „Grimme Landmaschinenfabrik GmbH&Co.KG” daržovių valytuvuose KP 1700 įdiegta nauja daužiklių greito pakeitimo sistema Quick-Fix. Kadangi daužikliai prie sijos tvirtinami tik vienu varžtu, labai sumažėja montavimo darbų laiko sąnaudos.

Džiovinant grūdus ventiliuojamuose bokštuose, svarbu, kad jie būtų tolygiai paskleisti visame plote. Be to, pripildant bokštą, grūdai neturėtų būti išmaišomi. Spręsti šias problemas padeda firmos „Geerdts-Getreidetechnik“ grūdų skleistuvai. Jie sudaryti iš keturių skirtingo ilgio vamzdžių, kurie lėtai besisukdami tolygiai pripildo bokštus. Grūdų skleistuvo sukimosi greitį galima reguliuoti. Naudojant šią sistemą, sumažėja suskaldytų grūdų ir dulkių.

Kad rotoriniai javų kombainai Claas Lexion 570 ir 600, kurių pjaunamųjų užgriebio plotis iki 9,12 m, geriau paskleistų susmulkintus šiaudus, už šiaudų smulkintuvo rotoriaus sumontuoti du nauji radialiniai kapotinių skleistuvai. Susmulkintų šiaudų nusviedimo atstumas reguliuojamas elektrohidrauliniu būdu valdomais kreipiamaisiais skydeliais. Jais yra keičiamas rotoriaus korpuso gaubiamasis kampas, tuo pačiu ir kapotinių išmetimo kampas. Kadangi abu kreipiamieji skydeliai gali būti valdomi atskirai, tai susmulkintus šiaudus optimaliai galima paskleisti kiekvienoje kombaino pusėje. Kombainininkas gali keisti ne tik kapotinių nusviedimo atstumą, bet ir tinkamai juos nukreipti prieš šoninį vėją.


Firmos „Grimme Landmaschinenfabrik GmbH&Co.KG” sukurta bulvių kombainų hidraulinė darbinio gylio reguliavimo sistema TERRA-CONTROL užtikrina minimalų kasimo gylį, esant kintamoms darbo sąlygoms. Kasiklių darbinis gylis reguliuojamas dviem hidrauliniais cilindrais su juose integruotomis atstumo nuo vagų kopijavimo būgnų matavimo sistemomis.

Universalią, automatinę oro filtrų valymo sistemą Twister sukūrė firma „Siemer Konstruktion Werksvertretung“. Valymo darbai atliekami uždaroje patalpoje, o užterštas oras išsiurbiamas automatiškai. Taigi dirbtuvėse būna švaresnis oras, mažiau galimybių pažeisti filtrą ar užteršti vidinę jo pusę.

Firma „VAKUTEC Gülletechnik GmbH“ sukūrė naują kombinuotą vakuuminį-rotacinį siurblį Vakumat. Srutas siurbia vakuuminė kombinuoto siurblio dalis, o rotacinė dalis jas suslegia ir tiekia toliau. Abi siurblio dalys sumontuotos viename korpuse ir yra tarpusavyje sujungtos ištisiniu velenu. Labai kompaktišką kombinuotą siurblį galima montuoti ir srutvežiuose. Be to, srutvežiams su kompresoriumi yra siūloma nauja apsauginė pripildymo sistema Turbofass.

Kompanijos „Grimme Landmaschinenfabrik GmbH&Co.KG” sukurtame bulvių kombaino separatoriuje VarioRS iš traktoriaus kabinos galima keisti atstumą tarp ritinėlių. Taigi galima greitai prisitaikyti prie dirvos drėgnio, gumbų formos ir dydžio bei agregato darbinio greičio. Tuo pačiu galima sumažinti mechaninius bulvių pažeidimus ir gumbų nuostolius.

Firmos „SAMSON AGRO A/S“ sukurtas skirstytuvas taip valdo tiekimą į laistomąsias žarnas, kad ant žemės jos ištekėtų beveik vienu metu. Pradedant laistyti srutas, išorinės ilgesnės laistomosios žarnos atidaromos anksčiausiai, o vidurinės, trumpiausios, – vėliausiai. Baigiant darbą, atvirkščiai, pirmiausia uždaromos išorinės, ilgesnės, laistomosios žarnos. Taigi lauko pradžioje ir pabaigoje srutos paskleidžiamos tolygiai, o ne V raidės forma. Be to, iš traktoriaus kabinos, galima keisti srutvežio užgriebio plotį.

Specialiai biodujų jėgainėms firma „INNEX Wärmetauscher GmbH“ sukūrė daugiapakopę sistemą takioms žaliavoms pašildyti, higienizuoti ir ataušinti. Pirminis šildytuvas ir grįžtamasis aušintuvas įjungiami taip, kad iš biomasės būtų išgaunama šiluma. Antrajame šildytuve biomasė pašildoma iki reikalingos higienizavimo temperatūros. Įrenginiai sukurti moduliniu principu. Yra siūloma kompleksinė, paprastai prižiūrima sistema, skirta žemės ūkio biodujų jėgainėms.

Firmos „WM Kartoffeltechnik GmbH“ prikabinamas dvieilis bulvių kombainas WM 8500 sveria mažiau, negu gali talpinti jo bunkeris. Mašinos masė sumažėjo dėl atviros konstrukcijos ir dėl įrengtų kai kurių patobulintų mazgų (pvz., kišeninio elevatoriaus). Nepaisant didžiausios bunkerio talpos (8,5 t) ir plačių, dirvą saugančių padangų, mašinos plotis transportavimo metu neviršija 3 metrų.